Hlavní obsah

S Černochovou letí do USA i zpravodajec Beroun

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun.

Reklama

aktualizováno •

Ministryně obrany Jana Černochová dnes odlétá do USA, ve Washingtonu bude jednat i s americkými zpravodajci, doprovodí ji ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun.

Článek

Černochová bude v Pentagonu, sídlu amerického ministerstva obrany, jednat se svým protějškem Lloydem Austinem o česko-americké smlouvě, která umožní v budoucnu přítomnost amerických vojáků v Česku, pokud by se tak obě země dohodly.

Její cesta ale má i pietní část, za oceánem převezme ostatky generála Františka Moravce, velitele československé rozvědky pracujícího pro exilovou vládu v Londýně.

Černochová Seznam Zprávám potvrdila, že ji do USA doprovodí i současný šéf vojenské rozvědky Jan Beroun.

„Jedeme pro ostatky nejznámějšího zpravodajce, generála Moravce, takže je zcela logické, že mě tam doprovází ředitel Vojenského zpravodajství. Spolu se zúčastníme několika pietních aktů na počest jeho návratu do České republiky,“ napsala Seznam Zprávám Černochová. Beroun důvod své cesty do USA odmítl komentovat.

Podle informací Seznam Zpráv z diplomatických zdrojů bude ministryně a její delegace jednat i v amerických zpravodajských institucích. Beroun má v USA dobré jméno, v roce 2020 dostal jako vůbec první zahraniční šéf vojenských zpravodajců medaili ředitele americké vojenské rozvědky DIA Roberta P. Ashleyho. Podle zdrojů Seznam Zpráv má Černochová v programu i jednání s představiteli CIA, americké civilní rozvědky. Ministryně to odmítla komentovat.

Ministerstvo obrany ani Vojenské zpravodajství na dotazy Seznam Zpráv ohledně jednání v amerických zpravodajských institucích zatím neodpověděly.

Jednání o obranné spolupráci

Hlavním cílem ministryně budou jednání o Dohodě o obranné spolupráci s USA. Bezpečnostní poradce premiéra a současně náměstek ministra pro Evropu Tomáš Pojar již dříve Seznam Zprávám potvrdil, že součástí dohody bude i smlouva SOFA, která poskytuje právní rámec pro možnou přítomnost amerických vojáků v Česku. Jednání s USA povede právě Ministerstvo obrany, součástí jednání v tuto chvíli oficiálně není konkrétní lokalita či základna.

„Obrana jednání povede, protože jí to náleží z kompetenčního zákona. Je to stejné jako při radaru – hlavní smlouva šla tehdy za Ministerstvem zahraničí, SOFA za Ministerstvem obrany. Tady hlavní smlouva není, je jen obecná SOFA,“ řekl minulý týden pro Seznam Zprávy Pojar.

I Černochová v rozhovoru pro Seznam Zprávy ujistila, že obsahem této smlouvy nemá být umístění americké základny. „Tato smlouva neposkytuje žádné oprávnění americkým vojenským jednotkám na našem území delší čas pobývat. Takový pobyt by musel schválit parlament. Pro Českou republiku by měla být (smlouva) obecná, ale byly země, které si dávaly konkrétní požadavky,“ uvedla.

Reklama

Související témata:
Jan Beroun

Doporučované