Hlavní obsah

Euro v Česku? ODS se vyvíjí, příště už se pohneme, věří šéfka TOP 09

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

My do toho vidle nehodili (Markéta Pekarová-Adamová, předsedkyně Sněmovny a TOP 09)

Reklama

Vláda se vrátí k euru za rok. Ale už nic nerozhodne, leda po volbách. Kdyby zůstala u moci dnešní koalice, menší strany už si euro prosadí, říká v rozhovoru Markéta Pekarová–Adamová za TOP 09. „Progres“ je prý znát i v ODS.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ještě počátkem ledna se mohlo zdát, že příznivci eura mají ve vládě početní většinu. Nakonec ale lídři koaličních stran minulý týden odsunuli téma o další rok a tuto středu odklad formálně schválila vláda.

Podle předsedkyně TOP 09 se nedalo za současné konstelace politických sil a společenských nálad prosadit víc. Česko možná mohlo mít vládního zmocněnce pro euro, jeho výběr ale padl kvůli „naschválům“ ze strany Starostů, prohlašuje šéfka Sněmovny v rozhovoru.

Jste v TOP 09 pro přijetí eura, nebo ne?

Jednoznačně jsme. Je to naše dlouhodobá priorita.

Proč jste tedy ve vládě nakonec hlasovali pro usnesení, podle kterého se téma dál odsouvá?

Vnímáme realitu, a sice že je nejdříve potřeba plnit maastrichtská kritéria a přesvědčit veřejnost. TOP 09 dělá všechno pro to, abychom si odpracovali obojí.

Během prosince a ledna bylo ve hře uspíšit přípravy na vstup do kurzového režimu ERM2. Jde o povinný předstupeň, bez kterého euro mít nelze. Proč nešlo začít odpracovávat i toto?

Protože nemáme přichystaný ten následný krok – samotný vstup do eurozóny, který by měl na ERM2 navázat ve velmi dohledné době, odborníci doporučují během dvou let. Na začátku tohoto volebního období jsme se dohodli, že termín pro samotné euro nebudeme stanovovat.

Pokud ale chcete euro, proč nešlo aspoň začít? Určit termín pro vstup do ERM2, aby celý proces příprav aspoň nějak začal?

Příští rok jsou volby do Poslanecké sněmovny. Pokud bychom se dnes tvářili, že chceme příští rok vstupovat do ERM2, ale zároveň nestanovovat termín přijetí eura, tak bychom tu diskuzi nevedli celou a jen bychom znejišťovali veřejnost. Oddělovat ty dva kroky úplně nejde. Není to poctivé a ani to není úplně přínosné. Pokud se někdo tváří jinak, tak dělá víc škody než užitku.

Euro je finálně u ledu. Vláda se k němu vrátí za rok, ale už nic nestihne

Na příznivce eura může výsledek působit jako zklamání nebo jako nesrozumitelná rezignace. Čtyři z pěti vládních stran včetně vás jsou pro euro, ale výsledek je opačný. Proč?

Za prvé jsem ráda, že se o euru hovoří. My se snažíme to téma zvedat roky, ne jen posledních pár týdnů. Za druhé celé to zklamání podle mě vyplývá z toho, že někdo vyvolal umělá očekávání, která nebylo poctivé vyvolávat. Naše vláda na začátku jasně do svého programového prohlášení dala, že chce plnit maastrichtská kritéria, která jsou podmínkou vstupu. Ale ne určovat termín. Za nás euro jako priorita platí, proto TOP 09 vždy tlačí mimo jiné na co nejnižší schodky státních rozpočtů. Ti, kteří dneska říkají, že je pro ně euro velkou prioritou, tak se mnohdy v konkrétnostech chovali úplně opačně. Nevadila jim možnost zadlužovat se víc. A z toho je vidět, jak upřímná jejich snaha byla. Mrzí mě, když někdo tak závažné téma, na kterém je společnost dost polarizovaná, takto využívá. Polarizace se pak ještě prohlubuje, což samotnému cíli neprospívá.

Mluvíte o Starostech a Pirátech, protože se o urychlení vstupu do ERM2 otevřeně snažili? Co když naopak vám bude někdo vyčítat, že jste jim nepomohli a tím jste hodili do celé debaty vidle?

Dnes to z médií vypadá, jako by nebyli větší zastánci eura než Starostové. Přitom třeba při projednávání rozpočtu na letošní rok říkali, že by schodek mohl být klidně mnohem vyšší. My dodržujeme programové prohlášení vlády, na kterém se na začátku pět koaličních stran dohodlo. Jednou se revidovalo a ani při této revizi nedošlo ke shodě, že bychom za této vlády vstupovali do ERM2. My ctíme dohody.

