Hlavní obsah

Schwarzenberg: Od Zemana bych vyznamenání asi nepřijal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Exministr zahraničí a někdejší prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg.

Reklama

Bývalý ministr zahraničí „neřeší“, že bude na Hradě vyznamenán až ve svých 85 letech. Říká také, co pro něj letošní slavnostní ceremoniál ke státnímu svátku znamená: „Hlavně je to velká úleva.“

Článek

Někdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg obdrží večer na Hradě při příležitosti výročí vzniku Československa nejvyšší státní vyznamenání - Řád bílého lva.

Ocenění, které mu udělí současný prezident Petr Pavel, si podle svých slov váží.

„Je to pro mě veliká čest. Obzvláště, když je to ve společnosti takových osobností, jako je Petr Pithart a Pavel Rychetský, které oba velmi ctím,“ řekl v pátek Seznam Zprávám čestný předseda TOP 09. Ve svých vyjádřeních byl kvůli zdravotní indispozici stručný.

Že vyznamenání dostane až nyní, ve svých 85 letech, prý neřeší. „To mě opravdu nemrzí,“ uvedl.

On sám se v roce 2013 o post hlavy státu ucházel, a to v prvních přímých volbách. Někdejšího kancléře Václava Havla tehdy porazil Miloš Zeman. Kampaň proti sobě ze strany Zemana a jeho spojenců tehdy označil za lživou. Zřejmě i proto by od něj vyznamenání nepřijal. „Patrně ne,“ řekl Schwarzenberg.

Zeman pryč? Úleva

Miloš Zeman se slavnostního ceremoniálu na Hradě nezúčastní. Důvody Schwarzenberg hodnotit nechtěl. „To je samozřejmě na něm,“ sdělil exministr zahraničí.

Vystřídání hradního osazenstva ale vítá. Když měl říci, jaké hlavní změny vnímá v souvislosti s nástupem Pavla na Hrad, nechal se slyšet: „Hlavně je to velká úleva.“

Před několika měsíci Karel Schwarzenberg poskytl rozhovor Seznam Zprávám v pořadu Galerie osobností.

Kdo byl Karel Schwarzenberg (1937–2023)

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Čtyřicet let prožil v nucené emigraci, vrátit do vlasti se mohl až koncem roku 1989.

Byl příslušníkem slavného šlechtického rodu. Po komunistickém puči, v prosinci 1948, musela jeho rodina opustit republiku a uchýlit se do Rakouska. Karel Schwarzenberg studoval práva a později lesnictví. Jako předseda Mezinárodního helsinského výboru se v 80. letech zasazoval o dodržování lidských práv v Evropě. V té době se také seznámil s Václavem Havlem. Po roce 1989 působil v Havlově blízkosti jako poradce a od léta 1990 jako vedoucí prezidentské kanceláře. V letech 1992 až 2004 se věnoval správě rodinného majetku. V roce 2004 vstoupil opět do veřejného života: jako senátor, později jako ministr zahraničí. V roce 2013 byl finalistou prezidentské volby, v druhém kole jej porazil Miloš Zeman. V roce 2009 spoluzakládal stranu TOP 09.

Reklama

Doporučované