Hlavní obsah

Noční kvůli konsolidačnímu balíčku? Slovo obstrukce odmítáme, zní z opozice

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Představitelé opozičních stran chtějí o konsolidačním balíčku dlouze diskutovat a žádat vysvětlení jednotlivých bodů.

Reklama

Ve Sněmovně startuje schůze, na níž se bude projednávat úsporný balíček, Sněmovnu tak podle všeho čekají další horké dny. Opozice tvrdí, že obstruovat nebude, chce ale o návrzích „dlouze diskutovat“.

Článek

Před poslanci je i o letních prázdninách nejspíš další dlouhé jednání, které se může protáhnout i přes několik nocí.

Vládní koalice svolala na úterní dopoledne mimořádnou schůzi, na které chce kromě valorizací důchodů a obranné smlouvy s USA projednat především v květnu představený úsporný balíček, jímž chce už pro příští rok ušetřit v rozpočtu desítky miliard korun.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) věří, že konsolidační balíček získá v Parlamentu podporu. O pozměňovacích návrzích podle něj ještě bude pětikoalice jednat a pokud se na nich všechny vládní strany shodnou, budou přijaty.

Připustil rovněž i případné změny vycházející z návrhů opozice. „Mezi druhým a třetím kolem se poradíme, není důvod, abychom je nepodpořili,“ uvedl s tím, že bude trvat na objemu plánovaných úspor.

Hodně napoví první den

Jak budou obstrukce vypadat a kolik dnů a nocí poslanci v práci stráví, nechce příliš detailně komentovat ani jedna strana. „Nechci předjímat, hodně napoví, jak bude probíhat úterní jednací den,“ reagovala na dotaz, zda očekává několikadenní maraton, který se potáhne i přes noc, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Uvedla však, že koalice počítá s pokračováním schůze i do příštího týdne. „S ohledem na dosavadní destruktivní chování opozice je pokračování v příštím týdnu velmi pravděpodobné,“ dodala šéfka Sněmovny.

Předseda klubu TOP 09 Jan Jakob na tiskové konferenci před začátkem jednání řekl, že „zatím nebyla rozumná dohoda s představiteli opozice“, a uvedl, že úterní jednání bude zcela jistě dlouhé. A jeho délka bude podle něj záležet především na opozici. „Dnes budeme jednat tak dlouho, dokud neprojednáme první bod,“ prohlásil.

Jako první bod je zařazeno druhé čtení novely zákona o důchodovém pojištění a poslanci ho chtějí projednat dnes stůj co stůj, neboť jeho třetí čtení mají navrženo už na příští týden. Konsolidační balíček přijde na pořad až jako druhý.

Okamura: Vždy je tlačil čas

Předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura řekl, že pokud se bude jednat přes noc, vinou jeho hnutí to určitě nebude. „My jsme už dříve koalici opakovaně vyzývali, abychom si brali pauzy. Je ale vždy tlačil čas. A pospíchají i teď.“ Dodal, že nemá problém strávit ve Sněmovně celé prázdniny.

Něčím takovým ostatně koaliční politici hrozili už dříve. „Podle harmonogramu máme plénum končit 14. července, ale už jsem na klubu avizoval, že pokud bychom to nestihli, tak třetí a čtvrtý týden v červenci bychom se tomu ještě mohli věnovat,“ řekl Seznam Zprávám v půli května tehdejší předseda klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

Program mimořádné 71. schůze Poslanecké sněmovny

1. Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů / sněmovní tisk 458 / – druhé čtení

2. Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů / sněmovní tisk 488 / – prvé čtení

3. Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů / sněmovní tisk 458 / – třetí čtení

4. Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o spolupráci v oblasti obrany / sněmovní tisk 462 / – druhé čtení (lze od 19. 7. 2023)

Schůze začíná 11. července v 10 hodin.

Zdroj: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Opozice už dopředu ohlásila, že konsolidační balíček vládě takzvaně nedá zadarmo. Slovo obstrukce však odmítá. „Je nehoráznost říkat, že my obstruujeme, když se vláda snaží okrást lidi. My budeme věcně diskutovat a rozebírat jejich návrhy,“ uvedl šéf SPD.

