Hlavní obsah

Kvůli uprchlíkům před válkou chce Rakušan prodloužit nouzový stav

Záznam tiskové konference Víta Rakušana.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po jednání Ústředního krizového štábu řekl, že Ministerstvo vnitra bude od úterka lidem z Ukrajiny prchajícím před válkou vydávat víza za účelem dočasné ochrany.

Článek

„Uprchlíci před ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu se dostanou rychleji k pobytovému oprávnění v Česku,“ uvedl nyní Rakušan po jednání krizového štábu.

Postupy udělování oprávnění usnadní vládní návrh zákona, který zrychleně schválil Senát. Předloha vychází z dohody ministrů vnitra členských států EU o zavedení dočasné ochrany pro běžence. Upravuje také vstup Ukrajinců do systému veřejného zdravotního pojištění.

Změna začne platit od úterý.

S udělenou dočasnou ochranou mohou lidé pobývat na území České republiky až rok, maximálně do 31. března 2023. Umožní přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání, volný přístup na trh práce a nárok na další asistenci, například při ubytování.

Podle Rakušana Česko dosud lidem z Ukrajiny vydalo 205.500 speciálních víz. Podle údajů od mobilních operátorů se předpokládá, že na území České republiky je přes 270 000 uprchlíků.

Dodal, že podle původních plánů se počítalo s tím, že do Česka dorazí za měsíc zhruba 20. 000 uprchlíků. Za tři týdny od počátku ruské invaze na Ukrajinu jejich počet ale překročil čtvrt milionu. Polovinu příchozích tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy, zopakoval ministr vnitra.

Prodloužení nouzového stavu

Rakušan ve středu požádá o prodloužení nouzového stavu kvůli migraci z Ukrajiny napadené Ruskem. Dokdy by měl platit, plánuje s ministry ještě prodiskutovat. Návrh na prodloužení nouzového stavu podléhá souhlasu Sněmovny. Rakušan po dnešním zasedání krizového štábu také řekl, že ve středu chce na vládě vyhodnotit tabulku s informacemi o využití ubytovacích kapacit státních institucí pro uprchlíky. Data mají organizace dodat do dnešní půlnoci, v úterý je ministerstvo dá do ucelené formy.

Kabinet zatím nouzový stav vyhlásil na 30 dnů 4. března. Za tři týdny od počátku ruské invaze na Ukrajinu počet uprchlíků v Česku překročil čtvrt milionu. Polovinu příchozích tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy, zopakoval dnes ministr vnitra.

Rakušan už dříve uvedl, že vláda ke krizovému řízení a rychlému přijímání opatření na pomoc příchozím právní rámec nouzového stavu potřebuje. Zmínil, že je tak například možné uprchlíky rozdělovat mezi kraje a že víza mohou vyřizovat i policisté. Vicepremiér dnes znovu zdůraznil, že se nouzový stav teď nijak nedotkl a ani po případném prodloužení lidí nedotkne.

Opoziční hnutí ANO prodloužení nouzového stavu blokovat ve Sněmovně podle nedělního vyjádření šéfky frakce Aleny Schillerové nebude, po vládě ale chce krátkodobý a střednědobý plán řešení uprchlické krize. Měl by zahrnovat oblasti, jako je bezpečnost, bydlení, školství, zdravotnictví nebo trh práce. „Zatím je patrné, že ministři problémy spíše záplatují, než nějak systematicky řeší,“ uvedla.

Hnutí SPD podle předsedy svého poslaneckého klubu Radima Fialy prodloužení nepodporuje. Pro prodloužení nouzového stavu je potřeba souhlas Sněmovny. Podle Rakušana vláda ke krizovému řízení a rychlému přijímání opatření na pomoc příchozím tento právní rámec potřebuje. Zmínil, že je tak například možné uprchlíky rozdělovat mezi kraje či víza mohou vyřizovat i policisté. Vicepremiér zdůraznil, že se nouzový stav teď nijak nedotkl a ani po případném prodloužení lidí nedotkne. „Neumím si představit, že bychom nouzový stav neprodloužili,“ řekl.

Rakušan po dnešním jednání dodal, že na další programy pro adaptaci běženců v Česku půjde dalších 300 milionů. Pomoc se podle něj ovšem neobejde bez spolupráce krajů nebo samospráv.

Kolik uprchlíků bude Česko schopné ubytovat, zatím Rakušan neví. „To číslo bychom měli znát zítra,“ upřesnil.

Reklama

Doporučované