Hlavní obsah

Šéf české diplomacie Lipavský: Chci Ukrajině umetat cestičku do EU

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr zahraničí Jan Lipavský.

Reklama

Ukrajina o členství v Evropské unii požádala poté, co byla napadena Ruskem. Prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek prohlásil, že se jeho země musí sedmadvacítce přiblížit tím, že v brzké době získá status kandidátské země.

Článek

Do začátku českého předsednictví Evropské unii zbývají necelé dva měsíce. Jedním z jeho tří pilířů má být i Ukrajina.

„Chceme udělat konferenci, která bude chtít podpořit její snahu stát se členem Evropské unie,“ potvrdil v pátek v pořadu Ptám se já ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

O záměru české vlády přivézt do Prahy během předsednictví ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovaly Seznam Zprávy už v půli dubna.

Kyjev o vstup do Evropské unie požádal nedlouho poté, co na Ukrajinu 24. února zaútočilo Rusko. Europoslanci následně vyzvali orgány Evropské unie, aby pracovaly na přiznání statusu kandidátské země Ukrajině a začlenily ji do jednotného unijního trhu.

Předseda Evropské rady Charles Michel nicméně upozornil, že najít jednomyslnou shodu mezi všemi členskými státy bude složité. „Víme, že v Evropě existují různé pohledy,“ poznamenal.

„Členství Ukrajiny v Evropské unii musí být absolutní skutečností,“ citovala ve čtvrtek ČTK prezidenta Zelenského. Podle něj „nestačí sliby a perspektivy, ale praktické kroky“. „Vím, že jsme na tyto kroky připraveni, a vy to víte též,“ vzkázal účastníkům dárcovské konference ve Varšavě, kam se připojil prostřednictvím videa.

„Jedna věc je tento vstup podporovat a druhá je získat pro to podporu,“ řekl Seznam Zprávám v pátek šéf české diplomacie. „Ukrajinci nyní umírají, aby byli součástí EU. Chci umetat Ukrajině cestičku do EU, protože vím, že to bude dlouhodobý proces,“ dodal Lipavský.

Na to v minulosti upozornil i jeho vládní kolega – ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN). „Plnohodnotné členství je reálné až třeba za deset let. To je zkušenost z celé řady zemí. Nedělejme si iluze, že by se někdo mohl stát členem, plným členem Evropské unie za pár měsíců. To je úplně nemožné,“ nastínil Českému rozhlasu Plus začátkem dubna.

Reklama

Doporučované