Hlavní obsah

Schwarzenberg: Kalousek by prezidentskou volbu oživil

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Karel Schwarzenberg letos po volbách opustil aktivní politiku.

Reklama

Před devíti lety Karel Schwarzenberg zkombinoval v kampani svůj úctyhodný životopis a pankáčské číro. Byl z toho nečekaný postup do finále prezidentské volby, první v české historii.

Článek

V druhém kole ho čekal Miloš Zeman a také řada těžkých okamžiků, jako třeba lživý inzerát otištěný v bulváru v den volby či pomluvy jeho rodiny. Nakonec Schwarzenberg prohrál a v Česku začala zemanovská éra, která se uzavře v příštím roce.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy, který proběhl na jeho zámečku Dřevíč na Berounsku, doporučil „kníže“ svým následovníkům v roli prezidentských kandidátů například nepodcenit finanční zdroje soupeřů.

„Měli by se u protikandidátů podívat na financování, to jsem zmeškal svého času a najednou jsem byl překvapen, jak nečekané zdroje můj protivník má. Byly velké a myslím, že pocházely z Ruska,“ uvedl. Ruský režim se podle něj bude vždy snažit najít někoho, o kom tuší, že pak vůči němu bude provozovat vstřícnější politiku.

Schwarzenberg opustil aktivní politiku loni po říjnových volbách, v nichž už nekandidoval. V prezidentské volbě by rád viděl osobnosti s politickou zkušeností a náturou bojovníka.

Za rok půjdeme znovu volit prezidenta. Kdy ohlásíte kandidaturu?

Jsem už starej dědek a znova do toho nepolezu. Bude zajímavé, kdo do toho půjde. Jsou někteří docela zajímaví lidé, kteří by mohli být dobrým prezidentem. Nejsem si ale u všech z nich jist, jací budou kandidáti. To je rozdíl.

Ano, vaši teorii „dobrý prezident, na h***o kandidát“ známe. Máte už svého favorita pro leden 2023?

Samozřejmě mám rád senátora Fischera, kterého znám a dlouho jsem s ním spolupracoval. Byl to na Hradě velmi schopný šéf politického oddělení. Generál Pavel je zajímavý kandidát, zajisté. Nevím, jestli do toho půjde Mirka Němcová. Uvidíme, kdo se ještě přihlásí.

Byl by dobrým kandidátem předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS?

Zajisté by to byl dobrý kandidát. A pak jsou tu různí menší kandidáti, proti nimž nemám námitky.

Nemůžeme se nezeptat, co si myslíte o možné kandidatuře svého dlouholetého spojence Miroslava Kalouska.

Podívejte se, jestli do toho Kalousek půjde, bude to pozitivní oživení kampaně. A už to bude výhoda. Po pravdě řečeno ale myslím, že jeho šance jsou špatné. Je to nejvíc pomlouvaný český politik. Od samého počátku, kdy byl zbrojnošem Josefa Luxe. Tehdy ODS nazývala tohoto dosti počestného sedláka „had na tři“. S tím se svezl i Kalousek. Když se podíváte na to, jak žije, s jakými příjmy, zjistíte, že to jsou skutečně pomluvy. Ale lepilo se mu to jako h***o na košili.

A čím by se Miroslav Kalousek mohl stát pozitivním oživením kampaně?

Je to dobrý řečník, je vtipný, ví, co dělá, je to opravdový politik. Není jako různí kandidáti na prezidenta - amatéři, kteří politice nerozumějí. On je profesionál. Myslím, že má bohužel malou šanci vyhrát. Ale věřím, že kdyby viděl, že nějaký kandidát má větší šanci třeba proti Babišovi, byl by zodpovědný a ustoupil by.

Měla by mít vládní koalice jednoho společného kandidáta?

Bylo by to prospěšné. Ale asi to nevyjde, různé ješitnosti a snahy se profilovat tomu budou bránit.

