Hlavní obsah

Senátor Láska chystá vlastní kandidátku pro eurovolby

Foto: Michal Růžička/MAFRA, Profimedia.cz

Senátor Václav Láska (SEN 21).

Reklama

Rychlé přijetí eura. S tím chce jít do voleb do Evropského parlamentu uskupení SEN 21 senátora Václava Lásky.

Článek

Senátor Václav Láska plánuje postavit vlastní kandidátku pro volby do Evropského parlamentu, které se uskuteční příští rok.

„Chceme začít soutěžit jako běžná strana,“ řekl Láska Seznam Zprávám s tím, že by se rádi etablovali i v jiných než senátních volbách. A ty evropské podle něj mají ukázat, že SEN 21 má na víc.

Zároveň ale připustil, že mohli jít do voleb s vlastní kandidátkou, nebo vůbec, protože je žádná strana nechtěla na svoji kandidátku přizvat.

Od ostatních se při oslovování voličů chtějí odlišit příslibem co nejrychlejšího přijetí eura. „Jsme zastánci Evropské unie, nebojíme se Green Dealu.“

Kandidáty chtějí představit naráz, při jejich oslovování prý mají 70procentní úspěšnost. „Ani nemusíme moc přemlouvat,“ podotkl Láska. On sám kandidovat nebude. „Jsem senátor a senátorem chci zůstat,“ uvedl. Současný mandát mu vyprší v roce 2026.

Devět let v Senátu

Někdejší policejní vyšetřovatel a advokát byl zvolen do horní komory Parlamentu na podzim roku 2014 ještě coby nestraník za lidovce, Zelené a Piráty.

Následující tři roky byl členem Zelených, které opustil v roce 2017 a založil „své“ hnutí Senátor 21 a až do současné doby mu předsedá. Osamostatnění tehdy vysvětloval tím, že chce do Senátu přivést nezávislé osobnosti, které patří spíše k liberálům a berou v potaz i otázky životního prostředí.

Od té doby uskupení SEN 21 nenápadně posiluje - momentálně se k němu hlásí čtyři senátoři.

Láska není zdaleka sám, kdo už řeší evropské volby 2024. Seznam Zprávy již dříve napsaly, že například strany koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) interně diskutují o tom, zda má jejich spolupráce smysl i pro tento typ voleb.

Starostové pak zkusmo oslovili TOP 09 a lidovce, tam se ale spíše rýsuje, že půjdou do voleb sami.

Reklama

Doporučované