Hlavní obsah

Je to naprosto neospravedlnitelný akt agrese, řekl Fiala. Zeman promluví k národu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala.

Reklama

aktualizováno •

Rusko ve čtvrtek brzy ráno vojensky přepadlo Ukrajinu. Čeští politici útok tvrdě odsuzují a považují ho za akt agrese.

Článek

V 11:00 bude mít projev k národu prezident Miloš Zeman, informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) došlo na nejhorší. „Ruská invaze na Ukrajinu je naprosto neospravedlnitelný akt agrese vůči nezávislému státu, který nemůže zůstat bez reakce EU a NATO. Na dnešních 11:00 svolávám mimořádné jednání BRS, večer se v Bruselu zúčastním mimořádného jednání Evropské rady,“ sdělil na svém Twitteru premiér.

Útok Ruska na Ukrajinu tvrdě odsoudil i český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Na mimořádnou situaci reagovala pro Seznam Zprávy také ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podle ní Rusko porušilo mezinárodní právo. „Ani sebevětší množství lží, které Kreml produkuje, na tom nic nezmění. Nejde o denacifikaci, demilitarizaci ani o mírovou misi, Putin se zachoval jako bezohledný bandita. Svolávám štáb Ministerstva obrany,“ napsala v SMS zprávě.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zopakoval, že Ukrajina má jasnou podporu Česka, které je podle něj připravené aktivně pomoci zejména v humanitárních oblastech. A to jak na Ukrajině, tak i u nás doma.

Ruskou invazi na Ukrajinu odsoudil i šéf Pirátů Ivan Bartoš a vyzval EU i NATO k reakci. „Vladimir Putin sáhl ke kroku, který je v zásadním rozporu s mezinárodním právem. Jedná se o akt agrese vůči jinému nezávislému státu a Česká republika bude postupovat v souladu s EU a NATO. Krok Kremlu nesmí zůstat bez reakce,“ prohlásil Bartoš.

Také expremiér a předseda ANO Andrej Babiš útok tvrdě odsuzuje. „Tvrdě odsuzuji chladně promyšlený a ničím nevyprovokovaný útok Ruska na Ukrajinu. Chtěl bych také vyjádřit jasnou podporu Ukrajincům, jejich státu, vládě a nezávislosti. NATO musí posílit a Evropa musí začít brát svou obranu a bezpečnost o řád vážněji než dosud,“ napsal Babiš Seznam Zprávám.

Čeští politici volají po jasné reakci a tvrdých sankcích

Bývalý velvyslanec ČR v Rusku Petr Kolář vyzval k okamžité reakci Severoatlantické aliance. „Je to válka. A my jsme v ní také. NATO musí ihned aktivovat článek 4 Smlouvy a rozhodnout o pomoci Ukrajině,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Podle Marka Ženíška (TOP 09), který šéfuje zahraničnímu výboru Sněmovny, měly být všechny sankce a opatření přijaty již dříve. „EU a NATO musí nabídnout adekvátní a plnohodnotnou vojenskou podporu. Musíme ukázat, že se ruského medvěda nebojíme a že si nemůže brát, co se mu zlíbí. Nemůžeme ustoupit největšímu agresorovi 21. století,“ napsal.

Sankce vůči Rusku musí být podle něj zničující a hned. „Rusko musí být izolováno všemi prostředky. Zbraně, finanční i humanitární pomoc. Musíme se probudit, začít jednat a přestat nekonečné debaty o ‚prostoru pro jednání‘. Putin je válečný zločinec, který jednat nechce a nebude,“ dodal Ženíšek.

Poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL) zdůraznil, že zodpovědnost za všechny mrtvé leží na „agresivním diktátorovi Putinovi“. „Západ musí zavést sankce, které budou pro Rusko maximálně zničující. Diktátorům a agresorům se neustupuje – je nutné je zastavit! Kdokoliv v ČR ještě dnes hájí Putina a Rusko, má na rukou krev mrtvých!“

„Pokud skutečně (Rusové) bombardují Kyjev, Charkov atd., musím přiznat, že jsem to nečekal,“ napsal poslanec SPD Radovan Vích. „Celou dobu jsem si myslel, že jde jenom o velkou šachovou partii, kterou budou hrát v první řadě diplomaté. Chtěl bych věřit, že jsou útoky vedeny pouze na vojenské cíle…,“ prohlásil.

Putinovo Rusko zvolilo podle europoslance Alexandra Vondry (ODS) hegemonní ambice a válku před mírem v Evropě. „Za nevyprovokovanou invazi a pošlapání Charty OSN musí nést co nejtvrdší následky – tvrdé sankce a úplnou izolaci. Ukrajina ukázala mimořádnou zdrženlivost, má ale právo bránit se! Naše srdce jsou s Kyjevem!“ píše na Twitteru.

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje nevyprovokovaný ruský útok na Ukrajinu za projev čistého barbarství. „Odsoudit ho jen nestačí. Putin má na rukou krev nevinných. Ukázal, že o mír nestojí. Ohrožuje to celou Evropu a na to musíme tvrdě odpovědět. Modlím se za všechny Ukrajince,“ uvedl.

„Probudili jsme se do jiného světa,“ napsal pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Jednoznačně odsuzuji ruskou agresi vůči suverénním státům, mezi které Ukrajina patří. Dnes budeme jednat o konkrétních možnostech pomoci na Zastupitelstvu hlavního města Prahy. Může jít například o finanční příspěvek humanitární organizaci, která pomáhá lidem přímo v místě konfliktu. Nabízíme také součinnost Vládě ČR.“

Reklama

Doporučované