Hlavní obsah

Spor o privatizaci bytů. Volební lídr je pod palbou kvůli své rodině

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Jan Čižinský (uprostřed) při červnovém jednání pražského zastupitelstva.

Reklama

Uskupení Praha Sobě je proti další privatizaci bytů v hlavním městě. Lídr Jan Čižinský ale čelí kritice opozice, že jeho blízcí od metropole v minulosti koupili dva byty.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Předvolební debata v Praze se významnou měrou týká i bytové krize, přičemž jednotlivé strany a hnutí se vymezují též k otázkám privatizace.

Stávající sestava vedení magistrátu v čele s Piráty se většinově staví proti dalšímu prodeji městských bytů - privatizaci už „definitivně“ odpískala. Opoziční politici z hnutí ANO a ODS u vybrané části bytového fondu převod do soukromých rukou nadále podporují.

Přicházejí ale i útoky, kdo z politiků jak na privatizaci osobně vydělal. Opozice poukazuje na to, že mezi nynějšími odpůrci prodeje bytů jsou i politici, jejichž blízcí v minulosti z převodu do osobního vlastnictví rovněž profitovali.

Terčem kritiky se stává starosta Prahy 7 a kandidát na primátora za hnutí Praha Sobě Jan Čižinský.

„Je to pokrytecké chování,“ uvádí pro Seznam Zprávy na adresu Čižinského starostka Prahy 2 a členka výkonné rady ODS Alexandra Udženija, šestka na volební kandidátce koalice Spolu pro Prahu.

Čižinského širší rodina koupila v minulosti od města dva byty, komunální politik z uskupení Praha Sobě ale argumentuje, že on sám na tom neměl žádný podíl.

Za rodiče odpovědný nejsem

Čižinského rodiče v roce 2003 odkoupili od města za 409 tisíc korun byt o ploše 103 metrů čtverečních v historickém centru, na rohu Maiselovy a Pařížské ulice. Byt je dnes ve vlastnictví politikovy matky.

Druhý byt má 58 m2, je v Holešovicích. Cena při privatizaci v roce 2007 dle smlouvy, kterou Seznam Zprávy prostudovaly, byla 371 tisíc korun. Kupcem tohoto bytu byl Čižinského strýc, který jej v roce 2016 daroval politikově matce (své sestře).

Seznam Zprávy požádaly o odborný posudek realitního makléře Miroslava Helimana z pražské kanceláře Heliman Reality a ten aktuální tržní cenu prvního bytu odhadl dle vývoje cenové hladiny v lokalitě na 21,2 milionu korun, u druhého na 6,6 milionu.

Jan Čižinský slova z opozičních kruhů o privatizačním pokrytectví důrazně odmítá.

„Pokrytectví by to bylo, kdybych to udělal já, kdyby se to týkalo mě. Za rodiče a strýce odpovědný nejsem,“ uvedl pražský politik pro Seznam Zprávy s tím, že v době, kdy se zmíněná privatizace uskutečnila, byl ještě studentem a neměl na celý proces žádný vliv.

Zároveň Čižinský zdůrazňuje, že tento prodej byl zcela transparentní, týkal se celých domů, nikoliv jednotlivých bytů. Rodiče i strýc podle jeho vysvětlení byty koupili poté, co v nich už asi 30 let bydleli. Nešlo podle něj o žádnou protekci.

Čižinský v této souvislosti připomíná i dřívější sporné prodeje bytů v jeho domovské části Praha 7, kde za podivných okolností získaly byty děti některých radních a zastupitelů, jak v roce 2013 v reportáži za Čižinského komentáře popsala TV Nova.

Jan Čižinský je nadále přesvědčen, že masový odprodej bytů, který se v metropoli v minulosti uskutečnil, byl chybný a nechce v něm jako politik už pokračovat.

„My jsme tady u nás na sedmičce privatizaci ukončili. A ukončili jsme ji i na magistrátě. V tuto chvíli není důvod pokračovat v privatizaci, naopak je třeba městské byty nově stavět. A zvyšovat procento bytů, které má Praha k dispozici, protože Praha není ani schopna pomoci potřebným lidem a není dnes schopna žádným způsobem ovlivnit cenu nájemního bydlení,“ vypichuje Čižinský.

Jak otočit trend

V hlavním městě je nyní už jen 30 tisíc městských bytů. Z toho asi 23 tisíc mají jednotlivé městské části a sedm tisíc magistrát. Pro srovnání před dvaceti lety to byl zhruba čtyřnásobek - 123 tisíc. Dosluhující koalice chce sestupný trend zastavit a otočit. Aby s novou výstavbou zhruba 500 bytů ročně do majetku města přibylo.

Nynější opozice chce v odprodeji u vybrané části bytového fondu pokračovat. A to tam, kde už byl odprodej nájemníkům přislíben.

„Jsme pro, aby se dokončily ty běžící projekty a neměnila se pravidla uprostřed hry. Nechceme znejisťovat lidi. Ale zároveň nechceme začínat novou privatizaci,“ zdůrazňuje volební lídr hnutí ANO Patrik Nacher.

Podobná slova znějí i z ODS. „Je nespravedlivé, pokud to politici přislíbili - nájemníci se na prodej v dobré víře připravili, odprodali třeba své chalupy a chaty, aby vyhověli podmínkám - a potom tento příslib nebyl dodržen,“ říká k prodeji magistrátních bytů už citovaná Alexandra Udženija z ODS. Dodává přitom ale, že v „její“ městské části Praha 2 se už s prodejem nepočítá.

„Vadí mi ovšem, když jedna rodina může a druhá nemůže,“ naráží Udženija opět na případ Jana Čižinského a mluví o tom, že jeho rodinní příslušníci mohli privatizaci odmítnout, když s ní nesouhlasili.

Pokračovat v tom by byl zločin

„Vést politickou kampaň přes očerňování mých rodičů a mých příbuzných považuji za politické dno. Já ani moje žena a moje děti jsme nikdy žádný byt nezprivatizovali a nezprivatizujeme,“ brání se Čižinský tím, že odpovídá jen za svou užší rodinu.

„V každém případě bylo chybou, když se ten bytový fond takto rozprodal. Ale já se teď hlavně orientuji na budoucnost. Pokračovat v tom by byl zločin,“ argumentuje také kandidát na primátora Jan Čižinský.

Reklama

Doporučované