Hlavní obsah

Roztržka v koalici. Lidovci hlasovali s ANO a SPD, Starostové to chtějí řešit

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Jednání Poslanecké sněmovny.

Reklama

Lidovci spolu s SPD podpořili návrh hnutí ANO na podporu bioplynových stanic. Proti je především hnutí STAN.

Článek

Páteční jednání Poslanecké sněmovny skončilo sporem mezi koaličními poslanci. Lidovci totiž hlasovali společně s hnutím ANO pro opoziční návrh, který se nelíbí zejména Starostům. Hlasování navíc provázely zmatky.

Spor nastal o pozměňovací návrh poslance hnutí ANO Josefa Kotta. Ten při projednávání novely energetického zákona navrhl, aby stát zavedl provozní energetickou podporu pro nové výrobny elektřiny využívající bioplyn.

Proti byl předkladatel novely zákona, ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN).

Návrh poslance Kotta nakonec prošel díky hlasům ANO, SPD a několika lidovců. Podle informací Seznam Zpráv pak po hlasování proběhla mezi vládními poslanci výměna názorů. Tím ale celá věc nemusí skončit.

„Jsme rozladěni a zklamáni. Budeme to chtít určitě v koalici řešit. Dá se to chápat jako porušení koaliční smlouvy,“ reagoval první místopředseda STAN Lukáš Vlček. Seznam Zprávy se pokoušejí kontaktovat i lidovecké poslance, kteří pro zákon hlasovali, zatím ale neúspěšně.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na pátečním jednání nebyl, ale návrh jako takový podle něj dává smysl. „My s Ministerstvem průmyslu a obchodu o tom vedeme dlouhodobě debatu. Ano, ne úplně úspěšně,“ připustil Výborný.

Síkela Kottův návrh označil za nekoncepční. Může podle něj zkomplikovat úsilí vlády více rozjet výrobu biometanu.

„Poskytnutí provozní podpory výroby elektřiny pro vlastníky bioplynových stanic jde zcela proti zavádění technologií na výrobu biometanu. Bude-li provozní podpora na výrobu elektřiny v bioplynových stanicích poskytnuta, významně to sníží motivaci provozovatelů těchto zařízení investovat do pokročilých technologií na výrobu biometanu,“ kritizoval návrh Síkela na plénu.

Vlček pak zdůraznil, že pro provoz bioplynových stanic je třeba velké množství kukuřice, což není ekologické. „Je problém bioplynky uživit, kukuřici často převážíme desítky a desítky kilometrů. Navíc je to plodina, která má silně erozní vliv na pole,“ dodal Vlček.

Výborný: Je to nepochopení

Podle Výborného naopak návrh vhodně podpoří diverzifikaci zdrojů energie. „V bioplynkách se nespaluje kukuřice, tam ten proces vypadá přece jen trochu jinak. Možná je to nepochopení kolegů ze STANu k tomu, co se schválilo,“ uvedl Výborný.

Samotné hlasování o pozměňovacím návrhu poslance Kotta pak probíhalo poněkud zmateně. Nejdříve návrh prošel i díky třem hlasům poslanců za ODS a čtyřem hlasům lidovců. Vzápětí ale hlasování zpochybnil poslanec KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

V následujícím hlasování už poslanci ODS pro nehlasovali, u lidovců se ale tentokrát našlo hned sedm podporovatelů a návrh byl schválen. Kromě nich z koalice návrh podpořil už jen Michal Kučera z TOP 09.

Reklama

Doporučované