Hlavní obsah

Válek: Proč potřebujete něco nařizovat? Vzdejte se večírků na Silvestra sami

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Reklama

Nová vláda Petra Fialy dnes rozhodla, že zatím nebude Sněmovnu žádat o prodloužení nouzového stavu. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek všechny vyzval ke zrušení večírků na Silvestra, aby se nešířil covid-19.

Článek

Jaká pravidla budou platit na Silvestra, když už vláda nechce nouzový stav? Jak to bude s večírky a na co se mají připravit restaurace a bary? Na žádnou z těchto otázek dnes nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek přímo neodpověděl. Zdůraznil jen potřebu osobní zodpovědnosti.

Podle Válka, který v pátek převzal Ministerstvo zdravotnictví, by se každý měl večírků vzdát sám od sebe, protože jinak ohrožuje své rodiny a už tak vyčerpané zdravotníky.

„Já si myslím, že otázka, jestli zakážeme nebo nezakážeme večírky, zda omezíme nebo neomezíme večírky, je už ve své podstatě nešťastná. Každý z nás a i provozovatelé by měli myslet na naše děti a budoucnost. To není o tom, co vláda nařídí nebo nenařídí,“ řekl nový ministr zdravotnictví Válek.

Už nemáme ÚV KSČ, aby nám přikazoval, zda máme něco dělat, nebo ne.
Vlastimil Válek, ministr zdravotnictví

Vyzval také všechny, aby v období Vánoc minimalizovali riziko přenosu covidu-19. „Neobětujme naše děti tím, že budeme Silvestra trávit v bezuzdné zábavě, ale naopak, abychom do nového roku šli s minimální virovou náloží. Chci, aby naše děti vzpomínaly na své dětství jako na krásné dětství, a ne kvůli nezodpovědným rodičům na to, jak byly v covidovém vězení,“ řekl Válek.

Válek také několikrát zopakoval, že už nevládne totalitní režim jako před rokem 1989 a že zvládnutí situace není jen o zákazech ze strany vlády, ale také o osobní zodpovědnosti každého.

„Už nemáme ÚV KSČ, aby nám přikazoval, zda máme něco dělat, nebo ne. Každý z nás má svoji zodpovědnost,“ řekl Válek.

„Myslete také na naše seniory a zdravotníky. Za jeden váš večírek může být zhroucená nemocnice. Proč chcete, aby vám vláda něco nařídila? Neumíte se chovat seriózně a slušně sami? Já věřím, že ano, věřím českým občanům,“ dodal Válek.

Jaká pravidla platí v nouzovém stavu

Restaurace, bary či kluby musí mít v nouzovém stavu zavřeno mezi 22:00 a 4:59. Na veřejnosti lidé nesmějí konzumovat alkohol. Jsou zakázané vánoční trhy s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Na kulturní představení, sportovní utkání a vzdělávací akce může maximálně tisíc sedících osob, a to očkovaných nebo po covidu. Na další hromadné akce, jako například oslavy, večírky či plesy, může maximálně 100 lidí.

Nouzový stav skončí 26. prosince. Vláda Petra Fialy rozhodla, že o jeho prodloužení Sněmovnu nepožádá.

Restauratéři podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků považují za chybu, že nová vláda pravidla pro silvestrovské oslavy jasně nestanovila. V době nouzového stavu musí restaurace své provozy uzavírat ve 22 hodin, ten ale o půlnoci 25. prosince skončí, protože se nová vláda rozhodla ho neprodloužit.

Podle stávajících protiepidemických opatření musí provozovatelé všem návštěvníkům kontrolovat potvrzení o prodělaném covidu-19 nebo očkování.

Reklama

Doporučované