Zažili jsme dvě prezidentské volby. V první jste byl v druhém kole proti Miloši Zemanovi vy jako profesionální politik, v té druhé Jiří Drahoš, pro nějž to byla první politická kandidatura. Co je podle vás lepší varianta pro úspěch?

Myslím, že do toho má jít člověk, který politiku zná. Nemá smysl, aby to dělal naprosto nepolitický člověk.

Co znamená „člověk, který politiku zná“? Má to být člověk, který už zastával nějaké politické funkce a prošel nějakými volbami?

Asi by bylo dobré, kdyby měl s volbami zkušenosti. Nebo aby se politikou zabýval opravdu intenzivně. Pokud vás člověk, který vám má vrtat zub, ujišťuje, že není zubař, tak utečete. A takovému člověku chcete svěřit nejvyšší úřad ve státě? To je přece blbost. Na prezidentskou kandidaturu se hodí málokdo z politiků, ale když říkám „zabývat se politikou“, dám vám jeden příklad, třeba ústavní soudci. Nebo některé diplomatické posty mohou být dobrou přípravou.

A co třeba šéf odborů?

Středula! Je to zajímavý typ. Levicový šéf odborů, který vystupuje jako největší buržuj. Je vždycky dobře oblečený, vypadá jako ten nejkonzervativnější politik. Myslím, že je rozumný, umírněný, jako jediný z politiků na levici má opravdu šanci, to už jsem říkal před lety.

Jak se díváte na volání po ženě - prezidentce?

Jsem proti tomu, aby byl někdo zvolen, protože je žena. Ale jsem pro to, aby se o to každá žena mohla ucházet. Jsou ženy, které bych velice rád viděl v této funkci, jedna už je bohužel v mém věku, Dana Němcová by byla bezvadná prezidentka. Tu bych vřele uvítal.

A proč je vlastně podle vás žen v politice tak málo?

Protože jsou rozumnější. Jak mi sdělil můj syn, do politiky jde jen blázen.

To říká i Andrej Babiš, který už je ale v politice deset let, zjevně se mu tam líbí, nejspíš bude kandidovat…

…no zajisté, on musí.

Proč musí?

Poslanecká imunita může býti zrušena Poslaneckou sněmovnou. Prezidentská nikoliv.

Myslíte, že je to jeho jediná motivace?

Je už dostatečně silná.

Nepřesvědčil vás Andrej Babiš, že má i jiný rozměr?

Myslíte státnický? Ne.

Byl by Andrej Babiš jako prezident až taková tragédie? Nemohlo by se stát, že by prostě jezdil s paní Monikou po světě a choval se jako umírněný prezident?

Asi by to nebyla ta nejhorší tragédie. Myslím ale, že by Česká republika potřebovala hlavu státu, která by do jisté míry byla morální vzor. Měli jsme takové - Masaryka, Havla. A byl bych rád, abychom měli někoho, koho můžeme dávat také lidsky za vzor.

Podívejte se na sousední Rakousko, kde měli v posledních volbách štěstí. Heinz Fischer, sociální demokrat, byl velmi přísný hlídač ústavnosti a výborný prezident, který požíval úcty. A teď původně zelený Van der Bellen se projevuje jako odvážný člověk. Volba hlavy státu je závažná věc a při výběru kandidáta bychom měli přihlížet k tomuto aspektu. Podívejte se, jak volba prezidenta změnila atmosféru na Slovensku.

Co byste jako finalista historicky první přímé volby poradil kandidátům pro rok 2023? Na co se mají připravit?

Na nejrůznější podlosti, které byly u mě dosti silné. A měli by se u protikandidátů podívat na financování, to jsem zmeškal svého času a najednou jsem byl překvapen, jak nečekané zdroje můj protivník má.

A jaké byly ty zdroje?

Velké. Myslím, že pocházely z Ruska a že v tom hrál největší roli Nejedlý.

I kdybyste to ale tehdy věděl, co byste s tím mohl dělat? V zásadě nic, ne?

Vždycky na to můžete poukázat.

Myslíte, že se Rusko bude znovu snažit podpořit nějakého kandidáta, který jim pak půjde na ruku tak jako prezident Zeman?

