Hlavní obsah

Sněmovna řeší úspory. Babiš radil, ať ministři snídají doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Ve Sněmovně začala debata ke konsolidačnímu balíčku. Dosud mluvili jen řečníci s přednostním právem, většina přitom využila projevy z úterý. Expremiér Babiš vládě doporučil, ať šetří na občerstvení.

Článek

Úderem středeční 14. hodiny začali poslanci projednávat návrh vládního balíčku na konsolidaci veřejných financí.

Po úvodu, ve kterém ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zopakoval základní body konsolidačního balíčku, se slova ujali opoziční zákonodárci. Kromě těch s přednostním právem se jich do diskuze přihlásilo na padesát.

Jako první se slova ujal místopředseda ANO Karel Havlíček. Ve zkratce zopakoval své výtky vůči vládě Petra Fialy (ODS), které vznesl už v úterý dopoledne.

„Nemáte jasnou a ucelenou vizi, za kterou byste šli. Nemusí být dlouhá. Vy ji musíte obhajovat a nehledě na to, jestli ztratíte voliče, nebo ne, byste za ní měli jít. Vidím jen shluk myšlenek, to je daň za chaoticky poskládanou koalici,“ tepal kabinet.

Po něm k pultíku zamířil předseda SPD Tomio Okamura. Oproti svým předchozím vystoupením přednesl jen zhruba půlhodinový projev. V něm z poznámek, dle dostupných stenoprotokolů, doslovně přečetl celé odstavce, s nimiž na plénu vystoupil už před zahájením schůze v úterý dopoledne.

Velkou část projevu proto opět věnoval kritice Evropské unie a zopakoval i svoji větu, že „válku s Ruskem nelze vyhrát“, když vládě vyčetl finanční i materiální podporu napadené Ukrajiny.

Na vládě je voda a káva

Obdobně i předseda ANO Andrej Babiš zopakoval doporučení na zmrazení platů nebo na šetření na Úřadu vlády. Premiérovi dokonce dal konkrétní recept - měl by podle něj nařídit na vládě jen vodu a kávu.

„Teď všichni mluví, jak je skvělé tam přijít - chlebíčky, fidorka, ferrero rocher. Jak já jsem řval, když to tam nosili! My jsme šetřili. Všichni snídali doma, když jsme to dělali v šest ráno bez socanů,“ prohlásil.

Postěžoval si i na to, že současná vláda kritizuje tu jeho a schodek přes 400 miliard, se kterým jim vládnutí předala. „Stále mluvíte o nás, jak jsme vládli. My jsme byli menšinová vláda, nás stále někdo vydíral. Vy jste nám ani nedovolili zachraňovat lidi od covidu,“ rozčílil se předseda ANO.

Začalo projednávání konsolidačního balíčku

Vládní poslanci dali dohromady seznam změn, které dodatečně chtějí v konsolidačním balíčku. Ministr financí tak bude návrh hájit i proti koaličním poslancům.

Na vystoupení předsedy SPD zareagoval faktickou poznámkou jeho bratr a lidovecký poslanec Hayato Okamura, který se pustil do obhajoby EU a zároveň se dostal do slovní výměny s poslankyní SPD Karlou Maříkovou.

„I přes všechny vrstvy, které se do ní za 80 let navrstvily, je EU především mírový projekt. Zázrak mírového soužití evropských národů, zejména Němců a Francouzů, kteří spolu v historii vedli mnohé války,“ uvedl Hayato Okamura, podle nějž Češi mohou žít jedinečným způsobem v míru, byť nyní za vyšší cenu způsobenou ruskou agresí.

Tím nicméně popudil poslankyni Maříkovou, podle níž se EU od mírového projektu odklonila. „Je to totalitní projekt, který vede parta bláznů. Podívejte se na Green Deal, který nás bude stát ještě víc než teď to vaše rozfrcávání peněz a dotování války na Ukrajině,“ vmetla mu. Za to si vysloužila pokárání od předsedající schůze Věry Kovářové (STAN), aby přizpůsobila svůj slovník půdě Poslanecké sněmovny.

Maříková rovněž prohlásila, že její předkové trpěli a umírali v koncentračních táborech, její rodina proto „může hodně srovnávat s tím, co se děje dnes“.

Čtyři a půl hodiny po zahájení schůze bylo přihlášeno 51 poslanců. Poslanci si sice schválili, že mohou jednat i po půlnoci, avšak podle dohody z grémia by měli jednat pouze do půlnoci a k balíčku se vrátit ve čtvrtek v 9 hodin ráno.

Reklama

Doporučované