Hlavní obsah

Středulovu kampaň povede protokolář tří prezidentů

Foto: Profimedia

Bývalý hradní protokolář Miroslav Sklenář povede kampaň Josefa Středuly.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, že šéfem prezidentské kampaně odboráře Josefa Středuly bude dlouholetý hradní protokolář Miroslav Sklenář. Již se rozběhla jednání se sponzory, mezi kterými se mají objevit i velcí hráči.

Článek

Předseda odborových svazů Josef Středula začal sbírat podpisy občanů, aby mohl kandidovat na prezidenta. Jako svou klíčovou strategickou spojku si vybral muže, který fungování Pražského hradu důvěrně zná.

Miroslav Sklenář nastoupil do funkce hradního referenta odboru protokolu již v září roku 1993, kdy byl prezidentem Václav Havel. O dva roky později se stal šéfprotokolářem. Seznam Zprávy zjistily, že Sklenář nyní povede Středulovi prezidentskou kampaň.

„Myslel jsem si, že Hrad už mi stačil. S Václavem Havlem jsem tam strávil 10 let, s Václavem Klausem rok a s Milošem Zemanem čtyři. Takže polovinu pracovního života. Říkal jsem si, že už to stačilo. Pak jsem se ale začal scházet s lidmi blízkými Josefu Středulovi,“ popsal Sklenář pro Seznam Zprávy.

Podobně jako měl Miloš Zeman v kampaních k dispozici subjekt Přátelé Miloše Zemana, bude se i Středula moci opřít v kampani o podpůrný spolek. Loni v říjnu se Sklenář stal členem nově vzniklého spolku Společně pro lidi.

V jeho vedení stanul podnikatel a bývalý majitel fotbalového Baníku Ostrava Petr Šafarčík, který se však do Středulovy kampaně nezapojí. „S Pepou jsme spolužáci a přátelé již ze základní školy a jsme dodnes v pravidelném kontaktu. Když se mě zeptal na názor na jeho možnou kandidaturu, tak jsem ji jednoznačně podpořil. Pomohl jsem se založením spolku, doporučil několik marketingových expertů, ale aktivně se do přípravy potenciální prezidentské kampaně nezapojuji,“ řekl Seznam Zprávám Šafarčík. V jeho vedení jej nyní nahradil právě Sklenář.

Odborářem od píky

Miroslav Sklenář přípravu Středulovy kampaně konzultuje s několika lidmi spojenými historicky s ČSSD – například Hanou Kosovou, která mediálně spolupracovala s expremiérem Bohuslavem Sobotkou, či analytikem Lidového domu Janem Korfem. Sběr podpisů občanů má na starosti šéf Mladých sociálních demokratů Lukáš Ulrych.

„Stal jsem se předsedou spolku, Honza Korf a Hanka Kosová jsou dalšími členy. Naším cílem loni v létě bylo podívat se, kdo všechno bude kandidovat. Debatovali jsme, komu bychom mohli poskytnout naše poradenství v době, kdy kandidáti začnou sbírat podpisy. Znal jsem se s Josefem Středulou z doby působení na Hradě. Takže v zimě jsem se s ním potkal a řekl jsem mu, že bude-li mít zájem a bude-li kandidovat na prezidenta, můžeme mu pomoci,“ popisuje Sklenář genezi spolupráce s odborovým předákem.

Sklenář prozradil, že spolupracovat nyní bude jeho tým s brněnskou PR agenturou Red Elephant, kterou vlastní Lenka Valachovičová.

Sklenář počítá s tím, že bude třeba sesbírat po republice až 100 tisíc hlasů, i když dle zákona jich je zapotřebí polovina. V minulosti se však ukázalo, že značné množství sesbíraných podpisů neprojde kontrolou Ministerstva vnitra.

„Myslím, že Josef Středula má jak na kandidaturu na Hrad, tak na samotný úřad. Je důležité, že nikdy nebyl v KSČ. Má příběh. Vypracoval se jako odborář od píky, dnes vystupuje jako odborář-manažer, který má zkušenosti s jednáním s nejvýše postavenými politiky. Oslovuje mě jeho hodnotová orientace, je nastavený jednoznačně prozápadně, nikdy jsem neměl pochybnost stran Ruska nebo Číny,“ uvedl Sklenář.

Velcí sponzoři ve hře

Bývalý hradní protokolář, který působil osm let ve vedení pražského magistrátu, počítá s tím, že na kampaň bude třeba sehnat tolik peněz, kolik povoluje zákonný limit – tedy 40 milionů korun pro první kolo, dalších 10 pro případné druhé kolo.

V případě Středuly se dlouhodobě spekuluje, zda se za něho finančně postaví skupina PPF nejbohatší Češky Renáty Kellnerové.

„O sponzorech jednáme. Oslovujeme velké subjekty, ale i malé dárce. Jak je to daleko s PPF, je předčasné hodnotit, protože podle mého nejlepšího vědomí a svědomí zatím žádná jednání neprobíhají. Nejsou pravdivé spekulace, že už se jedná. Každopádně sběr podpisů nebude vzhledem k našim dobrovolníkům finančně tak náročný, to spíš kontaktní kampaň, kterou musí Josef Středula odjet velice intenzivně a poctivě,“ uvedl Sklenář.

Na konci dubna vyzval Středulu ke kandidatuře na Hrad stávající prezident Miloš Zeman. Vzhledem k tomu, že Středula by jako kandidát potřeboval oslovit i voliče z protizemanovského tábora, nešlo ze strany hlavy státu o polibek smrti?

„Někdo s tím souhlasí, někdo ne. Berme to tak, že ne všechno lze dopředu naplánovat. Miloši Zemanovi do hlavy nikdo nevidí a neví, co řekne. Byl pozván na jednání odborářů, po době opustil Pražský hrad. Bylo logické pozvat hlavu státu,“ popisuje Sklenář.

V minulosti pracoval jako poradce ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Po kritice za tříleté působení ve strukturách čínské skupiny CEFC (posléze CITIC) a později ve Smíšené česko čínské komoře vzájemné spolupráce ve funkci ministrova poradce skončil.

Svého čínského angažmá Sklenář nelituje, zahraničně-politicky se dle svých slov během působení na Hradě v éře Václava Havla věnoval i vztahům s Tchaj-wanem.

„V čínských firmách jsem se věnoval protokolu. Kdo mi to vyčítá, měl by na druhou stranu vědět, že když jsem působil na Hradě za Václava Havla, prezident mě poslal v roce 2000 jako vedoucího delegace na inauguraci tchajwanského prezidenta. Nakonec se i stalo, že jsem měl hodinu osobní schůzku s tchajwanskou hlavou státu. Takže dnes jsem asi jedním z mála, kdo může říct, že si podal ruku jak s čínským, tak tchajwanským prezidentem,“ dodává bývalý hradní protokolář.

Reklama

Doporučované