Hlavní obsah

Prázdninový boj: opozice jde na barikády za důchodce i proti smlouvě s USA

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Ministra práce Mariana Jurečku čeká finální bitva o důchody. Ani třetí čtení ale nechce dát opozice vládě zadarmo.

Reklama

aktualizováno •

Sněmovna se sejde i ve třetím prázdninovém týdnu. Zákonodárci před sebou mají dvě mimořádné schůze. A podle představitelů opozice k hlasování během prvního dne jednání určitě nedojde, a schůze se tak protáhnou až do konce týdne.

Článek

Poslanci nejprve chtějí ve třetím čtení „dojet“ novelu zákona o důchodovém pojištění, která přináší zejména změny v předčasných odchodech do penze.

Třetí čtení může Sněmovna podle jednacího řádu projednávat jen středy a pátky od 9 do 14 hodin. „Pevně věřím, že nebude potřeba přistoupit k razantnějším krokům které jednací řád umožňuje, a bude možná nějaká dohoda, aby jednání mělo nějaký konec,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. Pokud by se nepodařilo projednat bod do pátečních 14 hodin, poslanci by museli pokračovat v dalších týdnech.

Na navazujícím jednání, které má začít dvě hodiny po poledni, pak mají vyslovit závěrečný souhlas s ratifikací obranné smlouvy mezi Českou republikou a USA, známé také jako DCA.

K té opoziční hnutí SPD svolalo před Poslaneckou sněmovnu demonstraci. „Jsou sice prázdniny a pracovní den, ale musíme vysvětlovat, proč proti smlouvě jsme,“ říká Seznam Zprávám předseda hnutí Tomio Okamura.

Přiznává, že u DCA na to jeho poslanci budou sami. „Hnutí ANO v tomto případě podporuje přítomnost amerických vojáků. Jsme tam sami proti 180 poslancům. Ale budeme vysvětlovat.“

Poslanci vládní koalice už na tiskové konferenci před začátkem zasedání uvedli, že budou chtít odsouhlasit možnost hlasovat dnes po 19., 21. a 24. hodině. Podle Jakoba poslanci nepočítají s tím, že by jednali ve čtvrtek.

Takto se proti smlouvě s USA protestovalo před měsícem:

+9

Pro smlouvu DCA bude hlasovat i většina klubu opozičního ANO. To si s koalicí na oplátku vyjednalo doprovodné usnesení ke smlouvě. Novinářům ho na tiskové konferenci představit poslanec Radek Vondráček. „Máme gentlemanskou dohodu, že usnesení bude přijato. Bude signálem pro lidi, kteří mají ze smlouvy určité obavy,“ řekl Vondráček.

Ve smlouvě tak bude uvedeno kupříkladu to, že dohoda nezakládá právo na rozmístění zbraní na území České republiky, což je častou dezinformací, kterou odpůrci smlouvy využívají k argumentaci. Zároveň v doprovodném usnesení bude uvedeno, že nebude možné bez předchozího souhlasu Parlamentu ČR na českém území budovat základny nebo zde mít trvalý pobyt cizích vojsk.

I přesto chce být SPD proti. „Na Slovensku mají doložku, podle níž nesmí být na slovenském území základny. Američtí vojáci tam ale jsou, jen se tomu nesmí říkat základny,“ řekl k doložce předseda poslaneckého klubu Radim Fiala.

Jiná situace panuje u důchodové reformy, kde může SPD spojit síly s druhým opozičním hnutím ANO. Boj o důchody tak nejspíše potrvá několik dnů.

„Máme zásadní problém s přístupem vlády vůči důchodcům, v tomto bodě budeme důslední,“ napsal Seznam Zprávám místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Postup hodlá hnutí projednat na klubu, který zasedne ve středu ráno.

„Během středy se to určitě neodhlasuje,“ je přesvědčen Okamura. Dodává, že jeho hnutí určitě nechce obstruovat, ale bude se snažit ostatní přesvědčit, že by pro novelu neměli hlasovat. „Tato vláda se snaží už podruhé okrást české důchodce,“ míní.

On sám bude ve třetím čtení prosazovat úplné zamítnutí návrhu. „Naše poslankyně Lucie Šafránková pak předloží i návrh na vrácení do druhého čtení,“ podotýká.

I přes změny důchody porostou

Příští rok v lednu by se mohl průměrný starobní důchod dostat na 20 700 Kč, oproti konci letošního roku by tedy mohl vzrůst o zhruba 400 korun. Jasněji bude v září, kdy Český statistický úřad zveřejní meziroční růst mezd za první pololetí.

Dlouhé diskuze

Debata o důchodech ve druhém čtení, které proběhlo minulý týden, trvala přes osm hodin.

Součástí návrhu je prodloužení minimální doby hrazení odvodů z 35 na 40 let. Předčasný důchod by měl být podle novely možný nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku místo nynějších až pěti let. Pobíraná částka by se pak měla krátit více než doposud. Do řádného termínu penze by se nevalorizovala zásluhová část důchodu.

Při pravidelných lednových valorizacích se penze nyní zvyšují o inflaci a o polovinu růstu reálných mezd. Od příštího roku by se měl brát v úvahu výhradně růst cen pro domácnosti důchodců. Započítávala by se třetina růstu reálných mezd.

Pokud by se ceny zvedly nejméně o pět procent od posledního přidání, měli by důchodci stejně jako teď při mimořádné valorizaci dostat víc peněz, ovšem nejdříve od července kalendářního roku.

Pobírat by měli dočasný přídavek a zvednout by se jim měla i zásluhová část penze, ovšem prakticky rovněž dočasně. O kolik procent by totiž zásluhový díl kvůli zdražování rostl, o tolik procent by pak bylo jeho běžné lednové navýšení nižší. Dočasný přídavek a zvýšení procentních výměr mají podle novely odrážet 60 procent růstu cen.

Důchodová reforma přehledně

Změny v penzijním systému, úpravy výpočtu výše důchodů nebo odchod do důchodu. Čtěte v článku.

Reklama

Doporučované