Hlavní obsah

Pražskou hygienu má nově řídit Zdeňka Shumová, nahradí Jágrovou

Foto: Profimedia.cz

Končící ředitelka pražské hygienické služby Zdeňka Jágrová. Ve funkci ji nahradí její dosavadní podřízená.

Reklama

aktualizováno •

Dosavadní hlavní pražská hygienička Zdeňka Jágrová odchází do penze.

Článek

Pražskou hygienickou stanici má od ledna příštího roku vést lékařka Zdeňka Shumová. Nahradí tak končící Zdeňku Jágrovovou, která odchází do penze.

Seznam Zprávy získaly informaci ze dvou na sobě nezávislých zdrojů z resortu zdravotnictví. Vedení ministerstva ji zatím oficiálně nepotvrdilo.

„Je mi líto, v tuto chvíli nemohu informaci potvrdit,“ reagoval dnes mluvčí Daniel Köppl.

Zdeňka Shumová doposud na pražské hygieně vedla sekci ochrany veřejného zdraví. Neoficiální informace hovoří o tom, že byla jediná, kdo se zúčastnil výběrového řízení, které Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo už v říjnu. Uzávěrka byla v listopadu.

Výběrová komise Shumovou podle zdrojů redakce na post už doporučila, oficiálnímu jmenování by tak nemělo nic bránit a mohlo by k němu dojít už zítra.

Dosavadní ředitelka Jágrová ve funkci nemůže pokračovat, jelikož služební zákon stanovuje jako maximální věk vedoucího úřadu 70 let. Ukončení pracovního poměru pak podle ministerstva nastává vždy k poslednímu dni kalendářního roku. Zdeňka Jágrová tak na pražské hygieně jako její ředitelka skončí k letošnímu 31. prosinci.

„Pod vedením paní Jágrové udělala hygienická stanice hlavního města Prahy velký posun dopředu a cílem Ministerstva zdravotnictví je poskytnout této instituci dostatečný prostor pro změnu ve svém vedení,“ uvedlo už dříve Ministerstvo zdravotnictví.

Lékařka a epidemioložka Jágrová se ředitelkou pražské hygieny stala v roce 2019. Ve funkci nahradila Jana Jarolímka. Tomu letos v září odvolací soud potvrdil dvouletou podmínku a peněžitý trest půl milionu korun za vydírání podřízeného.

Zdeňka Jágrová předtím vedla na pražském pracovišti hygieny protiepidemiologický odbor. V minulosti pracovala také na středočeské hygienické stanici v Kolíně. Veřejně známou se stala v souvislosti se stále pokračující pandemií covid-19.

Oprava: V textu jsme opravili jméno hygieničky z Schumová na správné Shumová. Za chybu se omlouváme.

Reklama

Doporučované