Hlavní obsah

Špatná zpráva pro herny. Pro obce už nebudou tak výhodné jako dřív

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Víc daní z herních automatů má dostat stát a nově také obce, které žádné herny nemají.

Reklama

Herní automat v obci už nemá být tak lákavý zdroj příjmů. Radnice by za ně měly dostávat výrazně nižší částky.

Článek

Povolit herní automaty na svém území už se obcím nevyplatí tolik jako dřív. Koalice se na poslední chvíli shodla na změnách v konsolidačním balíčku, které mění pravidla pro zdanění hazardu.

Momentálně obec, která na svém území automaty povolí, dostává 65 procent vybrané daně z každého automatu. Zbytek jde do státního rozpočtu.

Nově se má ovšem částka pro obce výrazně snížit – 55 procent daně připadne státu, 22,5 procenta obcím s automaty. Zbylá částka se podle počtu obyvatel rozdělí mezi všechny obce, včetně těch, které žádné automaty nemají.

„Nová pravidla by měla být nastavena tak, aby zmírnila motivaci obcí mít na svém území automaty,“ vysvětluje poslanec Michael Kohajda (KDU-ČSL). Právě lidovci spolu s Piráty za změnou stojí.

Nové rozdělení daní není dobrou zprávou pro hazardní společnosti, v jejichž zájmu je, aby obce dostávaly z automatů co nejvíce. Čím méně peněz radnicím herny přinesou, tím menší motivaci mají je na svém území chtít.

Otázka, jak rozdělit daně z automatů, je citlivá a zaměstnává koalici od začátku jednání o konsolidačním balíčku. Původně Ministerstvo financí navrhovalo, aby stát dostával 35 procent a zbytek peněz se rozdělil mezi všechny obce v republice.

Proti tomu se ale vymezil například Svaz měst a obcí, jehož zástupci varovali před nárůstem nelegálního hazardu. „Všechny obce by jinak hazard zakázaly a neměli bychom z něj nic,“ uvedla například ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková.

Návrh v průběhu projednávaní Ministerstvo financí stáhlo a vrátilo se k původnímu rozdělení daní. Kritici za tím viděli tlak hazardní lobby.

Jak se vyvíjely návrhy na rozdělení daní z automatů:

  • Současný stav: 35 % stát, 65 % obce podle počtu povolených zařízení
  • Původní návrh MF: 35 % stát, 65 % obce podle počtu obyvatel
  • Návrh MF po vypořádání připomínek: 35 % stát, 65 % obce podle počtu povolených zařízení
  • Aktuální návrh: 55 % stát, 22,5 % obce podle počtu povolených zařízení, 22,5 % obce podle počtu obyvatel

I proto je středeční schválení aktuálního návrhu do jisté míry překvapením. Podle informací Seznam Zpráv ale ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) neprotestoval, protože změna přinese peníze navíc do státního rozpočtu.

Pro obce s hernami na jejich území navíc nepůjde v případě schválení balíčku o jediný propad v příjmech z hazardu. Až dosud dostávaly 65 procent daní také ze všech online sázek.

Pravidlo vzniklo v době, kdy online hry tvořily velmi malou část trhu, dnes už ovšem jde o významné částky. Nově má veškerou daň z těchto her dostat stát.

Nové zdanění hazardu

Loterie a herní automaty budou zdaněny 35 %, na ostatní hazardní hry (například kurzové sázky) bude uvalena sazba 30 %. Zvýší se minimální daň za jeden herní automat, a to z 9 200 korun na 13 400.

Reklama

Doporučované