Podobný přístup chce zvolit i ANO. „Budeme se ptát na každý bod konsolidačního balíčku, budeme chtít vysvětlit každou položku,“ nastínil Seznam Zprávám místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Úsporný balíček v hodnotě skoro 60 miliard korun se podle něj dotýká každého občana České republiky a vláda ho nemůže takzvaně spláchnout za jeden den.

„Řada úspor, které naplánovali, je hodně na vodě. My je chceme vysvětlit, a ne jen slyšet ‚nechte to na nás, v září vám ukážeme výsledek‘. I veřejnost chce detailně slyšet, co konkrétní úspory znamenají,“ vysvětlil Havlíček.

Jeho stranická kolegyně a předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová dodala, že samotný návrh zákona má 723 stran a je s ním spojeno několik desítek nevypořádaných zásadních připomínek z úřadů, asociací i samotných ministerstev. „Obsahuje celou řadu nelogičností, fakticky neprošel ani regulérním připomínkovým řízením,“ podotkla.

Poslanci SPD se chtějí rovněž vyjadřovat ke všem bodům konsolidačního balíčku, podle Okamury to budou mít rozdělené podle jednotlivých gescí. „Budeme se vyjadřovat k rozpočtu, důchodům. Máme připravené vlastní pozměňovací návrhy,“ řekl předseda SPD s tím, že nějaký čas to prý zabrat může. Blíže to ale nespecifikoval.

Co mění konsolidační balíček?

  • Nebude možné uplatňovat daňovou slevu na školkovné, slevu na studenta nebo členský příspěvek v odborech.
  • Slevu na manželku bude možné uplatit pouze, pokud se stará o dítě do tří let.
  • Mění se také nastavení sazeb DPH. Místo dvou snížených sazeb 10 a 15 procent bude jedna 12procentní. Balíček také přesouvá některé položky do základní sazby 21 procent, například kadeřnické služby, odvoz odpadu, řezané květiny. Speciálním případem budou knihy, na které se DPH nebude uplatňovat.
  • Větší zdanění tabáku a alkoholu, bez spotřební daně zůstává tzv. tiché víno.
  • Sníží se státní podpora stavebního spoření na 1000 korun na účastníka.
  • Zvýšení odvodové zátěže OSVČ z 25 % na 40 % průměrné mzdy. Zároveň se navrhuje, aby osoby samostatně výdělečně činné platily pojistné nejméně z 55 % namísto současných 50 % základu daně.
  • Zastropování úlev z odvodů pro dohody o provedení práce.
  • Zvýšení ceny dálniční známky o 800 korun z 1500 na 2300 korun ročně a její pravidelná valorizace.
  • Zpřísnění podmínek pro přiznání a výplatu podpory v nezaměstnanosti u opakovaných evidencí na Úřadu práce.

Jako čtvrtý bod programu je zařazeno druhé čtení mezinárodní obranné smlouvy s USA, takzvané DCA. Prvním čtením prošla před dvěma týdny, tento týden ji ještě musí projednat obranný výbor a poslanci by se k druhému (a finálnímu) čtení měli dostat na této schůzi. Projednání bodu je však možné až příští středu 19. července.

Zařazení na schůzi začínající 11. července svědčí o tom, že vládní koalice očekává, že se schůze může protáhnout. Šéfka Sněmovny to nechtěla komentovat a předjímat.

Smlouvu tuto středu projedná i Senát. Na rozdíl od běžného legislativního procesu, kdy do Senátu jdou tisky až po finálním schválení Poslaneckou sněmovnou, je takový postup možný. „Mezinárodní smlouvy (jako je DCA) schvalují obě parlamentní komory separátně a nezávisle na sobě,“ potvrdila Pekarová Adamová.

Mluvčí Senátu Lada Faldynová uvedla, že podobný postup se v Senátu odehrál třeba při schvalování přístupu Finska a Švédska do Severoatlantické aliance. „Tehdy jsme to zvládli projednat dříve než Poslanecká sněmovna,“ uvedla.

Mimořádná schůze začíná v úterý mimořádně v 10 hodin dopoledne. Ve středu pak bude v 9 hodin pokračovat řádná 70. schůze.

Reklama

Doporučované