Hlavní obsah

Vláda rozhodne o testování. Kdo odmítne, toho zaměstnavatel musí nahlásit

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Antigenní testování. Ilustrační fotografie.

Reklama

Kabinet bude o pravidlech pro povinné testování zaměstnanců rozhodovat ve středu odpoledne.

Článek

Zástupci vlády jednali s odbory a zaměstnavateli o povinném testování ve firmách, které má odstartovat 17. ledna. Detaily zatím nezveřejnili.

Podle návrhu mimořádného opatření, který získaly Seznam Zprávy, má mít zaměstnavatel povinnost ohlásit člověka, který test odmítne, hygieně.

„V případě, že zaměstnanec odmítne podstoupit test podle bodu 2, nařizuje se zaměstnavateli tuto skutečnost bez zbytečného odkladu ohlásit místně příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví,“ stojí v návrhu mimořádného opatření, který bude ve středu projednávat vláda.

Takový zaměstnanec bude muset mít respirátor, jíst odděleně a pokud možno se zdržovat jeden a půl metru od ostatních kolegů.

„Zaměstnavateli se nařizuje zajistit organizačním opatřením omezení setkávání tohoto zaměstnance s ostatními osobami v době přítomnosti na pracovišti na nezbytnou míru,“ stojí dále v návrhu.

Účastníci jednání nechtěli žádné informace o chystaných pravidlech potvrdit.

Zástupci zaměstnavatelů a odborářů potvrdili, že přislíbili ministrům, že nebudou body, o kterých hovořili, komentovat. Předseda ČMKOS Josef Středula Seznam Zprávám potvrdil, že dopředu ani během jednání nedostali žádné podklady, za což se jim představitelé vlády omluvili.

„Komunikace ale byla dobře vedená, otevřená, cítil jsem z jejich strany zájem,“ uvedl. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) prý požádal, aby dohodnutá opatření nesdělovali veřejně. „To respektujeme. Ještě je musí projednat vláda a je možné, že tam dojde k nějaké změně. Já toto oceňuji, v minulosti toto přinášelo nejasnosti,“ dodal.

Zaměstnavatelé i odboráři podle něj po vládě požadovali, aby všechna opatření, na kterých se ministři dohodnou, byla v naprostém právním pořádku a také jasně definovaná. „Šlo nám třeba o jasnou definici toho, kdy karanténa začíná a končí.“ Jasné odpovědi také chtěli u zajištění primární infrastruktury, která může být šířením omikronu a velkým počtem lidí v karanténě ohrožena.

Reklama

Doporučované