Hlavní obsah

Průzkum: ANO by volby vyhrálo s 33 procenty, SPD a lidovci oslabili

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Předseda ANO Andrej Babiš se šéfkou poslaneckého klubu Alenou Schillerovou a poslancem Alešem Juchelkou.

Reklama

Občanští demokraté od posledního průzkumu společnosti STEM mírně posílili. Přesto by volby - pokud by se uskutečnily v lednu 2024 - jednoznačně vyhrálo hnutí ANO expremiéra Andreje Babiše.

Článek

Hnutí ANO poslance a expremiéra Andreje Babiše by v lednu ve volbách získalo 33 procent hlasů. Na druhém a třetím místě by se umístily dvě vládní strany: ODS a Piráti.

Zjistil to průzkum společnosti STEM pro CNN Prima News. ODS od posledního průzkumu posílila zhruba o dvě procenta. „Samozřejmě to nestačí. Myslím si, že základem volebního úspěchu je to, jak pracujete. Jsem mírný optimista. Podle mého názoru lidé pozitivně pocítí to, co vláda dělá,“ řekl v pořadu Partie Terezie Tománkové předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO) na výsledky průzkumu reagoval slovy, že arogance vlády premiéra Petra Fialy (ODS) nesbírá úspěch.

Jak by volby v lednu 2024 dopadly?

ANO: 33,4 procenta

ODS: 13,2 procenta

Piráti: 11,3 procenta

SPD: 10 procent

Starostové: 7 procent

TOP 09: 5 procent

KSČM: 4,8 procenta

SOCDEM: 3,1 procenta

KDU-ČSL: 2,7 procenta

Zdroj: průzkum STEM pro CNN Prima News

Podle STEM nejvíce Babišovo hnutí podporují senioři a lidé bez maturity. V lednu podle průzkumu mírně oslabilo hnutí SPD, hlasovalo by pro něj deset procent voličů.

Do Poslanecké sněmovny by se dostalo ještě hnutí Starostové a TOP 09. Naopak vládní lidovci oslabují a mají necelá tři procenta. „KDU-ČSL si již to svoje fungování vyhodnocuje,“ komentoval to Vystrčil.

Reklama

Doporučované