Hlavní obsah

Rýsuje se dohoda na výměně šéfa NKÚ. Svého favorita tlačí TOP 09

Foto: Profimedia.cz

Vyjednavači vládní koalice se v současné době zabývají otázkou, kdo povede Nejvyšší kontrolní úřad.

Reklama

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová potvrdila, že do čela vlivného úřadu prosazuje Petra Neuvirta. Post by však rád obhájil stávající šéf NKÚ Miloslav Kala, který se může opřít o podporu Miloše Zemana.

Článek

Prezidentovi Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslavu Kalovi skončí v březnu mandát. Rád by ve funkci pokračoval, je v oblibě prezidenta republiky, který na návrh poslanců šéfa NKÚ jmenuje. Ani to však Kalovi nemusí stačit.

Podle zjištění Seznam Zpráv se ve vládní koalici rýsuje shoda na novém prezidentovi této vlivné instituce – Petru Neuvirtovi, který je zaměstnancem kontrolního úřadu od roku 1993. S jeho jménem do jednání před časem vstoupili politici TOP 09. Její předsedkyně Markéta Pekarová Adamová potvrdila, že je Neuvirt jejich favorit.

„Je pravdou, že za naši stranu prosazujeme, aby Petr Neuvirt byl příštím prezidentem NKÚ. Vzhledem k jeho mnohaletému odbornému působení v NKÚ jde o velmi dobrou nominaci,“ řekla Seznam Zprávám šéfka Poslanecké sněmovny.

Petr Neuvirt je členem NKÚ a o vedení kontrolní instituce zájem má. „Já to nechám na osudu. Já osobně to říkám tak, že jsem nevýznamný, obyčejný člověk. Nevyjednávám žádnou podporu. Samozřejmě jsem ale poctěn,“ řekl Seznam Zprávám Neuvirt, který je členem TOP 09 od jejího vzniku.

Aby kandidát uspěl, potřebuje získat podporu Poslanecké sněmovny. Prezident NKÚ je jednou z personálií, kterou se vládní koalice nyní intenzivně zabývá. Předsedové koaličních poslaneckých klubů však nechtěli vyjednávání o obsazení vedení NKÚ komentovat.

„Toto řeší K5 a zatím neznám závěry z tohoto jednání. V každém případě ale budeme postupovat po dohodě a souladu v celé vládní koalici. Jména prosím komentovat nebudu,“ uvedl šéf lidoveckého klubu Marek Výborný.

Co na to Zeman?

Seznam Zprávy na konci ledna informovaly, že v koalici se v rámci obsazení NKÚ hovořilo i o náměstkyni ministryně životního prostředí Simeoně Zikmundové. Ta byla lidoveckou kartou, v její neprospěch však v rámci jednání hovořilo sepětí s někdejším kritizovaným šéfem NKÚ Františkem Dohnalem a vysoké odměny, které za jeho vedení dostávala.

Důležité bude, jak se k volbě nového prezidenta NKÚ postaví ODS. V lednu se ve sněmovních kuloárech mělo za to, že minimálně část občanských demokratů by mohla ve funkci podpořit stávajícího šéfa a bývalého poslance ČSSD Miloslava Kalu, který by se mohl spolehnout na podporu prezidenta Zemana.

Jenže pro vládní koalici je strategicky důležité – ostatně jako pro každou jinou vládu – obsadit stěžejní instituce svými lidmi. Fialův kabinet se nijak netají tím, že chce od moci odstřihnout lidi spojené s garniturou bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).

Šéfa NKÚ jmenuje prezident na návrh Poslanecké sněmovny. Aby tedy současná vláda v případě NKÚ uspěla, potřebuje najít alespoň bazální porozumění u Miloše Zemana. To uvedl i jeden ze členů vlády, který si nepřál být jmenován, dohodu s prezidentem označil za nutnou.

Reklama

Doporučované