Hlavní obsah

Rusko přepadlo Ukrajinu. „Neklaďte odpor,“ varoval Ukrajince Putin

Foto: Profimedia.cz

Rusko ve čtvrtek brzy ráno zahájilo invazi na Ukrajinu. Prezident Putin varoval, aby Ukrajinci nekladli odpor.

Reklama

aktualizováno •

Rusko ve čtvrtek brzy ráno vojensky přepadlo Ukrajinu. Ihned po projevu prezidenta Putina, ve kterém oznámil „speciální vojenskou operaci“, začaly kolem čtvrté hodiny ráno raketové útoky na strategické cíle po celé zemi.

Článek

Kde Rusko útočí?

Exploze jsou hlášeny z hlavního města Kyjeva, z letiště Boryspil a dalších míst, ale i celé řady velkých ukrajinských měst. V metropoli právě opakovaně zaznívají sirény. Sirény zněly i v západoukrajinském Lvově.

Rakety v prvních hodinách zasáhly města na Donbasu, jako jsou Kramatorsk, Slovjansk a Mariupol. Cílem je i druhé největší město Charkov, města Dnipro, Oděsa a další.

Pod útokem jsou také letecké základny a další vojenské objekty. Jde zřejmě o první vojenské útoky, po kterých bude následovat velká vojenská operace.

Ukrajinská média také píšou o vyloďování ruských vojsk na pobřeží Černého a Azovského moře – tedy invazi do měst Oděsa a Mariupol. Probíhají tam tvrdé boje. Ukrajinská armáda ale podle agentury Reuters popřela, že by ruské jednotky přistály v Oděse.

Ruská vojska vtrhla do země také na severovýchodě u Charkova, z Krymu a také ze severu, tedy zhruba ve dvouhodinové vzdálenosti od Kyjeva. Hlášeny jsou i útoky na cíle na západě Ukrajiny, například na letiště ve městě Ivano-Frankivsk.

Ukrajinské ministerstvo vnitra podle CNN hovoří už o stovkách obětí ruského útoku. Prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval obyvatele, aby zůstali ve svých domovech, a vyhlásil válečný stav.

Ruskou invazi na Ukrajinu sledujeme v on-line reportáži:

Zprávy o ruských útocích se objevují hlavně na sociálních sítích a nedají se spolehlivě ověřit. Nelze ani ověřit autentičnost záběrů. Raketové útoky už ale brzy ráno potvrdil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba a poradce ukrajinského ministra vnitra.

Objevují se zatím neověřené zprávy o spoluúčasti běloruských vojenských jednotek.

Co předcházelo invazi?

Vypuknutí války v noci ze středy na čtvrtek předcházela velmi napjatá atmosféra. O půlnoci na Ukrajině začal platit výjimečný stav.

Pozdě večer se objevila zpráva, že představitelé tzv. separatistických republik na Donbase, které Rusko tento týden uznalo za nezávislé, požádali Kreml o vojenskou pomoc. Zdůvodnili ji „ukrajinskou agresí“. Dokument je datovaný už z 22. února.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

V noci se začaly objevovat záběry přesunů ruské vojenské techniky. Přicházely také zprávy o uzavření letišť v Charkově a v Dnipru. Kyjev požádal o svolání Rady bezpečnosti OSN.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočním videoprohlášení řekl, že šéf Kremlu Vladimir Putin dal souhlas k ofenzivě proti Ukrajině. Zároveň uvedl, že Putin neodpověděl na jeho pozvánku k jednání.

Zelenskyj, který v projevu hovořil ukrajinsky a rusky, dále řekl, že u ukrajinských hranic je skoro 200 tisíc ruských vojáků. Hlavním cílem Ukrajiny je podle něj zachování míru, o kterém je ochoten jednat se všemi, včetně ruského vedení. Zopakoval však, že v případě ofenzivy ruských vojsk se budou Ukrajinci bránit.

Jak Putin oznámil invazi?

V brzkých ranních hodinách s projevem vystoupil ruský prezident Vladimir Putin. Oznámil, že dal svolení ke „speciální vojenské operaci“ na Ukrajině. Moskva prý nemůže tolerovat hrozby, které přicházejí z Ukrajiny, a cílem operace bude ochrana lidských životů.

„Okolnosti od Ruska vyžadují rozhodné kroky,“ řekl šéf Kremlu. Rusko podle něj nemá v plánu okupaci ukrajinských území a nedopustí, aby se na Ukrajině objevily jaderné zbraně. Mluvil také o „demilitarizaci a denacifikaci“ Ukrajiny. Vyzval ukrajinské vojáky, aby „ihned složili zbraně a vrátili se domů“.

Zároveň varoval, že na jakýkoliv pokus ze zahraničí zasahovat do jednání Kremlu Rusko okamžitě odpoví. „Spravedlnost a pravda je na ruské straně,“ prohlásil Putin. Odpovědnost za možné krveprolití svalil na Kyjev.

Jak reaguje svět?

Americký prezident Joe Biden uvedl, že veškerá odpovědnost za ztracené lidské životy na Ukrajině půjde za Ruskem. „Modlitby celého světa dnes v noci směřují k ukrajinskému lidu, který trpí kvůli nevyprovokovanému a neospravedlnitelnému útoku ruských sil,“ zdůraznil Biden.

Biden chce ještě ve čtvrtek jednat se zástupci zemí G7 a dalšími spojenci a ohlásit následky, kterým bude Rusko čelit. Chystá se předstoupit s projevem.

„Je to závažné porušení mezinárodního práva a vážná hrozba pro euroatlantickou bezpečnost,“ napsal na Twitteru generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Aliance podle něj bude na ruskou agresi reagovat.

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová odsoudila „příšerný a nevyprovokovaný útok spuštěný prezidentem Putinem“. Ukrajině vyjádřila účast a slíbila, že Británie bude spolu s partnery na tuto agresi reagovat.

Reklama

Doporučované