Hlavní obsah

Rakušan: Žádost o abolici pro Mynáře? Vrchol Zemanovy politiky

Foto: Seznam Zprávy

Bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář.

Reklama

Okolí bývalého prezidenta Miloše Zemana bylo strukturálním, v mnoha ohledech možná bezpečnostním problémem, míní ministr vnitra Vít Rakušan.

Článek

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) byla žádost bývalého prezidenta Miloše Zemana o abolici pro Vratislava Mynáře vyvrcholením Zemanova stylu politiky. Rakušan v pořadu Otázky Václava Moravce řekl, že Zemanův styl prezidentování byl mocenský a ochranářský vůči nejbližšímu okolí.

Na Zemanovu žádost upozornil Deník N. Podle jeho zdrojů končící prezident na schůzce v Lánech požádal premiéra Petra Fialu (ODS) o spolupodpis abolice, která se týkala kancléřovy dotační kauzy. Premiér mu nevyhověl.

„Možná to nakonec ukazuje, že především okolí prezidenta Miloše Zemana byl problém větší, než si myslíme,“ uvedl Rakušan.

To, že Zeman se svojí žádostí mířil zcela otevřeně směrem k jeho nejbližšímu spolupracovníkovi, ukazuje, že je potřeba změna stylu prezidentování a chápání této funkce, míní. Fiala má jeho jednoznačnou podporu.

Nebylo to poprvé, co prezident o něco podobného žádal. Již loni premiér odmítl abolici, která by znemožnila zahájit případná stíhání v kauzách skartace vrbětické zprávy a úniků informací Bezpečnostní informační služby (BIS) na Hrad. Zeman poté uvedl, že Fialu o nic takového nežádal.

S případnou abolicí by nesouhlasil ani místopředseda Sněmovny a první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Uvedl, že Fiala v tomto případě postupoval správně.

Abolice může buď zastavit trestní stíhání, což by byl případ dotační kauzy, v níž je obviněn Mynář, nebo nařídit, aby se trestní stíhání v určitém případě ani nezahajovalo. Fiala žádost odcházejícího prezidenta ve středu projednal v utajeném režimu na vládě s přítomnými ministry, kteří ho v rozhodnutí abolici nepodepsat podpořili.

Mynář je od jara 2021 trestně stíhaný za poškozování finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu. V případu jde o šestimilionovou dotaci na dostavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku, kterou získala Mynářova společnost Clever Management. Podle policie neuvedla v žádosti všechny údaje, a peníze proto získala neoprávněně.

Prezident má právo udělovat milosti, amnestie a abolice. Pro amnestii a abolici k tomu potřebuje spolupodpis předsedy vlády, případně podpis jím pověřeného člena kabinetu. V případě abolice prezident nařídí, aby se trestní stíhání pro určitý trestný čin nezahajovalo, a pokud už zahájeno bylo, ale nebylo doposud pravomocně skončeno, aby bylo zastaveno.

Reklama

Doporučované