Hlavní obsah

ÚOHS zakázal uzavřít MMR smlouvy na digitalizaci z éry ministryně Dostálové

Foto: Jan Mihaliček

ÚOHS vydal předběžná opatření zakazující ministerstvu uzavřít smlouvy týkající se zakázky na digitalizaci stavebního řízení.

Reklama

Antimonopolní úřad zakázal MMR uzavřít smlouvy, které měly být uzavřené na základě dvou soutěžních dialogů vypsaných v říjnu 2021 za ministryně Kláry Dostálové (ANO). Ministerstvo se opakovaně pokouší zakázky zrušit.

Článek

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vydal předběžná opatření, která zakazují Ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) uzavřít smlouvy týkající se zakázky na digitalizaci stavebního řízení. Jedná se o smlouvy, jež měly být uzavřené na základě dvou soutěžních dialogů vypsaných v říjnu 2021, které se MMR pokouší opakovaně zrušit, řekl ČTK mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Potvrdil to i Petr Waleczko z tiskového oddělení MMR. Waleczko řekl ČTK, že rozhodnutí se týká neaktuálních soutěžních dialogů, které chce resort zrušit.

Úřad podle Švandy předběžná opatření vydal na základě požadavku správních soudů. Správní řízení zahájené loni v listopadu, které se týká smlouvy na dodávku části systémů pro digitalizaci stavebního řízení se společností InQool, nebylo dosud ukončené ani prvostupňovým rozhodnutím.

Ministerstvo se opakovaně pokouší zrušit zakázky vzniklé za administrativy předchozí ministryně Kláry Dostálové (ANO). Zákaz uzavřít smlouvy vydaný antimonopolním úřadem je proto podle Švandy spíš formalitou.

„Správní soudy požadují po ÚOHS zajištění každého správního řízení předběžným opatřením. Úřad zákazy tedy vydal, přestože je velice nepravděpodobné, že by zadavatel v těchto soutěžních dialozích chtěl smlouvy reálně uzavřít,“ uvedl Švanda. Doplnil, že jednou už MMR soutěžní dialogy zrušilo, ale ÚOHS to posoudil jako nezákonný postup. Nyní se tedy ministerstvo o totéž pokouší podruhé a ÚOHS v tomto případě dosud nerozhodl. „Poslední rozhodnutí ÚOHS nijak nemění dosavadní plány MMR ohledně digitalizace stavebního řízení. Týká se už neaktuálních soutěžních dialogů, které chce resort sám zrušit a nehodlá v nich pokračovat,“ řekl ČTK Waleczko.

Loni v listopadu MMR sdělilo, že by blokování příprav nemělo oddálit uvedení digitalizace stavebního řízení v provoz plánované na letošního 1. července. Jeho provoz byl oddálen už dvakrát, úplně původně měl být systém funkční loni v létě.

Reklama

Doporučované