Hlavní obsah

Maláčová prohrála. ČSSD povede starosta Šmarda

Nový předseda ČSSD Michal Šmarda.

Reklama

aktualizováno •

Delegáti ČSSD se sešli on-line, aby zvolili nové vedení strany, která v říjnových volbách utrpěla debakl a vypadla z Poslanecké sněmovny. Novým předsedou je starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.

Článek

Novým předsedou sociální demokracie se stal Michal Šmarda. Hlasovalo pro něj 130 z 233 hlasujících delegátů. Jana Maláčová získala 62 hlasů, Miroslav Krejčík pak 41 hlasů. Ostatní kandidáti se vzdali kandidatury.

„Děkuji vám za příležitost. S pokorou přijímám výsledek volby. je to něco, co by mě před 28 lety, kdy jsem do ČSSD vstupoval, ani ve snu nepadlo,“ řekl v děkovné řeči, kde delegáty požádal o pomoc každého z nich.

„Potřebuji silný tým, plný silných a důvěryhodných lidí,“ uvedl a přimluvil se u delegátů, aby mu jako prvního místopředsedu zvolili bohumínského sociálního demokrata Igora Bruzla. To se o několik desítek minut později povedlo.

Jana Maláčová oznámila, že už nebude kandidovat do jiných orgánů a bude jen řadovou členkou.

Po osmé hodině večerní, po více než 10 hodinách jednání, si zvolili pět místopředsedů. Všichni z křídla nakloněného novému předsedovi Šmardovi, kteří na minulém sjezdu neuspěli.

„Ten tým je různorodý, je plný lidí, kteří chtějí pracovat a kteří si dokážou získat důvěru. Podařilo se nám zvolit tým, ve kterém jsou lidé různých názorů, a to je to, co dělalo sociální demokracii vždy silnou,“ reagoval na zvolení nových místopředsedů Michal Šmarda. Zároveň vyjádřil přání spolupracovat i s křídlem, které na tomto sjezdu nebylo úspěšné.

Nové vedení ČSSD

Předseda: Michal Šmarda

Statutární místopředseda: Igor Bruzl

Místopředsedové: Martin Netolický, Daniela Ostrá, Tomáš Petříček, Robin Šín, Břetislav Štefan

Nejvíce hlasů získala třicetiletá politoložka Daniela Ostrá. „Moc si toho vážím, musím si jít nalít štamprli domácí slivovice,“ reagovala bezprostředně po svém zvolení. Bude jedinou ženou ve vedení sociální demokracie.

Po jejím boku zasednou dlouholetý hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček, lékař Robin Šín a úspěšný starosta Brna-Líšně Břetislav Štefan z Brna, který z kandidátky do sněmovních voleb letos na podzim odstoupil na protest poté, co do ní zasáhlo vedení strany a na místo jedničky nominovalo Romana Onderku.

Robin Šín je lékař zdravotnické záchranné služby v Plzeňském kraji, který v současnosti pomáhá s covidovými pacienty. V letošních volbách kandidoval ve svém kraji jako lídr kandidátky. Názorově se hlásí k matadorovi ČSSD, bývalému poslanci Václavu Votavovi, který prosazoval, aby ČSSD nešla znovu do vlády s Andrejem Babišem.

Kritiky minulého vedení ČSSD jsou i Netolický s Petříčkem. Netolický je v tuto chvíli jediným hejtmanem, kterého sociální demokracie má. Do krajského zastupitelstva se však nedostal čistě pod značkou ČSSD, ale ve volební koalici s krajskými osobnostmi 3PK. Straníci mu před sjezdem vyčítali, že nedokázal říci, zda v letošních parlamentních volbách volil ČSSD.

Petříček usiloval o post předsedy strany letos v dubnu. Poté, co funkci obhájil Jan Hamáček, Petříček skončil nejen ve vedení strany, ale byl odvolán také z postu ministra zahraničí. V říjnových volbách do Sněmovny měl být pražskou jedničkou. Vedení strany však nakonec jedničku udělalo z Jany Maláčové. Petříček z kandidátky odstoupil.

Volbě předcházela několikahodinová debata. Delegáti například chtěli po končícím předsednictvu vysvětlit, proč strana před volbami změnila svoji tradiční oranžovou barvu na červenou. „Lidé si nás pletli s komunisty! Když jsem to viděl na billboardech, tak jsem se ani nedivil,“ rozhořčil se jeden z delegátů, který chtěl důvod pro změnu barvy vysvětlit.

S vysvětlením přišla Jana Maláčová – červenou barvu prý doporučili odborníci na marketing. „Bylo mi vysvětleno, že pokud máme málo peněz na kampaň a chceme se odlišit, máme jít cestou provokativní výrazné barvy. Když jsem viděla návrh poprvé, nelíbil se mi a také mě provokoval,“ uvedla Maláčová.

Bývalý poslanec Jiří Běhounek vysvětloval, že nešlo o komunistickou rudou. „Barva nebyla rudá, ale malinová. Navíc evropští sociální demokraté mají také červenou barvu,“ uvedl Běhounek.

Sociální demokraté na svoji „tradiční“ oranžovou barvu přešli teprve v roce 2006. Oranžovou jako „moderní a sebevědomou“ vybral tehdejší předseda Jiří Paroubek. Předtím byla symbolem strany rudá růže se zeleným stonkem.

Delegáti také požadují prošetření hospodaření volebního štábu. Volební kampaň ČSSD stála 53 milionů korun, což je zhruba o 18 milionů korun víc, než bylo původně schváleno. Člen předsednictva Petr Kovanda dokonce uvedl, že si pamatuje, že původně schvalovali rozpočet ve výši 20 milionů.

„Zajímalo by mě, kdo jmenoval volební štáb, kdo v tom štábu byl a proč navýšení nebylo dáno ke schválení předsednictvu,“ uvedl Kovanda.

Maláčová uvedla, že rozpočet museli navýšit ke konci proto, že v posledních týdnech před volbami všechny konkurenční strany navyšovaly peníze na placené mediální výstupy a ČSSD podle ní chtěla držet krok.

„Bojovali jsme o život. Viděli jsme, že konkurence hodně přikládá pod kotel. Stáli jsme před rozhodnutím, zda zůstaneme na rozpočtu, který byl, nebo zda budeme držet krok s konkurencí,“ vysvětlila. Dodala, že však hlasuje pro, aby bylo hospodaření prošetřeno.

Na konci sjezdu oznámil svoji rezignaci na funkci tajemník Michal Kucián, který celý on-line sjezd odřídil. „K poslednímu lednu končím, po 11 letech si potřebuju možná odpočinout, možná nabrat jiný vítr,“ řekl. Kucián se stal za dobu působení u sociální demokracie legendou, v roce 2003 byl například člověkem, který z Pražského hradu odvezl Miloše Zemana po neúspěšné volbě prezidenta.

Reklama

Doporučované