Hlavní obsah

Posun v Praze: lidovec Wolf ustoupil

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jan Wolf během jednání pražského zastupitelstva. Před ním sedí Bohuslav Svoboda.

Reklama

aktualizováno •

Pražští politici dál jednají o nové vládě nad hlavním městem. Jeden z nich uvolnil jednání směrem k „vysněné“ koalici, která má kopírovat tu vládní.

Článek

Jan Wolf byl Piráty po volbách představován jako jeden z nepřekonatelných problémů, které v Praze brání vzniku koalice na vládním půdorysu.

Lidovecká jednička na kandidátce Spolu pro komunální volby nyní Seznam Zprávám potvrdila, že na postu radního, o který měla zájem, v současnosti netrvá. „Pokud by měli mít lidovci jedno místo v radě, já jím nebudu, dokud se neuzavře mé vyšetřování,“ uvedl Wolf.

Pokud by si tedy v metropoli zástupci Spolu, Pirátů a STAN plácli, radním za KDU-ČSL by byl Pavel Mareš.

Povolební pat

Praha nemá ani deset týdnů po volbách nové vedení. Primátorem je stále Pirát Zdeněk Hřib a vládne rada, která je pohrobkem minulých komunálních voleb. Ty poslední, zářijové přitom vyhrálo Spolu.

Jednotlivé politické strany se navzájem obviňují, kdo jednání blokuje – jestli to jsou Piráti, kteří vytvořili takzvanou Alianci pro stabilitu s regionálním, ale v hlavním městě voličsky nepřehlédnutelným hnutím Praha sobě někdejšího lidoveckého politika Jana Čižinského, nebo Spolu, jež za žádnou cenu nechce vládnout s Piráty a Prahou sobě dohromady.

Obžalovaný Jan Wolf

Jan Wolf čelí žalobě v případu rozdělování dotací do sportu z pražského magistrátu. On sám opakovaně zdůrazňoval, že se cítí nevinný a že jen jako člen komise hlasoval dle podkladů, které připravili úředníci. Hájí se přitom, že ve velkém množství materiálů neměl možnost případné manipulace objevit.

Jako posun lze vnímat i to, že se zástupci Spolu, STAN a Pirátů setkávají bez politiků Prahy sobě. A to přesto, že Piráti tvrdí, že Aliance pro stabilitu není mrtvá záležitost. Jen prý když se Spolu nechce setkávat i s Prahou sobě, tak tam chodí sami.

„S Aliancí stále počítáme, v týdnu budeme mít další koordinační schůzku,“ řekl Seznam Zprávám předseda zastupitelského klubu pražských Pirátů Daniel Mazur. Podle něj se jen podařilo Spolu vyvolat dojem, že už jednají samostatně. On sám společná jednání jako posun nevnímá.

Praha po volbách

Praha momentálně funguje v poněkud schizofrenním uspořádání – primátorem zůstává Zdeněk Hřib (Piráti) a rada vzešlá z minulých voleb, v zastupitelstvu už je ale nový poměr sil. Přečtěte si analýzu.

Na otázku, jak se na schůzky Spolu, STAN a Pirátů tváří politici z Prahy sobě, pak odvětil: „Byli informováni, že schůzka bude.“

Podle lídra Prahy sobě Jana Čižinského jde o společnou strategii spolupracujících stran. „Je to domluvené, že za Alianci chodí na schůzky zástupci Pirátů,“ uvedl. Aliance pro stabilitu byla zejména jeho iniciativou a Pirátům několik týdnů trvalo, než se k ní přidali.

Stalo se tak až ve chvíli, když si Spolu z vyjednávání o pražské vládě udělalo „výběrové řízení“ na třetího koaličního partnera a paralelně jednalo s Prahou sobě i Piráty.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření Jana Čižinského.

Reklama

Doporučované