Vždycky se bude snažit najít někoho, o kom tuší, že pak vůči němu bude provozovat vstřícnější politiku. A zase se zvedly ceny plynu, takže na to asi budou i mít.

Říkáte, že jste zažil v kampani podlosti a lži. To si všichni pamatujeme. Ale na to jste musel být připraven, ne? Nebo vás to snad překvapilo a osobně se vás to dotklo?

Osobně se mě to nedotýkalo, ale viděl jsem, jak to škodí.

Co bylo nejhorší?

To, co udělal den před volbou Blesk, to bylo opravdu podařené. Čekal jsem hodně, ale ne, že budou dělat kolaboranta z mého otce, který vedl odbojovou skupinu na Čimelicku.

Když jsme spolu mluvili před pěti lety, řekl jste: Neměl jsem šanci nad Zemanem vyhrát…

… jako analytik jsem své šance považoval za velmi nízké. Pamatuji, jak za mnou přijela rodina na den druhé volby, šli jsme do vynikající hospody ve Vršovicích, ptali se mě: Jak to vidíš? Říkal jsem, když dostanu třetinu, budu spokojený. Všechno navíc bude luxus. Nesmíte zapomenout, že jsem byl členem nesmírně nepopulární vlády, to mi bylo naprosto jasné. Moje jméno byla tak jistá zátěž, tušil jsem, že mě označí za agenta Sudeťáků… Věděl jsem, že to v pohraničí budu mít z těchto důvodů vždycky těžké. A také jsem tam většinou prohrával.

Měli mě rádi mladí lidé, za to jsem byl vděčný. Dědci měli rádi Zemana, a dědků je u nás jak známo více.

Proč jste tedy do té volby vůbec šel?

Považoval jsem za povinnost se tomu postavit, neviděl jsem nikoho, kdo by mohl být úspěšnější kandidát.

Upřímně jsme si jako novináři mysleli, že druhé kolo bude mezi Milošem Zemanem a Janem Fischerem.

To jsem si myslel také.

Tak jak jste si pak uvědomil, že větší šanci máte vy?

Tušil jsem, že Jan Fischer není velký bojovník. A to v takové volbě musíte být.

Měl jste tehdy velmi efektivní a intenzivní kampaň, nicméně jedna věc musí být objasněna. Kdo vám vymyslel to číro? David Černý?

Ano, David Černý. Spolupracoval jsem se stejnými lidmi jako při senátní volbě v roce 2004. Davida to bavilo, to byla velká výhoda.

Ale přece jen jste byl pětasedmdesátiletý místopředseda vlády, ministr zahraničí, předseda konzervativní strany…

No a? Když jsem to viděl, smál jsem se.

A pak nás ještě zajímá jeden moment kampaně, když jste ve druhém kole nedokázal vhodit správně do urny hlasovací lístek. To byl záměr, pokus o virál, mobilizaci vašich příznivců?

Ne, to byla moje blbost a blbostí voliče obvykle nemobilizujete.

Jaký byl podle vás Zeman nakonec prezident, když dnes už známe skoro celý příběh jeho prezidentování.

Zeman byl samorost, mimořádně inteligentní, jeden z nejzajímavějších politiků České republiky už od začátku. Jen se někdy sám popírá. Byl to Zeman, nikdo jiný, kdo řekl, že totalita u nás začala v roce 1945 vyhnáním Sudeťáků. Celý život byl mimořádně inteligentní člověk, jen se mu bohužel stalo jako spoustě závislých, že ztrácel zábrany. Jako ministerský předseda udělal řadu správných věcí. Je otázka, jestli jeho umírněnější politika v poslední době nesouvisí s tím, že mu zakázali alkohol a že to také dodržuje.

Prezidentské volby v letech 2013 i 2018 jen ukázaly, jak je česká společnost rozdělena, možná přirozeně. Až Miloš Zeman odejde, je možné, že se ta atmosféra utlumí?

