Hlavní obsah

Posudky na „inovativní toasty“ žádal Havlíček podle špatného zákona, proto neuspěl

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Exministr Karel Havlíček

Reklama

Ministerstvo poptávalo z Bruselu posudky k dotacím pro Penam už za éry Havlíčka, s novým vedením je dostalo za měsíc.

Článek

O podklady ke kauze kolem stomilionové dotace firmě Penam ze skupiny Agrofert žádali loni Evropskou komisi už úředníci bývalého ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO). Neuspěli ale, protože podle komise použili špatné nařízení a když dostali zamítavou odpověď, neodvolali se, zjistil server iROZHLAS.cz. Havlíčkův nástupce Josef Síkela (za STAN) požádal o posudky v lednu a zhruba do měsíce je obdržel, na jejich základě nyní ministerstvo odebere pekárně dotaci na linku na toustový chléb.

Komise již dříve rozhodla, že vyplacených 100 milionů korun státu neproplatí. Podle Bruselu nebyl projekt výrobní linky v Pekárně Zelená louka inovativní. Evropští auditoři konstatovali, že se zaměřoval na produkt, který se již v rámci holdingu Agrofert vyráběl. Agrofert, který bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) vložil do svěřenských fondů, už dříve uvedl, že na unikátnosti linky trvá.

Jako hlavní důkaz k odebrání dotace budou nyní ministerstvu sloužit tři expertní posudky, které vypracovali unijní odborníci v rámci auditu k Babišově střetu zájmů. „Posudky, které jsou klíčové pro rozhodnutí o oprávněnosti dotace pro Pekárnu Zelená louka, poskytla komise v reakci na můj dopis. Podklady nás přesvědčily o tom, že je na místě přistoupit k odnětí dotace pro tento projekt,“ uvedl k tomu v pondělí Síkela.

Server zjišťoval, proč komise nevyhověla už předchozí Havlíčkově žádosti. Podle oficiálního vyjádření komise Havlíčkovi úředníci požádali o dokumenty podle špatného evropského nařízení. „Dřívější žádost v roce 2021 byla podána podle nařízení (ES) č. 1049/2001 a nebylo jí vyhověno, protože ji útvary komise vyhodnotily jako nesplňující zvláštní podmínky pro udělení přístupu stanovené v nařízení,“ uvedla na dotaz serveru komise. Zmíněné nařízení je jakousi obdobou českého zákona č. 106/1999 o svobodném přístupu k informacím, na jehož základě mají úřady povinnost zveřejnit některé informace a dokumenty o svém fungování. Jenže tři expertizy, které ministerstvo průmyslu potřebovalo, podle komise podléhají přísným pravidlům a nejsou považovány za veřejné listiny. Podle „evropské stošestky“ je tak nebylo možné zveřejnit.

Havlíček: Je to velký detail

Havlíček serveru v reakci napsal, že k tomu nezná podrobnosti: „Je to velký detail. Ministr nemůže jakýmkoliv způsobem zasahovat do jednotlivých žádostí, ani do práce hodnotitelů. Je to zcela v kompetenci odborných pracovníků,“ uvedl v sms zprávě. Chybu při žádání o tři expertizy podle něj ale úředníci určitě neudělali. „Nevím, podle jakých článků a odstavců v rámci korespondence s komisí kompetentní pracovníci postupovali, ale nepochybuji, že jednali správně a stejně tak činí i dnes,“ dodal.

Ministr Síkela se na evropské úředníky obrátil na základě smlouvy o Evropské unii. „Dokumenty byly poskytnuty za účelem dodržení zásady loajální spolupráce stanovené v čl. 4 odst. 3 smlouvy o Evropské unii,“ vysvětlila Evropská komise.

Reklama

Doporučované