Hlavní obsah

Invaze byla pro OSN velký šok, říká velvyslanec Kulhánek

Foto: Profimedia.cz

Český velvyslanec při OSN a exministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Reklama

Český velvyslanec při OSN a exministr zahraničí Jakub Kulhánek v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že Ukrajina má v OSN pochopení a podporu. V pátek bude řešit válku na Ukrajině Rada bezpečnosti.

Článek

Nový velvyslanec Česka při OSN v New Yorku a také bývalý ministr zahraničí Jakub Kulhánek se v rozhovoru pro Seznam Zprávy vyjádřil k tomu, jak se v OSN řeší válka na Ukrajině.

Jak se válka na Ukrajině řeší na půdě OSN? Bude válku v pátek řešit Rada bezpečnosti?

Pro Organizaci spojených národů to byl, nebojím se říci, velký šok. Tím spíše, že OSN vznikla po druhé světové válce, aby předcházela válečným konfliktům a utrpení cestou prohlubování spolupráce mezi státy a řešila a předcházela sporům jednáním. Dnes jsme ale svědky bezprecedentního pošlapání mezinárodního práva a Charty OSN, základního dokumentu OSN.

Rada bezpečnosti se už v tomto týdnu dvakrát sešla a v pátek se schází znovu. Bude se předkládat rezoluce, která vyzve k zastavení bojů a stažení ruských vojáků z Ukrajiny. Česká diplomacie tuto rezoluci podporuje. Pokud by se tuto rezoluci podařilo schválit, tak by pro Rusko byla právně závazná a všechny členské státy, včetně právě útočícího Ruska, by ji měly respektovat a splnit. Nicméně vzhledem k tomu, že Rusko je stálým členem Rady bezpečnosti, má právo veta a může přijetí rezoluce zablokovat. To je vysoce pravděpodobné, ale bude záležet, kolik z 15 států bude hlasovat pro navrženou rezoluci, neboť i to bude signál vůči Rusku.

Jaká je pozice Česka v rámci OSN, kterou prezentujete?

Pozice České republiky v OSN je totožná s celkovou pozicí české diplomacie a snažíme se koordinovat s našimi spojenci v EU a NATO, ale i dalšími partnery. Od začátku jsme s našimi partnery v NATO i v EU upřednostňovali diplomatické jednání a Moskvě jsme zdůrazňovali, že situaci lze řešit jen diplomaticky. Rusko, respektive prezident Putin a jeho vláda, se však rozhodli rozpoutat válku.

Tento týden jsme měli několik setkání velvyslanců členských států EU a snažíme se nejen vystupovat jednotně, ale i působit i na mimoevropské státy, aby odsoudily ruskou agresi a podpořily Ukrajinu. Důležité je tak udržet jednotu a co nejširší koalici států v rámci OSN.

Ukrajina zde nachází podporu a pochopení.
Jakub Kulhánek, velvyslanec ČR při OSN

Ruští diplomaté v OSN často rádi zdůrazňují nutnost dodržování mezinárodního práva a Charty OSN – základního dokumentu, který hovoří o nedotknutelnosti hranic. Rusko však svými kroky porušilo základní principy mezinárodního práva, a to je teď zejména v OSN potřeba zdůrazňovat a hnát Rusko k odpovědnosti. Rusko musí vidět a slyšet, že mezinárodní společenství odsuzuje jeho kroky.

Jak na půdě OSN vystupuje ukrajinský velvyslanec a má podporu od většiny států? Projevuje se solidarita?

Ukrajinský velvyslanec je poměrně rázný řečník a je zde dobře zapsán mezi členy diplomatického sboru. Bezpochyby to pro něj je nejtěžší a nejhorší moment v jeho kariéře. Na středečním jednání Rady bezpečnosti, během kterého došlo k zahájení ruské invaze na Ukrajinu, se člověk neubránil paralele, jak se musel cítit tehdejší československý ministr zahraničí Jiří Hájek, který v roce 1968 protestoval v Radě bezpečnosti proti sovětské invazi.

Troufám si tvrdit, že Ukrajina zde nachází podporu a pochopení. Mimochodem, když tu tento týden v debatě na Valném shromáždění OSN vystupoval ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, jako jediný sklidil bouřlivý potlesk. To také svědčí o podpoře, kterou zde Ukrajina má.

Jsou sankce, které může OSN uvalit na Rusko?

OSN může uvalit ekonomické sankce, může dokonce rozhodnout o použití síly k obnovení míru nebo nasazení mírových jednotek OSN, tzv. modrých přileb. Nicméně to vše může učinit pouze Rada bezpečnosti OSN, kde je pět stálých členů s právem veta. Rusko je jedním ze stálých členů a může jakékoliv rozhodnutí zablokovat. Rusko by se jako přímý účastník konfliktu nemělo hlasování účastnit, ale to je těžko představitelné.

V případě, že se nepodaří schválit rezoluci v Radě bezpečnosti, je možné rezoluci předložit ve Valném shromáždění, kde je zastoupeno všech 193 členských států, tedy celé mezinárodní společenství. Takto přijatá rezoluce sice už nebude závazná, ale pokud pro ni bude velká část členských států, bude to také pro Rusko ohromný signál, že většina světa odsuzuje ruskou agresi proti Ukrajině. O tom se ale případně bude ještě složitě diplomaticky vyjednávat, a to nejen tady v New Yorku.

Ruská agrese je útokem na samotnou podstatu světového uspořádání.
Jakub Kulhánek, velvyslanec ČR při OSN

Jak vnímáte situaci jako velvyslanec při OSN? Před nedávnem jste se ujal funkce a najednou je v Evropě válka?

Situace je mimořádně vážná. Nejde jen o to, že v Evropě probíhá rozsáhlý válečný konflikt, ale ruská agrese je útokem na samotnou podstatu světového uspořádání, které by mělo být založeno na pravidlech a předcházení sporům prostřednictvím jednání.

Jak moc se situace zde mění lze nejlépe ilustrovat na postoji generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese, který stojí v čele Spojených národů. Guterres vždy vystupoval hodně nestranně, což je jistě pochopitelné, protože zastupuje všech 193 členských států, ale v posledních dnech se vyjadřoval dost razantně a jasně, odsoudil kroky Ruska a vyjádřil silnou podporu územní celistvosti a nezávislosti Ukrajiny. Postoje Guterrese je důležitý, neboť může přesvědčit některé váhající státy a pomoci vytvořit silnou opozici vůči ruské agresi.

Reklama

Doporučované