Hlavní obsah

Před 77 lety osvobozoval Prahu, teď se vrátil kvůli válce na Ukrajině

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Válečný veterán Borys Fjodorovyč Semjonov utekl před válkou z Ukrajiny do Česka.

Reklama

V Česku je válečný veterán z druhé světové války, který se podílel i na osvobození Prahy před 77 lety. Z Ukrajiny nyní utekl před válkou. V rozhovoru pro Seznam Zprávy vzpomíná na 2. světovou válku a komentuje i tu současnou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bojoval ve druhé světové válce, podílel se před 77 lety na osvobození Prahy od Němců a nyní se opět vrátil do Česka. Paradoxně ale jako uprchlík z Ukrajiny, který utekl před válkou.

Řeč je o Borysi Fjodorovyčovi Semjonovi, který se narodil v Rusku a nyní je mu 97 let. Po druhé světové válce si postavil malý dům na Ukrajině, kde dosud žil. Kvůli ruské invazi ale utekl do Česka a nyní je tedy zpět v Praze.

Jeho životní příběh začíná podle jeho slov v Rusku, kde se narodil v roce 1925. Jeho otec byl v carské armádě, poté bojoval proti nacistům za Sovětský svaz a padl. Borys Fjodorovyč Semjonov nedostudoval základní školu v Leningradu a poté jako velmi mladý vstoupil do sovětské armády.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Borys Fjodorovyč Semjonov je nyní v Praze.

„Když začala válka, šel nejprve bojovat můj otec. Nechtěli ho pustit, protože byl starší člověk a brzy zahynul. Do armády jsem se dostal v roce 1941, byl to můj záměr, chtěl jsem narukovat dobrovolně. Byl jsem ale mladý a nechtěli mě pustit, nakonec ale napsali jiné datum narození a já jsem poté nastoupil do armády,“ říká Semjonov v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Válečný veterán také tvrdí, že ho armáda využívala jako mladého k průzkumům za německou frontou a že za to dostával chleba. Během druhé světové války se účastnil bojů. „Celou dobu, co byla válka, jsem byl řadový voják. Do Prahy jsem dorazil 9. května roku 1945 v osm hodin ráno. Poté, co jsem přijel do Prahy a dorazil vojenský velitel, začal rozdávat vojenské tituly. Povýšili mě,“ říká hrdě v saku, na kterém mu visí jedna medaile vedle druhé.

Seznam Zprávy nově i v ukrajinštině

Po válce se v roce 1949 Borys Fjodorovyč Semjonov usadil na Ukrajině a postavil si malý dům ve městě Nikopol na jihu země. Za službu v sovětské armádě mu podle jeho slov slibovali byt a auto, nikdy ale nic nedostal.

Pracoval v továrnách, nejprve jako truhlář, poté stavbař. První manželka mu zemřela v roce 2011. Oženil se znovu a jeho druhá manželka zůstala na Ukrajině. Očekává, že za ním přijede do Česka.

Přijel s uniformou a taškou

Na současné válce mezi Ukrajinou a Ruskem nejvíc lituje civilních obětí. „Nejhorší na válce je, že Putin vraždí ženy, děti a staré lidi. Nerozumím, proč nenastane mír, nejvíc mě trápí, že umírají civilisté,“ říká se slzami v očích.

Válečný veterán je nyní v Praze a stará se o něj nezisková organizace Prosaz. „Naše organizace byla kontaktována asistenčním centrem KACPU na Vyšehradě, kterému jsme nabídli ubytovací kapacity pro zdravotně postižené uprchlíky z Ukrajiny v bezbariérovém domě na Stodůlkách. Pan Borys S. k nám byl převezen ve středu 30. března ve večerních hodinách. Přivezli ho hasiči, kteří rozváží uprchlíky,“ popsal mluvčí neziskové organizace Daniel Petrák, jak se k nim válečný veterán dostal.

Nezisková organizace veteránovi poskytuje pečovatelskou službu. Pomáhá mu s běžnými úkony jako je příprava a podání stravy, doprovod během vycházky nebo zprostředkování zdravotního vyšetření. Nemá u sebe žádné lékařské zprávy ani jinou dokumentaci o zdravotním stavu.

„Pan Borys přijel pouze s uniformou a taškou, kde má nezbytně nutné věci – pár kusů oblečení, doklady, toaletní potřeby. Naše organizace oslovila potravinovou banku v Praze a další potraviny přinesli zaměstnanci organizace a veřejnost,“ dodává mluvčí Petrák.

Reklama

Doporučované