Hlavní obsah

Rošádu se státními lesy hlídal „skrytý“ manažer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Vojenské lesy a statky, s.p.

Většina lesů, které měly být převedeny z Vojenských lesů a statků na Lesy ČR, se nachází v turisticky, hospodářsky i myslivecky atraktivní části severních Čech, kde býval výcvikový prostor Ralsko.

Reklama

Manažer Vojenských lesů a statků Roman Vohradský od loňského října souběžně pracoval i jako řadový referent v Lesích ČR. Na „vedlejšáku“ připravoval státní lesy na převod pozemků, kde hospodaří armáda.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Desítky tisíc hektarů státních lesů měly od letošního ledna změnit svého správce.

Z Lesů České republiky mělo přejít 41 tisíc hektarů na Vojenské lesy a statky, opačným směrem mělo směřovat 32 tisíc hektarů. Plán připravený Babišovou vládou zhatil v poslední chvíli nový „zastupující“ ministr zemědělství Marian Jurečka ve spolupráci s ministryní obrany Janou Černochovou.

Na chystanou lesní rošádu, kterou noví ministři o půl roku odložili, dozíral podle zjištění Seznam Zpráv v pozadí manažer, který v posledních týdnech loňského roku pracoval souběžně pro obě státní lesní firmy.

Roman Vohradský je už od roku 2015 jedním z regionálních ředitelů Vojenských lesů a statků. Stojí v čele divize Mimoň, která hospodaří převážně ve zrušených vojenských výcvikových prostorech Ralsko a Mladá. Patří pod ni třeba i obora Židlov, druhá největší v Česku. Právě celá tato divize s hustými lesy v řídce obydlené krajině měla od „vojáků“ přejít k „civilistům“.

Zároveň však byl Roman Vohradský po řadu posledních týdnů vedle své hlavní práce u Vojenských lesů a statků veden také mezi zaměstnanci generálního ředitelství Lesů České republiky. A to na pozici řadového referenta v odboru personálním a ekonomiky práce.

Z vyjádření Lesů ČR vyplývá, že plnil funkci jakéhosi neformálního koordinátora vládou posvěcené směny, nicméně neexistuje k tomu žádné oficiální zmocnění. A nikdo z oslovených nedává odpověď, proč takové zmocnění nikdo z manažerů neměl a vše se připravovalo netransparentním způsobem, když šlo o plán, který byl předložen vládě a ta ho vzala na vědomí.

Není ani jasné, jaký přesun majetku měl Vohradský připravovat, zda veškerého, nebo jen některé části.

Vedení Lesů ČR vše vysvětluje tak, že Roman Vohradský byl „od vojáků“ angažován proto, aby pomohl s přesunem majetku i lidí. Byla s ním podepsána dohoda o provedení práce, která trvala od 7. října do 31. prosince.

„Protože měla k 1. lednu přejít divize Mimoň od Vojenských lesů a statků k Lesům ČR, bylo třeba už předem plánovat náklady a zabezpečení lesnických činností pro rok 2022. Proto měl Roman Vohradský v uvedeném období přístup do vybraných informačních systémů Lesů ČR,“ uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Dodala také, že Romanu Vohradskému nebyla vyplacena žádná odměna.

Otázkou zůstává, proč byl Roman Vohradský formálně zaměstnán na personálním odboru, když tam se o majetku vůbec nerozhoduje a lidé z tohoto odboru mají přístup jen do systémů, v nichž jsou uložena data z oblasti personální a mzdové agendy, nikoliv data majetkové povahy.

„Zařazení pana Vohradského v personálním odboru je pouze věcí organizační a přímo nesouvisí s jeho činností. Každý zaměstnanec musí být zařazen pod nějaký útvar,“ uvedla k tomu mluvčí Jouklová.

Seznam Zprávy se na celou záležitost ptaly i samotného Romana Vohradského. Avšak nic nad rámec toho, co sdělila mluvčí Lesů ČR, redakci sdělit nechtěl.

Foto: Vojenské lesy a statky, s.p.

Manažer Vojenských lesů a statků Roman Vohradský (vpravo) na archivním snímku z konce roku 2015, kdy s litoměřickým biskupem Janem Baxantem otevírali opravenou lesní kapli v Ralsku.

Podle několika zdrojů z lesnické branže bylo vše připravováno tak, že právě Vohradský od ledna převezme řízení chystaného Lesního závodu Mimoň, který měl v rámci Lesů ČR nově vzniknout. Ani k této záležitost se ale jmenovaný manažer nechtěl vyjádřit.

Roman Vohradský se velmi dobře znal i s dosavadním generálním ředitelem Lesů ČR Josefem Vojáčkem, který byl těsně před Vánocemi ministrem Marianem Jurečkou odvolán. Také Vojáček totiž dříve pracoval u armádních lesů a Vohradský byl jeho přímým podřízeným.

V tuto chvíli Roman Vohradský zůstává na původní pozici ve Vojenských lesích, a nadále tak pod armádou řídí divizi, která pečuje o rozsáhlé lesy bývalých vojenských újezdů Ralsko a Mladá v turisticky atraktivní části severních Čech.

Foto: Vojenské lesy a statky, s.p.

Mapa ukazuje, kde měly nově získat právo hospodařit Lesy ČR a kde Vojenské lesy a statky. Lesům ČR měla přibýt hlavně celá oblast kolem Ralska na severu Čech.

Jak už bylo uvedeno, právě tyto lesy měly být jedním z klíčových bodů uvažované směny státních pozemků. Recipročně měly Lesy ČR na vojáky převést právo hospodařit v lesích v blízkosti stále existujících výcvikových prostorů. Především jde o újezdy Boletice u Českého Krumlova a Hradiště u Karlových Varů, ale také o Březinu u Vyškova.

Jak už Seznam Zprávy uvedly, celá lesní rošáda byla loni v červnu, kdy ji vzala Babišova vláda na vědomí, zdůvodňována hlavně větší efektivitou boje s kůrovcem.

I vicepremiér Marian Jurečka však naznačil, že v pozadí velké výměny by mohly být spíše zájmy některých privátních subjektů.

V rozhovoru pro Televizi Seznam vyjádřil údiv nad tím, jak byla celá směna pojata velkoryse, když do ní bylo zahrnuto celkem přes 70 tisíc hektarů pozemků, přičemž podle něj by stačilo o poznání méně (Jurečka s Černochovou teď chtějí směnit jen 20 procent z původně navržené rozlohy).

„Nejsem schopen vysvětlit, co byl ten přesný důvod. Mě mohou zarážet věci, proč se například v rámci té směny stalo to, že některé pozemky rozprostřené po různých částech České republiky, které vůbec nesouvisí s vojenskými újezdy, byly z Lesů ČR směněny na Vojenské lesy a statky. Mohu si jen domýšlet, že následně je z Vojenských lesů a statků o něco snazší tyto pozemky převést na další privátní subjekty,“ uvedl Jurečka pro Televizi Seznam.

Předchozí ministr zemědělství Miroslav Toman se ke zrušené rošádě dosud nevyjádřil, stejně tak na ni nereagoval ani odvolaný šéf Lesů ČR Josef Vojáček, po němž Seznam Zprávy chtěly, aby osvětlil i dvojroli manažera Vojenských lesů a statků Romana Vohradského.

Reklama

Doporučované