Hlavní obsah

Továrna u Prahy přepsala jméno ruského majitele. Propojení na oligarchu zůstalo

Foto: Profimedia.cz

Viktor Vekselberg s prezidentem Putinem na archivním snímku z června roku 2019. V té době už byl oligarcha na sankčním seznamu USA a v české Safině jej nahradil Alexandr Okatov. Ten teď z českého registru zmizel.

Reklama

Český podnik Safina ovládaný ruským kapitálem zveřejnil jméno nového majitele z Ruska. Jde o Sergeje Demidova, který má prokazatelné propojení na oligarchu Viktora Vekselberga.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čtyři měsíce uváděla česká firma Safina jako svého majitele člověka, který zemřel – ruského podnikatele a manažera Alexandra Okatova. Podnik na zpracování drahých a neželezných kovů z Vestce u Prahy nic nedbal na to, že tento člověk skonal už na začátku letošního léta a vlastnická struktura v Rusku se zásadně změnila. Na konci září to zveřejnily Seznam Zprávy.

Až v minulých dnech firma přiznala skutečný stav věcí, když se v příslušné české evidenci jako nový skutečný majitel objevil Rus jménem Sergej Demidov.

Redakce Seznam Zpráv se předtím obrátila na místně příslušný rejstříkový soud se stížností (podnětem) na to, že Safina o sobě neuvádí pravdivé informace.

„Pokud soud dospěje k závěru, že nesrovnalost je řádně doložena nebo z veřejných zdrojů nepochybně zjistitelná, vyzve evidující osobu k jejímu odstranění či vyvrácení,“ odpověděl na začátku října mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig.

Důvod, proč nového majitele do příslušné evidence okamžitě nezapsala, Safina přes řadu urgencí nesdělila.

Není politicky angažovaný

Vedení podniku ale nyní považuje za nutné zdůraznit, že ani pod novým vlastníkem se ho nijak netýkají protiruské sankce.

„Naše společnost dodržuje veškerá sankční opatření Evropské unie vydaná ve formě Nařízení Evropského parlamentu a Rady, a to v jejich konsolidovaném znění,“ reagovala na otázky jménem představenstva Safiny asistentka vedení Zuzana Nečasová.

Zdůraznila také, že se jich nijak nedotýkají ani individuální sankce. „Pro doplnění lze i uvést, že (nový) skutečný majitel společnosti Safina není ani jakkoli politicky angažovaná či exponovaná osoba,“ napsala redakci Navarová.

Nový skutečný majitel Sergej Demidov se opravdu na žádném sankčním seznamu nevyskytuje. Seznam Zprávy ale už popsaly, že tento muž má prokazatelné propojení na ruského oligarchu blízkého Vladimiru Putinovi Viktora Vekselberga. A to přes ruské společnosti Brigita a Orgsintez Group.

Viktor Vekselberg Safinu ovládal už v minulých letech. Z vlastnické struktury zmizel nedlouho poté, co se tento svého času nejbohatší Rus, někdy přezdívaný jako hliníkový baron, objevil na americkém sankčním seznamu. Místo něj byl uváděn jako majitel Alexandr Okatov.

Existuje podezření, že zemřelý Okatov, jenž podíl v Safině oficiálně držel od roku 2019, jen účelově zakryl právě Vekselberga, který se mezitím dostal i na sankční seznamy Kanady, Velké Británie, Japonska, Austrálie, Nového Zélandu a Ukrajiny.

Pro Safinu bylo formální odstřižení od oligarchy důležité hlavně proto, aby mohla obchodovat se svými produkty ve Spojených státech. Na sankčních seznamech EU a České republiky se Vekselberg dodnes nevyskytuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované