Hlavní obsah

„Překračují všechny meze.“ V Rusku vadí vlajka s Putinem ve vaku na mrtvoly

Foto: Vít Rakušan

Vlajka s Putinem na budově Ministerstva vnitra.

Reklama

Ruská tisková agentura se ohradila proti instalaci na Ministerstvu vnitra, jejíž součástí je vyobrazení ruského prezidenta ve vaku na mrtvoly.

Článek

Na budově českého Ministerstva vnitra od pátku visí instalace znározňující trojici vlajek – českou, ukrajinskou a vlajku s vyobrazením ruského prezidenta Vladimira Putina ve vaku, který se používá na přepravu mrtvol.

Na vlajky upozornil na sociálních sítích přímo ministr vnitra Vít Rakušan. „Víme, kdo je náš přítel, který krvácí i za naši svobodu. A také víme, kdo je náš nepřítel, a nenecháme ho ukrást pojem vlastenectví ani naši vlajku,“ napsal Rakušan na sociální síti k fotografii zachycující celou instalaci.

Akce má značit výročí spojení vzniku samostatného Československa s poukazem na odhodlanost bránit demokratické hodnoty svrchovaného státu, které vzniklo na základě iniciativy ministra Víta Rakušana (STAN) a spolku Dekomunizace. ČTK to dnes sdělil Rakušanův mluvčí Jakub Veinlich.

„Přál bych nám, abychom i v tomto těžkém období nadále prokazovali odvahu a odolnost, jako zakladatelé Československa v roce 1918,“ uvedl dále Rakušan.

Rusofobie, píše agentura

Akce se ovšem nelíbí v Rusku. „Nepřátelství vůči Rusku překonalo v Česku veškeré meze, české Ministerstvo vnitra vyhrožuje (ruskému prezidentovi Vladimiru) Putinovi,“ napsala podle ČTK moskevská tisková agentura Eurasia Daily.

„Česko oficiálně odsuzuje Rusko za počínání na Ukrajině a plně podporuje Kyjev. Kromě toho se úroveň rusofobie (nepřátelství k Rusku) v zemi zvyšuje každým dnem a všichni, kdo nesouhlasí s oficiální politikou Prahy, jsou prohlašování za ‚ruskou pátou kolonu‘,“ dodala ruská agentura.

Zobrazení vaku na mrtvoly, ze kterého vyčuhuje Putinova hlava, naopak ocenil list Ukrajinska pravda jako zkrášlení ministerské budovy v Praze na Letné. Dodal, že to není první případ, kdy čeští představitelé tvrdě kritizují ruského prezidenta.

Konkrétně připomněl, že ministryně obrany Jana Černochová se na Putinovy sedmdesátiny nechala vyfotografovat v tričku s „poselstvím“ oslavenci, přičemž triko darovala česká iniciativa sbírající peníze na zbraně pro Ukrajinu.

Na budově Ministerstva vnitra v Praze visí instalace, na které je mezi českou a ukrajinskou vlajkou Putinova podobizna ve vaku na mrtvoly. Podle Rakušanova mluvčího Jakuba Veinlicha to má na základě iniciativy ministra Rakušana a spolku Dekomunizace vyjadřovat spojení výročí vzniku samostatného Československa s odhodláním bránit demokratické hodnoty svrchovaného státu.

Reklama

Doporučované