Něco z toho odpadne, v penzi už Miloš Zeman nebude hrát velkou roli. Záleží, kdo bude nový prezident. Bohužel ale rozdělení společnosti není česká specialita. Je to v Německu, v Rakousku, je to ve Spojených státech, podívejte se na vývoj tam v posledních 20 letech, to je úplně jiná Amerika. Svého času tam bylo silné pravicové křídlo demokratů a na druhé straně liberální křídlo u republikánů. To vymizelo, teď jsou to dva znepřátelené tábory.

Když jsem byl mladý, snažili se moji kamarádi vzájemně si naslouchat: socani lidovcům a naopak. Dneska to není možné. Dodnes si s Heinzem Fischerem tykám, to se mi s žádným českým prezidentem od Havla už nestalo. A dnes mi syn říká, že i tam je mezi pravicí a levicí veliká propast.

Čím se to podle vás stalo?

To mi ještě není tak úplně jasné. U mé generace v tom bylo jistě poučení z druhé světové války. Říkali jsme si, můžeš být pravicový, levicový, důležité je, že nejsi pro diktaturu, že nejsi nacista nebo komunista. To bylo podstatné. Dneska některé pravicové strany putují pouští do Moskvy, LePenová, rakouští Svobodní. Svět se změnil. Jak říká jeden z největších českých umělců 20. století, svět se řítí do ďáblovy řiti. (Josef Váchal - pozn. red.)

Nový premiér Petr Fiala ještě v opozici navrhoval, abychom se vrátili k parlamentní volbě prezidenta. Vy jste jako poslanec v roce 2011 pro přímou volbu hlasoval. Byl byste pro její zrušení?

A jsme opravdu blbější než Rakušané a Slováci, kteří jsou si schopni zvolit dobré, rozumné a demokratické prezidenty?

Takže byste pro zrušení přímé volby nebyl?

Ne, problém nespočívá ve formě volby. Také si pamatuju na poslední nepřímou volbu v roce 2008, kdy jsme volili Klause. Seděli jsme na Hradě a agenti různých stan nás doslova i na hajzlu sledovali a přesvědčovali nás, abychom hlasovali pro jejich kandidáta. To také nebylo úplně důstojné.

Jednou z nejdůležitějších událostí roku 2021 bylo nepochybně vyčištění ruské ambasády v Praze. Potěšilo vás to?

Myslím, že to bylo nutné. Ruská ambasáda tu byla převeliká, každý věděl, že nesloužila jen k diplomatickým účelům, nýbrž i tajným službám, a to nejen u nás, ale i v sousedních zemích. Často se mi vytýká, proč jsme to neudělali už my…

…to jsme se přesně chtěli zeptat.

Na to musíte mít příležitost. Není možné za dobrých vztahů zčistajasna vypovědět velký počet diplomatů.

Ale Topolánkova ani Nečasova vláda, v nichž jste byl, přece neměly s Ruskem nijak dobré vztahy. Konflikt nastal už minimálně v době vyjednávání o americkém radaru v Brdech, který Rusko odmítalo.

Konflikt byl, ale Rusové tu nic neprovedli. A bohudíky, že když něco provedli, česká strana se této šance chopila. Rusové jsou dnes samozřejmě uraženi a ublíženi, poněvadž něco takového se jim ještě nestalo, nicméně vztahy se snad s novou vládou časem uklidní. Co se stalo, to se stalo. Ukončení privilegovaného stavu ze socialismu je jistě bolelo, ale dělali také chyby.

Poslední otázka: Nestýská se vám po politice?

Samozřejmě. Ale člověk také musí vědět, jak je starej a kdy má přestat. Musím rovněž přiznat, že mi fyzické síly ubývají. Těžko se pohybuji, ohluchnul jsem. Teď s vámi můžu mluvit jen proto, že mám sluchátko v uchu. A v takovém stavu už má člověk dát pokoj. Můžu někdy něco napsat, někomu zavolat a vyjádřit svůj názor. Aktivní politiku už musí dělat mladší.

Reklama

Doporučované