Hlavní obsah

„Zřejmě půjdou hned na frontu.“ Ukrajinci se v Česku chystají na válku

Foto: Jan Schejbal/ Ministerstvo obrany ČR

Ukrajinští vojáci během výcviku na Libavé.

Reklama

Co se tu naučí, může jim už za pár týdnů zachránit život. V těchto dnech trénují v Libavé na Olomoucku stovky ukrajinských vojáků. V mrazu a sněhu, tedy podmínkách, které připomínají ty aktuální na frontě.

Článek

Střelnicí se ozývají výstřely ze samopalu, rány z minometů a do toho se mísí čeština s ukrajinštinou. V zasněženém a promrzlém vojenském újezdu Libavá na Olomoucku se ukrajinští vojáci připravují na válku v jejich rodné zemi. Vše pod dohledem českých vojáků.

Na místě panuje zcela jiná atmosféra, než když se tady v minulosti cvičili čeští vojáci v době míru. Je vidět, že to Ukrajinci berou velmi vážně a jsou za pomoc Česka vděční.

Mezi stovkami vojáků jsou hlavně muži, nechybí ale ani ženy v uniformách.

Jedním z těch, kdo přijel do Česka na výcvik, je 39letý Nikola, který zrovna trénuje střelbu v plné polní a helmou na hlavě. V armádě je už deset měsíců, v civilu byl podnikatel. Na frontě už byl.

„Ano, měl jsem možnost vidět Ruskou federaci zblízka,“ říká zadýchaný z výcviku a hned dodává, že on i ostatní jsou za pomoc vděční.

„Instruktoři náš učí, jak máme útočit, jak máme předávat informace, jak máme držet formace a zacházet se zbraněmi. Čeští vojáci jsou profesionálové, jsme kamarádi. Jsme vám vděční za to, co pro nás děláte.“

Podívejte se, jak vypadá výcvik ukrajinských vojáků v Česku:

+4

V Libavé se učí nejen vojenské dovednosti, ale i to nejdůležitější – jak zachránit život.

,,Ukrajinskou armádu hodně tíží podchlazení. Snažíme se jim co nejlepší cestou vysvětlit, jak člověku dopřát komfort. Postarat se o něj, co se týče prevence hypotermie, je to jeden z nejčastějších důsledků, proč umírají,“ popisuje Michal Truhlář z 71. mechanizovaného praporu, který během návštěvy vysvětluje politikům a novinářům, co se Ukrajinci učí.

Jsou rozdělení do skupin a každá řeší nějaký druh zranění. Jako figuranti jsou v době návštěvy mladí Ukrajinci, kterým je odhadem kolem 30 let.

Aktuálně je na místě téměř 700 ukrajinských vojáků, z toho přibližně dvacet žen. Na Libavé budou do konce února a poté se vrátí na Ukrajinu. Výcvik absolvují jak zkušení vojáci z fronty, tak i nováčci.

Česko jim zajištuje na místě ubytování, stravu, výcvik, munici a zbraně, které po ukončení výcviku vrací.

Je velice pravděpodobné, že hned po návratu jdou na frontu.
Libor Tesař, velitel 71. mechanizovaného praporu

Výcvik probíhá na několika stanovištích. Samozřejmostí je střelba, cvičí se ale i specialisté, jako jsou odstřelovači. V dalším ze stanů se ukrajinští vojáci učí poskytovat zdravotní pomoc. Komunikaci usnadňují desítky překladatelů.

,,Ať už vojáci mají nebo nemají zkušenosti, tak se to potírá jejich obrovskou snahou a cílevědomostí. Sledují zprávy z domova, mají centrální systém, který je upozorňuje, takže zprávy mají. Je velice pravděpodobné, že hned po návratu jdou na frontu,“ vysvětluje velitel 71. mechanizovaného praporu Libor Tesař.

Nová ruská ofenziva

Ruská armáda přešla v Luhanské oblasti do útoku. Bojuje se na více místech, o úspěchu jedné, či druhé strany se zatím hovořit nedá. Ukrajinci by s protiofenzivou mohli přijít na jaře, říká analytik Michal Smetana.

Na místo přijela v pátek spolu s poslanci a senátory i ministryně obrany Jana Černochová (ODS), nastoupeným ukrajinským vojáků poděkovala, že na Ukrajině bojují i za Českou republiku.

„Nepřestaneme vaší zemi pomáhat, jste druhá rotace, budou tady ještě minimálně další tři. Děláme všechno pro to, abychom válku co nejrychleji vyhráli a dočkali se míru,“ řekla na Libavé ministryně.

První rotace ukrajinských vojáků ukončila svůj výcvik koncem prosince. Podle Černochové vycvičí Česko až 4 tisíce ukrajinských vojáků. „Jejich vůle je obrovská, v pár týdnech do toho dávají všechno, chtějí bránit svoji zemi. My se také učíme od nich – poznávat, jak postupuje Rusko, a i to, co na frontě probíhá.“

Výcvik ukrajinských vojáků schválila vláda a Parlament na podzim. Podobně jsou ukrajinští vojáci bránící svou zemi před ruskou agresí cvičeni i v dalších evropských zemích.

Výcvik ukrajinských vojáků v Česku

- ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku ukončila na konci roku 2022 svůj výcvik první rotace ukrajinských vojáků.

- V Česku se učili základní vojenské dovednosti včetně střelby z útočných pušek nebo řízení bojových vozidel pěchoty, ale i velitelské schopnosti.

- Výcvik ukrajinských vojáků schválila vláda a Parlament na podzim. Cílem je do konce letošního roku v Česku vycvičit až 4000 Ukrajinců především z mechanizovaných jednotek, do Česka ale zamíří i specialisté. Podobně jsou ukrajinští vojáci bránící svou zemi před ruskou agresí cvičeni i v dalších evropských zemích.

Reklama

Doporučované