Hlavní obsah

Prezident Pavel: Fico je zklamání i pro mnoho Slováků

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Petr Pavel.

Reklama

Prezident Petr Pavel hodnotil svůj první rok ve funkci. Ke zkaleným česko-slovenským vztahům mimo jiné řekl, že postoj Ficovy vlády k zahraničním tématům je komplikací vztahů s Českem, ne jejich přerušením.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Prezident Petr Pavel bilancoval své roční působení v nejvyšší funkci.

Je spokojený mimo jiné s tím, že se daří jmenovat ústavní soudce a prezentovat Českou republiku jako zodpovědného partnera. Plus vidí také v tom, že se obnovila standardní komunikace s hlavními ústavními činiteli. V rozhovoru pro Českou televizi řekl, že bylo potřeba dohnat to, co zůstalo jako „velká díra“ v domácích i zahraničních aktivitách jeho předchůdce ve funkci Miloše Zemana.

Pavel za 12 měsíců ve funkci jmenoval osm nových soudců Ústavního soudu i jeho předsedu Josefa Baxu. Jeden už Senátem schválený soudce se nominace vzdal a nominaci dalšího Senát odmítl. Výběr byl podle prezidenta zodpovědný a transparentní.

„Udělal jsem něco, co nikdo z mých předchůdců neudělal. Řekl jsem, jakým způsobem, na základě jakých kritérií a parametrů budou (ústavní soudci) vybíráni, oznámil jsem okruh lidí, se kterými budu na tom výběru spolupracovat, o jejichž expertizu se budu opírat,“ řekl Pavel.

Uplynulý rok Pavel charakterizoval jako jízdu na divoké vodě. „Tady vznikla po dobu několika let z objektivních důvodů, zdravotních důvodů mého předchůdce, poměrně velká díra jak na poli aktivit domácích, tak na poli aktivit zahraničních. A tu bylo potřeba alespoň částečně dohnat,“ řekl prezident. Jeho cílem bylo nastavit fungování prezidentské kanceláře v aktivnější podobě, uvedl. „Řečeno terminologií Kobry 11, tempo bylo vražedné,“ podotkl v narážce na německý kriminální televizní seriál.

Řekl, že za rok ve funkci se setkal se všemi ministry, s některými opakovaně, mnohokrát jednal s premiérem a vícekrát mluvil i se zástupci opozice, jednu schůzku měl i se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, kterého loni porazil ve druhém kole prezidentské volby. „Myslím si, že krok ke zlepšení politické kultury byl učiněn.“

Premiéra Petra Fialu (ODS) na žádost o krátkou charakteristiku označil za slušného politika ve složité situaci dosahování koaličního kompromisu. Guvernéra České národní banky Aleše Michla pak za „víceméně neviditelnou osobu“.

Novoroční euro

Pavel uvítal, že se po jeho novoročním projevu otevřela debata o přijetí eura jako české měny. Ocenil také to, že vláda požádala Národní ekonomickou radu vlády (NERV) o vypracování analýzy výhodnosti vstupu Česka do Evropského mechanismu směnných kurzů ERM II do října.

Podle prezidenta je třeba ale stále veřejně debatovat a rozptylovat mýty kolem eura tak, aby vláda, až bude rozhodovat, rozhodovala na základě lépe informované diskuze. Euro je podle prezidenta polarizujícím tématem po dlouhé roky a hlava státu vnímá, že vládní koalice v něm není jednotná.

Pavel se také věnoval zahraniční politice. U ní zdůraznil, že chce Česko prezentovat jako zodpovědného partnera, který stojí na jasných hodnotových základech, řekl. Zmínil prezidentské návštěvy směřující do okolních států i setkání s představiteli Evropské unie a NATO. Poukázal na zástupce firem, kteří ho na některých zahraničních cestách doprovázeli.

K současnému zkalení česko-slovenských vztahů podotkl, že premiér Robert Fico je zklamáním i pro mnoho Slováků. Dodal však, že Ficův postoj k zahraničním tématům je komplikací vztahů s Českem, ne jejich přerušením.

„Budu vyvíjet veškeré úsilí, aby úroveň vztahů na úrovni prezidentů byla zachována,“ řekl prezident. Se slovenskou vládou je třeba hledat shodu tam, kde se nabízí, uvedl také.

Prezidentským volbám v USA bude podle něj chybět, že na post představitele nejdůležitější světové mocnosti nekandiduje širší spektrum osobností, k opakovanému duelu Biden–Trump u prvního jmenovaného konstatoval, že jde o člověka, který už splnil svoje, druhého označil za obávanou volbu.

Možná budu kandidovat i podruhé

Pavel také nevyloučil, že se za necelé čtyři roky pokusí ve volbách obhájit svůj mandát. O případné účasti ve volbách se Pavel bude rozhodovat podle politické a společenské situace a podle toho, jak se mu bude dařit naplňovat jeho priority.

„A priori samozřejmě člověk by neměl vylučovat nic,“ odpověděl Pavel na otázku, zda vylučuje opětovnou kandidaturu. Důležitá bude podle něj podpora od jeho manželky. Zároveň uvedl, že četnost jeho aktivit ukazuje, že silami pro druhé funkční období nešetří.

Aktualizace: Do článku jsme doplnili další části prezidentova rozhovoru.

Reklama

Související témata:

Doporučované