Na plnění maastrichtských kritérií dohoda byla a STAN si ji vykládá tak, že dvouletý pobyt v ERM2 mezi kritéria také patří. Což je pravda. A že urychlení příprav ERM2 by tím pádem bylo v souladu s programem vlády. Není to tak?

Při vyjednávání programového prohlášení i při jeho revizi jsme se o tom explicitně bavili. I my měli snahu prosadit tam vstup do ERM2, ale na tom prostě ta shoda nebyla. Takže je třeba ctít výsledek a kompromis, ke kterému došlo. Kdybychom kompromis nerespektovali, tak se nejsme schopni dohodnout na ničem.

Neudělali jste – zpětně vzato – chybu, když jste hned na začátku žádnou závaznou formulaci k euru nebo k ERM2 do programu neprosadili? Jak se to vlastně přihodilo, když vás – příznivců eura – je ve vládě víc?

Dohody nejsou jenom o počtech, ale i o tom, jak zásadní ta daná věc pro jednotlivé strany je. A jak víme, pro jednoho z koaličních partnerů je tato věc klíčová. Každý někde ustoupí, to je přirozené. Teď dělejme všechno pro to, abychom dobře hospodařili, abychom měli co nejnižší inflaci, to jsou vše předpoklady k tomu, aby se nám ekonomicky dařilo. A následně může jít o zcela relevantní, nikoliv jen teoretickou otázku, jak je tomu dnes. Diskuze o ERM2 bez toho, abychom zároveň stanovili i termín přijetí eura, je umělá.

Názor ODS na euro se mění

Nepropásli jste příležitost, která se – i vzhledem k vývoji preferencí a k postojům ANO a ODS k euru – dlouho nemusí opakovat?

Vůbec ne. V ODS ta diskuze probíhá velmi živě. I samotní představitelé ODS říkají, že se jejich strana posouvá k jinému postoji, který je k euru přívětivější. Nemám obavy, že příští vláda by nemohla o této věci už finálně rozhodnout. Pro mě a pro nás jako TOP 09 to bude jedna z priorit příští vlády. Musíme se jako celá koalice snažit, abychom maximálně uspěli ve volbách, abychom sestavili vládu, která bude i nadále proevropská. A součástí toho pak může být právě cesta do eurozóny.

Kdybyste tedy pokračovali další čtyři roky v tomto koaličním složení, berete si euro jako větší úkol než tentokrát?

Cílem koalic před minulými sněmovními volbami bylo nedopustit, aby nám vládl i nadále oligarcha Babiš, nedejbože s politickým podnikatelem Tomiem Okamurou. Teď tu běží vzrušená debata o tématu, které štěpí koalici. A je otázkou, jestli to právě dvojici Babiš Okamura nehraje do karet. My bychom spíše měli hledět právě na to, abychom byli schopni i v dalších volbách natolik uspět a být reálnou politickou silou, která sestaví znovu vládu v tomto složení. Pak samozřejmě ve spojení s tím, že už budeme, pevně věřím, plnit všechna maastrichtská kritéria, se můžeme posouvat k euru blíž.

Pokud by vám tento plán během příštích parlamentních voleb vyšel, kdy bychom euro mohli mít?

Já v roce 2022 řekla, že reálným termínem vstupu do eurozóny je rok 2030. To znamená, ta naše optika v TOP 09 není a nebyla honem rychle vstoupit. Má to určitý vývoj, konkrétní kroky. Jedním z nich je objektivně hovořit s veřejností. Proto jsem také už před rokem chtěla, aby došlo k obsazení pozice vládního zmocněnce pro euro. Aby takovouto diskuzi s veřejností mohl vést a aby nebyla zatížena politickými preferencemi toho daného člověka, ale byla by více odborná.

Proč vám vadil ministerský zmocněnec, kterého si sám jmenoval ministr pro EU Martin Dvořák?

Protože ministr Dvořák překročil své kompetence. Vstupoval do kompetencí ministra financí, porušil kompetenční zákon. To je zásadní věc a nebylo možné k tomu mlčet a tvářit se, že se nic neděje. Martin Dvořák pak novou pozici bagatelizoval tím, že vlastně až tak o nějakého významného zmocněnce nejde. Tím celou diskuzi posunul do úrovně, která nepřispívala k tomu, abychom o věci mluvili zcela vážně. Byl to naschvál, který mě mrzí. Možná si kolegové ze STAN mysleli, že si necháme překračování pravomocí líbit, ale takto by v koalici nešlo fungovat.

Nebýt sólového projektu ministra Dvořáka s jeho vlastním zmocněncem, tak by se mohl najít někdo na silnější vládní post národního koordinátora?

