Hlavní obsah

Baxa, Wintr a Zemanová jsou noví ústavní soudci

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident republiky Petr Pavel hovoří na schůzi Senátu. V pozadí zleva bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, profesor ústavního práva Jan Wintr a bývalá šéfka Soudcovské unie Daniela Zemanová.

Reklama

aktualizováno •

Hlasování bylo tajné, prošli všichni tři nominanti na nové ústavní soudce, které senátorům představil prezident Petr Pavel.

Článek

Senát zvolil tři nové soudce Ústavního soudu. Hlasovalo 79 senátorů. Profesor ústavního práva Jan Wintr získal 64 hlasů, soudce Nejvyššího správního soudu Josef Baxa 63 hlasů a bývalá prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová pak 59 hlasů.

„Vnímám funkci jako velký závazek a budu se ze všech sil snažit naplnit to, co jsem říkal na plénu i ve výborech a klubech,“ poděkoval po svém zvolení senátorům Jan Wintr.

Do horní komory Parlamentu dopoledne dorazil i prezident Petr Pavel. „Nesmějí být submisivní vůči velkým postavám politického, veřejného a mediálního světa. Musejí ale odolat pokušení pojmout každou spornou otázku jako otázku lidskoprávní,“ popsal Pavel, který pak krátce představil trojici a důvod, proč si tyto osobnosti vybral.

Zároveň naznačil, jak bude chtít ústavní soudce vybírat i do budoucna, neboť v jeho prvním roce na Hradě ho čeká velká výměna soudu. Do poloviny příštího roku se totiž musí obměnit 10 z 15 ústavních soudců.

„Soud musí být vyskládán z vysoce kompetentních a přitom různorodých osobností. Můj plán je postupně navrhovat kandidáty z různých oblastí právního světa - soudce různých typů, akademiky, advokáty, muže i ženy různých věkových skupin i různých názorů na svět, odvážné i uměřené, ale hlavně kompetentní,“ řekl prezident.

Senátor Václav Láska uvedl, že v minulosti nebylo běžné, aby se plénum ke kandidátům vyjadřovalo. „Vždycky jsme si to vyříkali v zákulisí a pak jsme přistoupili k volbě. Nicméně myslím, že je vhodné, aby diskuze proběhla. Jsou tu otázky, které na veřejnosti zarezonovaly, a je dobré na ně dát odpověď nebo vysvětlení,“ řekl Láska.

Vyjádřil se zejména k Josefu Baxovi a námitkám, že byl „předem domluvený“. „Byl to naprosto jasný a očekávatelný kandidát, my v justici nemáme moc osobností, které by byly jasným kandidátem na post ústavního soudce. Už léta dopředu přemýšlíme a očekáváme, že tato osobnosti bude do ÚS jmenována,“ zastal se Láska Baxy. Danielu Zemanovou pak ocenil jako výbornou „soudkyni - praktičku“, za kterou mluví především její precizně napsané rozsudky.

„A pokud byste měli pochybnosti, zda umí odvážně prezentovat své názory, ona jako soudkyně se nebála říct nahlas, že platy soudců nejsou nedotknutelné,“ uvedl Láska a dodal, že všichni tři kandidáti mají jeho plnou podporu.

Ustoupit „hodnému“ prezidentovi

Minulý týden v médiích rezonovalo rozhodnutí senátního ústavně-právního výboru, který nepodpořil Baxu a Zemanovou. Proti nominaci Baxy hlasovalo šest z deseti členů. Tváří „odporu“ se stal senátor z ODS a předseda výboru Tomáš Goláň, který uvedl, že výtky proti Baxovi řekne veřejně až na středečním plénu Senátu.

„Jsem překvapený, že když jsme bývalému prezidentu Zemanovi někoho zamítli, nic se nedělo. Třeba u Gerlocha jsme nikomu nic nezdůvodňovali, nikomu to nevadilo,“ řekl pro Seznam Zprávy Goláň. Dodal, že od té doby čelí tlaku médií a sociálních sítí, že by měl „hodnému“ prezidentovi ustoupit a jeho kandidáta podpořit.

„Myslím, že by měli projít úplně standardní demokratickou debatou. Senát má nějaké výhrady, nějak o tom diskutuje, senátoři se chtějí nějak rozhodnout. Kandidát by neměl projít na základě tlaku sociálních sítí,“ řekl.

Jednání Senátu začíná v deset hodin, o půl jedenácté do Senátu dorazí prezident Pavel. Podle ČTK by měl v horní komoře strávit zhruba hodinu, odejít by měl zřejmě ještě před tajným hlasováním.

Reklama

Doporučované