Hlavní obsah

To už není letoun, ale létající umělá inteligence, lobbuje armáda za F-35

Foto: Lockheed Martin

Americká stíhačka F-35.

Reklama

Vláda už za pár týdnů rozhodne o největším armádním nákupu v historii. Armádní špičky se před zásadním rozhodnutím rozhodly odtajnit dokument objasňující, proč chtějí stíhačky z USA.

Článek

Vláda Petra Fialy v říjnu rozhodne, jestli Česko koupí 24 stíhaček F-35 z USA. Byl by to nejdražší nákup v historii armády, což samozřejmě budí emoce. Zaznívá kritika, jestli toto česká armáda potřebuje, že je to zbytečně drahé nebo že by si stačilo ponechat současné gripeny ze Švédska.

Vedení armády proto v pondělí odtajnilo část dokumentu – vojenského doporučení nazvaného Podoba taktického letectva AČR po roce 2027. Zveřejnilo pouze čtyři stránky.

V materiálu se uvádí, že nákup stíhaček F-35 by měl odstrašující efekt pro potenciálního nepřítele.

„Existence moderního taktického letectva AČR nutí protivníka investovat do systémů a protivzdušné obrany a do vysoce sofistikovaných a drahých systémů projekce síly. Tento fakt v zásadě učiní z případného ozbrojeného napadení České republiky nesmírně nákladnou operaci z hlediska lidských i materiálních zdrojů,“ píše se ve vojenském doporučení.

Podívejte se, jak vypadá továrna na stíhačky F-35

Seznam Zprávy měly unikátní možnost navštívit továrnu americké společnosti Lockheed Martin v Texasu, kde se vyrábí stíhačky F-35. Česká vláda jedná o možnostech nákupu 24 stíhaček.

Armáda v dokumentu také vysvětluje, proč chce stíhačky 5. generace. Materiál mimochodem uvádí, že stíhačky z USA mají předpokládanou životnost 30 až 40 let.

„Musí mít excelentní senzorové a zbraňové vybavení, musí mít schopnost neustálého připojení do internetu strojů a velitelských stanovišť, musí bleskově analyzovat data a navrhovat řešení. V podstatě již nehovoříme o letounu, ale o létající umělé inteligenci,“ vychvaluje armáda v materiálu americké stíhačky.

Přečtěte si, jak armáda zdůvodňuje nutnost nákupu F-35:

Maximální cena: 122 miliard korun

Nejčastěji řešeným tématem v souvislosti s plánovaným nákupem je obrovská suma peněz. Brigádní generál Jaroslav Míka v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že je zastropovaná maximální částka, kterou v případě rozhodnutí vlády Česko za stíhačky dá.

„Začátkem července schválil Kongres zastropování ceny kontraktu včetně materiálu a služeb, které požadujeme. Maximální cena celého kontraktu může být až 5,62 miliardy amerických dolarů (pozn. red. – 122 miliard korun),“ řekl zkušený pilot stíhaček, bývalý velitel 21. základny taktického letectva v Čáslavi a současný zástupce ředitele sekce rozvoje sil Ministerstva obrany Jaroslav Míka.

S blížícím se termínem rozhodnutí vlády chce armáda nákup víc komunikovat. Náčelník generálního štábu Karel Řehka řekl, že vojenské doporučení je správné a pracovala na něm řada odborníků dlouhou dobu.

„Náklady jsou rozložené v čase. Co se týká splácení, to začne po uzavření kontraktu a bude trvat do nabytí plných operačních schopností, to plánujeme v roce 2035. Potom bude následovat životní cyklus letounu,“ odpověděl Řehka na dotaz Seznam Zpráv, jak je naplánováno financování stíhaček.

Řehka také reagoval na kritiku, že je nákup drahý. „Víme, že v pořizovacích nákladech letoun páté generace není nákladnější než letoun čtyřapůlté generace. A co se týká provozních nákladů, tak letoun páté generace má vyšší spotřebu o necelou čtvrtinu,“ dodal Řehka.

Podle velitele vzdušných sil Petra Čepelky by akvizice byla výrazným krokem ke zvyšování bojeschopnosti české armády.

„Letoun F-35 lze považovat za optimální platformu, která umožní jak ochranu vzdušného prostoru, tak plnění našich koaličních závazků jak v České republice, tak mimo území naší vlasti. Je to platforma, která bude na evropském území v roce 2030 působit ve více než 600 kusech,“ připomíná Čepelka fakt, že půjde v Evropě o hojně využívané stíhačky.

Odstrašení je jedna z nejdůležitějších věcí. Pokud nedojde k zahájení války, tak jsme ji vyhráli.
Petr Čepelka, velitel vzdušných sil Armády ČR

Velitel vzdušných sil také považuje za velmi důležité, že nákup amerických stíhaček by měl odstrašující efekt.

„Odstrašení je jedna z nejdůležitějších věcí. Pokud nedojde k zahájení války, tak jsme ji vyhráli. Pro mě je odstrašení to důležité. Myslím si, že pro protivníka je to velký vykřičník,“ dodal Čepelka s tím, že se servis plánuje v případě nákupu dělat v Evropě, v úvahu přichází například Itálie.

Vedle nákupu F-35 Česko musí řešit prodloužení pronájmu současných gripenů do doby, než se případně stíhačky z USA zavedou. Armáda chce proto gripeny využívat až do roku 2035.

Podívejte se, jak vypadá stíhačka F-35:

+7

Stíhačky F-35 disponují technologií STEALTH – tedy ukrytím před nepřátelskými radary, elektronickým rušením nepřátelských radarů. Má palubní superpočítač, který zpracovává data a ulehčuje práci pilota.

Stíhačka má také senzory, které najdou cíle ve všech směrech, pilot má k dispozici moderní helmu – rentgenové vidění skrz trup letounu, ve dne, v noci, skrz mraky. Samozřejmostí je sdílení informací s okolními jednotkami.

Česko na základě vládního rozhodnutí z loňského léta chce z USA koupit 24 kusů. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) má vládě do října předložit dojednané podmínky. Poté kabinet rozhodne, jestli F-35 v české armádě vystřídají nyní využívané švédské gripeny. Ministerstvo obrany už několikrát poslalo svůj vyjednávací tým do USA.

„F-35 bude standardní evropské letadlo. Američané je prodávají spojencům, tedy členům NATO, a některým dalším zemím, se kterými mají dobré vztahy. To, že jsou ochotní nám tuto technologii poskytnout, znamená, že k nám chovají elementární důvěru,“ vysvětluje vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

Případný nákup 24 stíhaček z USA by představoval jednu z nejdražších akvizic v historii armády.

Vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr o amerických stíhačkách F-35

– Američané počítají s jejich modernizací a provozem do roku 2070, to by našim požadavkům vyhovovalo. Samozřejmě F-35 je dražší z hlediska pořizovacích i provozních nákladů. To letadlo ve světě nemá konkurenci v tom, co dokážou jeho systémy – systémy elektronického boje, jeho komunikační systémy. Hlavní síla letadla je informační nadvláda.

– Důležitý faktor: Pokud půjdeme cestou jaderných zbraní, tak F-35 je nutnost, protože gripen nám atomovky nosit nebude. F-35 začíná být adekvátním řešením.

– U F-35 se počítá, že se bude provozovat a upgradovat do roku 2070. Pokud si koupíme F-35, tak ten problém vyřešíme na 40 let dopředu. Náklady, které budou na počátku vyšší, se rozpočítají do dvojnásobného životního cyklu. F-35 bude standardní evropské letadlo.

Reklama

Doporučované