Hlavní obsah

Stanjura hájí úsporný balíček. Rozbourat mu ho chtějí už i koaliční poslanci

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Sněmovna projednává konsolidační balíček.

Reklama

aktualizováno •

Vládní poslanci dali dohromady seznam změn, které dodatečně chtějí v konsolidačním balíčku. Ministr financí tak bude návrh hájit i proti koaličním poslancům.

Článek

Když představitelé vládní koalice v květnu představovali na skoro dvouhodinové tiskové konferenci vládní konsolidační balíček, zdálo se, že jednota pětikoalice je v této věci neotřesitelná.

O necelé dva měsíce později však přicházejí návrhy na změny v balíčku nejen od nespokojené opozice, ale už i z vládních řad.

Rozbušku odpálil předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, když do sněmovního systému nahrál svůj pozměňovací návrh týkající se zvýšení renty bývalých prezidentů. Michálek navrhuje tuto valorizaci zrušit.

„V době, kdy všichni, počínaje důchodci až po rodiny s dětmi, musí dělat úspory, považuji navýšení peněz pro tyto vrcholové politiky za nemravné“ odůvodnil svůj návrh Michálek.

Podle hlasů z koaličních řad tím však pirátský poslanec porušuje původní dohodu, kdy měly být jakékoliv změny nejprve projednány v koalici.

To de facto včera potvrdil i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který na tiskové konferenci před jednáním Poslanecké sněmovny uvedl, že ohledně pozměňovacích návrhů bude vládní koalice vést ještě politická jednání. „Pokud se na něčem shodne celá vládní koalice, tak to pozměníme, pokud ne, tak ten zákon nedozná větších změn,“ uvedl Stanjura.

Koaliční partnery proto Michálkova aktivita překvapila. „To se ptejte Jakuba Michálka. My dohody ctíme,“ uvedl k tomu místopředseda STAN Lukáš Vlček. Jakub Michálek Seznam Zprávám napsal, že Piráti koaliční dohodu právě ctí.

„V koaliční dohodě zvýšení renty nebylo. Pan ministr o tom samozřejmě ví a jasně jsme to sdělili na koaličním jednání, že je nepřijatelné, aby byly podstrkovány návrhy, které nemají podporu koaličních stran,“ řekl předseda pirátského klubu.

Koalice už má seznam změn

V rámci koalice se ale jedná o řadě dalších možných úprav balíčku. Podle informací Seznam Zpráv už vznikl seznam změn, o kterých chtějí jednotlivé strany jednat. Své připomínky uplatnila každá z pětice stran, na seznamu jsou zhruba dvě desítky věcí k projednání. Jednat o nich koalice bude ve čtvrtek.

Například Starostové a nezávislí chtějí tři změny, přičemž nejvíc jim záleží na přerozdělování daně z nemovitosti. Konsolidační balíček počítá s jejím zvýšením, část peněz ale nově půjde do státního rozpočtu. STAN, který je tradičně silný právě v regionech, chce celou daň i nadále ponechat městům a obcím.

Další dva starostenské návrhy jsou spíše technického rázu - jedná se o některé změny v DPH plus přeřazení novin a časopisů do snížené sazby. Vlček ale ujišťuje, že pokud se na nich předem v koalici nedohodnou, předkládat je nebudou. „Cílem je, aby byl schválen balíček jako takový,“ uvedl Vlček.

Lidovci se shodli na tom, že by se měly do nižší sazby DPH přeřadit dětské pleny a kojenecká voda. Nelíbí se jim také, že k ministr financí k balíčku „přilepil“ celou novelu zákona o hazardních hrách. KDU-ČSL navrhuje, aby součástí balíku zůstalo jen zdanění hazardu a zákon se projednával klasickou cestou.

Piráti zase chtějí s koaličními partnery jednat o změnách DPH na nápoje, konkrétně, aby se snížena sazba týkala nejen kohoutkové vody, ale i minerálky nebo léčivé vody. Zároveň otevřeli debatu o nižší sazbě DPH u menstruačních potřeb.

Znovu tiché víno

„Tématem je pro nás i zdanění tichého vína, kdy souhlasíme s některými dalšími vládními partnery v tom, že se jedná o nesystémovou daňovou výjimku. Návrh na možnou úpravu daně by zasáhl především dovozová vína, domácím výrobcům nepřinese žádné větší administrativní náklady,“ řekl šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Právě nulová daň na tiché víno byla hojně diskutovaná a kritizovaná i z vládních lavic už od počátku. Proti návrhu, se kterým přišel tehdejší lidovecký ministr zemědělství Zdeněk Nekula, byla třeba TOP 09. Na její straně bylo i hnutí STAN a právě Piráti, kteří toto chtějí otevřít na koaličním jednání.

Co mění konsolidační balíček?

  • Nebude možné uplatňovat daňovou slevu na školkovné, slevu na studenta nebo členský příspěvek v odborech.
  • Slevu na manželku bude možné uplatit pouze, pokud se stará o dítě do tří let.
  • Mění se také nastavení sazeb DPH. Místo dvou snížených sazeb 10 a 15 procent bude jedna 12procentní. Balíček také přesouvá některé položky do základní sazby 21 procent, například kadeřnické služby, odvoz odpadu, řezané květiny. Speciálním případem budou knihy, na které se DPH nebude uplatňovat.
  • Větší zdanění tabáku a alkoholu, bez spotřební daně zůstává tzv. tiché víno.
  • Sníží se státní podpora stavebního spoření na 1000 korun na účastníka.
  • Zvýšení odvodové zátěže OSVČ z 25 % na 40 % průměrné mzdy. Zároveň se navrhuje, aby osoby samostatně výdělečně činné platily pojistné nejméně z 55 % namísto současných 50 % základu daně.
  • Zastropování úlev z odvodů pro dohody o provedení práce.
  • Zvýšení ceny dálniční známky o 800 korun z 1500 na 2300 korun ročně a její pravidelná valorizace.
  • Zpřísnění podmínek pro přiznání a výplatu podpory v nezaměstnanosti u opakovaných evidencí na Úřadu práce.

Piráti požadují i nižší zdanění elektronických cigaret, což už i komunikovali na svých sociálních sítích. „Jinak hrozí odklon od těchto produktů na černý trh a nejsou také reflektována odborná doporučení ohledně snižování zdravotních rizik a závislostí,“ vysvětlil pirátský předseda.

Zástupci vládních stran přiznávají, že jsou pod tlakem vlastních straníků, aby dodatečně do balíčku dostali ještě více partajních priorit. Panuje ale obava, že příliš mnoho návrhů by narušilo těžce vybudovaný kompromis.

Podle předsedy Pirátské strany Ivana Bartoše je konsolidační balíček pracně vyjednaným kompromisem všech koaličních stran. Zároveň ale dodává, že některé jeho části je žádoucí upřesnit nebo doupravit. „K čemuž stále probíhají koaliční debaty,“ řekl Bartoš.

Ministr Stanjura rovněž řekl, že nevylučuje ani to, že by s dobrým nápadem mohla přijít opozice.

Opoziční poslanci zatím podali šest pozměňovacích návrhů. Pět za hnutí SPD, jeden pak za ANO. Poslanec Martin Kolovratník z ANO třeba navrhuje úpravu zdražení roční dálniční známky z 2300 korun na 2 tisíce. V současné době roční známka stojí 1500 korun.

Poslanci začali konsolidační balíček projednávat dnes od 14 hodin. K jeho podobě se dá očekávat dlouhá diskuze, která by podle informací Seznam Zpráv mohla trvat minimálně do pátku.

Reklama

Doporučované