Ano, v téhle otázce jsme už byli blízko dohodě. Hurá akce Starostů s jejich zmocněncem ale celou debatu vrátila zas o několik kroků zpět.

Znovu stejná otázka – proč jste si tedy vládního zmocněnce neprosadili, když by vás pro něj bylo ve vládě víc?

Tato vláda nefunguje ve stylu čtyři ku jednomu a na sílu, ale na snaze dojít ke konsenzu. To znamená diskutovat, dokud nenajdeme východisko, které bude pro všechny přijatelné. Pokud by rozhodovala síla většiny, tak připomínám, že koalice SPOLU jsou tři strany z pěti, takže by docházelo k neustálému přehlasovávání našich partnerů. Nevidím důvod, proč jedno jediné téma z tohoto postupu, který máme už dva roky osvědčený u stovek dalších témat, vyčleňovat.

Nebudu říkat „euro, anebo nic“

Brzy se konají evropské volby, do kterých jdete společně s ODS. Euro sice s europoslanci moc společného nemá, ale jde o téma týkající se EU. Budete tedy o něm mlčet? Nebo si každý bude říkat své? Jak bude volič vědět, co vlastně volí?

Euro zůstává naší prioritou. A skutečně pravomoci u tohoto tématu má česká vláda a český Parlament. Evropští poslanci nehlasují o tom, v jaké zemi se bude, nebo nebude platit eurem. Nás v rámci SPOLU spojuje celá řada priorit a někde se naopak odlišujeme. Sem patří i postoj k euru. Snažíme se o tom diskutovat a naše stanoviska se myslím přibližují. To je férová komunikace, nikdy jsme neříkali, že jsme ve všem jednotní.

V evropských volbách jde hodně o to, jak se kdo k EU principiálně staví. Euro lze brát jako ukázku tohoto hodnotového střetu. Nevadí, že se na něm ukáže, jak je vaše kandidátka rozdílná? Jste „catch-all party“, jako chtělo být ANO? Každý si může vybrat a zakroužkovat, co bude chtít?

Budeme ve SPOLU pokračovat úplně ve stejné komunikaci ohledně eura jako doposud. Jak my, tak ODS na tom nehodláme nic měnit ani v předvolební kampani do evropských voleb. Já koalici SPOLU přirovnávám k samotné Evropské unii, která má heslo jednota v rozmanitosti. Máme věci, na kterých se neshodneme úplně stoprocentně, nebo jsou tam dílčí rozdílnosti. A vedle toho je spousta témat a věcí, na kterých se shodneme. Například, že klíčovým tématem těchto voleb skutečně má být bezpečnost. Že Evropská unie je spojenectví, které nám umožňuje ubránit se agresorům, jako je Rusko.

Bezpečnostní prvek lze vidět i v euru. Pro leckoho je jeho ekonomická rovina vedlejší a bere euro hlavně jako další kotvu, jak Česko zadrátovat do EU. Souhlasíte s tím?

Jednoznačně. Euro zdaleka nemá jen ekonomický rozměr, ale i politický. Dostalo by nás do užšího klubu většiny zemí Evropské unie. Souhlasím, že tento rozměr je možná významnější než ten ekonomický.

Ptám se kvůli tomu, jak moc vám bude na euru záležet u sněmovních voleb. Kdyby tato koalice pokračovala dál, budete chtít, aby už další vláda nějaký konkrétní závazek ohledně eura měla?

Ano, to bych velmi ráda. I proto jsme chtěli, aby vláda teď přijala usnesení navržené ministry za TOP 09, že se bude za rok vyhodnocovat nejen míra sladěnosti s eurozónou jako každý rok, ale znovu i plnění maastrichtských kritérií. To by se jinak dělo až za dva roky. Také vidím postupný pokrok, ke kterému dochází v ODS. Ta situace u nich se mění, mnozí představitelé ODS jsou zastánci přijetí eura. Cesta ještě nějakou chvíli potrvá, ale má nastolený příznivý směr.

Kdyby to mělo případně při psaní příštího programu dopadnout jako nyní, tedy bez hmatatelných závazků ohledně eura, šli byste do takové vlády? Bude to pro vás buď – anebo?

Z našeho rozhovoru by se mohlo zdát, jako by v České republice bylo potřeba řešit jednu jedinou věc, a to je euro. Jako kdyby neexistovaly žádné další priority. Já teď nebudu říkat, že „euro, anebo nic“, to by bylo velmi nezodpovědné. Myslím, že víme všichni, že tady neexistuje alternativa k vládním stranám, která by prosazovala euro. Za sebe říkám, že pro to budeme dělat maximum, co naše síla dovolí, a že se budeme dál snažit, aby ta naše síla byla co největší.

Reklama

Doporučované