Hlavní obsah

Odmítáním eura jde vláda přímo proti svým voličům, ukázal průzkum

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

V otázce přijetí eura mají voliči Spolu, v níž hraje prim ODS, opačný pohled než strana premiéra Petra Fialy, odhalil projekt Výzkumník Seznam.

Reklama

ANALÝZA. Strany vládní koalice štěpí postoj k přijetí eura, ne tak jejich voliče. Velký průzkum Seznamu ukázal, že výrazná většina lidí, v jejichž táboře mohou v dalších volbách hledat podporu, si euro v dohledné době přeje.

Článek

Analýzu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zatímco uvnitř vládní koalice je otázka, zda zahájit kroky směřující k přijetí společné evropské měny, v posledních měsících dost ožehavé téma, voliči v ní mají až nebývale jasno.

Velký průzkum, který se v lednu uskutečnil na platformě Výzkumník Seznam, se zaměřoval na postoj Čechů k euru a jak se liší v závislosti na pohlaví, věku, nebo třeba právě politických preferencí, když téměř 2300 respondentů v úvodu odpovídalo i na otázku, koho by volili v nadcházejících evropských volbách.

ODS odmítá euro, voliči Spolu ho přitom chtějí

Není překvapení, že se postoje voličů jednotlivých stran k zavedení evropské měny napříč politickým spektrem značně liší. Zdaleka nejsilnějšími zastánci eura jsou voliči STAN a Pirátů (shodně 91 %).

Jak by váš politik hlasoval o euru?

Seznam Zprávy v lednu oslovily všechny členy Poslanecké sněmovny s dotazem, zda jsou pro přijetí společné evropské měny. Podívejte se na jejich odpovědi.

Třetí v pořadí jsou ovšem voliči Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), z nichž 82 procent uvádí, že by euro zavést chtělo, a to v dohledné době do 10 let. O hlasy voličů v letošních evropských volbách se strany budou znovu ucházet ve společném dresu.

Je to přitom ODS coby s náskokem nejsilnější a také nejvýraznější hráč tohoto triumvirátu, která se navzdory oběma menším partnerům staví proti a zahájení přípravy přijetí eura v koalici blokuje (byť ani v rámci strany není jednotná).

U lidí, kteří euro v Česku nechtějí a jsou proti přijetí, už výsledky průzkumu vyznívají přehledněji.

Byť například i voliči ANO jsou poměrně rozpolceni: mírná nadpoloviční většina z nich (57 %) se staví proti evropské měně, zbylá část je ovšem opět rozdělená: 22 procent voličů ANO by euro uvítalo v dohledné době, 21 procent pak někdy v budoucnu.

Dlužno dodat, že hnutí ANO v posledních letech kompletně otočilo a ze vstřícného postoje k euru se nyní staví proti němu. To s sebou nese přízeň spíš méně informovaných voličů, kteří si s evropskou měnou spojují velké obavy.

Euro, obavy a vliv prezidenta

V první části analýzy jsme se zaměřili na postoje lidí k euru zejména v souvislosti s jejich obavami, co by zavedení evropské měny podle nich mohlo způsobit. Zjišťovali jsme také, jak se lidé staví k projevu prezidenta republiky, v němž se hlava státu vyjádřila pro přijetí eura.

Čím víc znalostí, tím méně strachu

Velmi výrazné názorové rozdíly pak z průzkumu vyplynuly na základě toho, jak se lidé v problematice eura orientují. Do průzkumu byla zařazena jednoduchá testovací otázka, která zjišťovala, jestli vědí, ve kterých zemích se platí eurem (vybírali z konkrétních možností). Lidé, kteří na všechny otázky dokázali odpovědět správně, pak zavedení eura přijímají jednoznačně vstřícněji.

Obrovské rozdíly mezi pohlavími i ve věku

Průzkum přinesl ještě jedno překvapivé zjištění: muži jsou mnohem častěji zastánci eura, než ženy. Zatímco kupříkladu přijetí společné evropské měny v Česku odmítá pouze 16 procent mladých mužů do 30 let, u žen ve stejném věku je to více než dvojnásobek (36 %).

Obecně pak platí, že obavy z eura rostou úměrně s věkem: čím starší respondenti byli, tím častěji byl jejich postoj k přijetí eura odmítavý.

Proč se průzkumy o euru tolik liší?

Euro odmítá jen 40 % lidí, dalších 40 % by ho zavedlo v dohledné době (cca do 10 let) a zbylých 20 % se nebrání jeho zavedení někdy v budoucnu.

Z průzkumu Seznamu vyplynulo, že veřejné mínění ohledně zavedení eura v České republice je rozdělené, ovšem jinak než srovnatelné průzkumy CVVM a Eurobarometru. Ty uvádějí, že proti euru je celých 80 % (CVVM) a 60 % (Eurobarometr). Ve Výzkumníku Seznamu se ale proti přijetí eura jako měny v ČR vyslovilo jen 40 % respondentů.

V průzkumu Seznamu jsme se ptali i na časový horizont a právě ten pak vykazuje největší rozdíly. Zatímco 40 % dotázaných je pro zavedení eura do deseti let, dalších 20 % souhlasí s jeho zavedením v delším časovém horizontu.

Rozdíl ve výsledcích tedy mohou způsobovat různé formulace otázek. Možnost, již jsme nastavili ve Výzkumníku Seznamu – „ano, euro by se mělo zavést co nejdříve“ –, odpovídá otázce CVVM „Souhlasíte nebo nesouhlasíte s tím, aby bylo za měnu ČR přijato euro?“. Kategorie „euro by se mělo zavést v dohledné době (10 let)“ pak zase koresponduje s otázkou Eurobarometru „Obecně řečeno, jste osobně spíše pro, nebo proti myšlence zavedení eura v České republice?“. Odlišné otázky zákonitě vedou k různým interpretacím veřejného mínění.

Výzkum proběhl na platformě Výzkumník Seznam v lednu 2024 a zúčastnilo se ho 2291 respondentů. Respondenti nejsou vybráni jako náhodný reprezentativní vzorek, ale následně jsou výsledky průzkumu naváženy tak, aby jejich soubor jako celek odpovídal základním demografickým ukazatelům za Českou republiku (pohlaví, věk, bydliště). Zároveň jsou výsledky srovnávány a případně dovažovány na již zveřejněné reprezentativní průzkumy relevantních agentur na daná témata.

Výzkumník Seznam

Výzkumník Seznam je výzkumný panel společnosti Seznam. Uživatelé se do něj mohou zaregistrovat a účastnit se průzkumů na různá témata. Do vhodného výzkumu je účastník pozván e-mailem na základě sociodemografických informací, které o sobě poskytl (pohlaví, věk, vzdělání, pracovní postavení, kraj, velikost obce). Veškeré výsledky jsou však anonymní a nejsou spojovány s konkrétní osobou.

Chcete nám pomoci zjišťovat informace? Podívejte se do Výzkumníka Seznam.

Analýzu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Reklama

Doporučované