Hlavní obsah

První oběti vládních čistek. Škrtal hlavně Blažek a Jurečka

Foto: Profimedia.cz

Lídři koalice Spolu a Pirátů se Starosty

Reklama

První lidé mizí ze soupisek úředníků z éry vlád ČSSD a ANO. Nejvíc škrtal Pavel Blažek na spravedlnosti a Marian Jurečka na Ministerstvu práce a sociálních věcí.

Článek

Předávání otěží nové vládě Petra Fialy už zná své první oběti. Z ministerstva spravedlnosti odejde náměstek pro boj proti korupci Jeroným Tejc, „na překážkách“ je i náměstek pro legislativu Michal Franěk.

Zrušeno bylo i místo na MPSV, které zastává sociální demokratka Zuzana Jentschke Stöcklová. Škrtání se dotklo dlouholetého spolupracovníka exministra pro životní prostředí Richarda Brabce Vladislava Smrže.

Politici vládní koalice využili rychlé rošády, kdy ještě před koncem roku schválili takzvanou systemizaci. Ta je jedním z mála způsobů, jak se zbavit takzvaných odborných náměstků, které by měl před vyhazovem s příchodem nové garnitury chránit služební zákon.

Nejvíc se škrtalo na Ministerstvu spravedlnosti, kde Marii Benešovou vystřídal Pavel Blažek. Od ledna jsou „na překážkách“ hned dva náměstci z minulé éry. Jedním z nich je „protikorupční“ náměstek, bývalý sociální demokrat Jeroným Tejc, jehož místo bylo expresně zrušeno.

„Musíme počkat na výsledek výběrového řízení. Ani nevím, zda se přihlásil, to je mimo ministra,“ uvedl pro Seznam Zprávy nový šéf spravedlností Pavel Blažek na dotaz, zda počítá s dalším Tejcovým angažmá ve „svém“ úřadě.

V bazénu

Z Tejcovy odpovědi je ale jasné, jak si zrušení své sekce vyložil - tedy, že jej Blažek na spravedlnosti již nechce. „S ohledem na reorganizaci celého ministerstva a s respektem k zrušení mé sekce jsem se do žádného výběrového řízení nepřihlásil,“ uvedl.

Nový šéf ministerstva spravedlnosti zrušil i místo náměstka pro legislativu Michala Fraňka. I ten je „na překážkách“ nebo jak se říká v žargonu státních úředníků „v bazénu“.

Formálně Blažek sekce těchto dvou náměstků spojil a spolu s dalšími dvěma novými náměstkovými posty na ně vyhlásil výběrové řízení. Jedinou, kdo z týmu, který si na ministerstvo spravedlnosti přivedl ještě Robert Pelikán, zůstala Klára Cetlová, pod kterou spadá sekce dohledu a justice.

Další náměstkyní na odstřel je bývalá radní ČSSD ve Středočeském kraji, která na ministerstvo práce a sociálních věcí přišla ještě v éře Sobotkovy šéfky rezortu Michaely Marksové Tominové, pro kterou již tehdy pracovala v pozici odborné náměstkyně. V době Jany Maláčové měla na starost podporu seniorů.

„Záležitost je řešena v intencích služebního zákona,“ reagovala Jentsche Stöcklová na dotaz Seznam Zpráv, zda na ministerstvu po zrušení svého místa zůstává. Svůj případný zájem o pokračování v úřadě odmítla komentovat.

Podle informací Seznam Zpráv je ale její konec na vysoké úřednické funkci jistý, historicky je totiž příliš spjata se sociální demokracií. Část její agendy by měla nově spadat pod novou sekci věnované pojistným dávkám, do jejíhož čela se neformálně počítá s Jurečkovou současnou politickou náměstkyní Ivou Merhautovou.

Dlouholetá lidovecká politička již na úřadě rovněž pracovala v éře Michaely Marksové Tominové a měla na starost právě pojistné dávky.

O místo přišel i náměstek z Ministerstva životního prostředí Vladislav Smrž. Ve službách ministerstva však i nadále zůstane.

„Spolupráce s panem Vladislavem Smržem aktuálně pokračuje ve vyjednávacím týmu k dolu Turów a na úkolech k českému předsednictví,“ uvedla mluvčí rezortu životního prostředí Dominika Pospíšilová.

Jméno Vladislava Smrže přitom patřilo k jedněm z nejvíce skloňovaných v souvislostí s lidmi kolem společnosti Agrofert ze svěřeneckého fondu Andreje Babiše. Před svým angažmá totiž pracoval jako personální ředitel Lovochemie.

Rozhodnutí prozatím si Smrže ponechat, je podle informací Seznam Zpráv ryze pragmatické. Česko-polské dohady kolem hnědouhelného dolu, který svým rozšířením ohrožuje hladinu vody na české straně hranice, vrcholí a střídat v tuto chvíli vyjednavače by mohlo způsobit problémy.

Seznam Zprávy již dříve popsaly, že z ministerstva financí odešel po nástupu Fialova kabinetu další náměstek spojený s Babišovou érou, Ondřej Landa. Jeho místo ovšem zrušeno nebylo, získal manažerský post v polostátní společnosti ČEZ, kde dosud působil jako zástupce státu v dozorčí radě.

Ve službách státu prozatím zůstává jeho otec, který působí jako státní tajemník na ministerstvu životního prostředí a o jehož setrvání se rovněž spekuluje. S Andrejem Babišem se zná zhruba třicet let, ve svém životopise uvádí, že v minulosti působil na pozicích finančního ředitele ve společnosti Unipetrol nebo Kaučuk.

Před nástupem na ministerstvo působil jako tajemník Městského úřadu v Lovosicích. „Informace k případným dalším personálním změnám jsou v tuto chvíli zcela předčasné,“ uvedlo ministerstvo na dotaz, zda s ním nová šéfka rezortu Anna Hubáčková nadále počítá.

Reklama

Doporučované