Hlavní obsah

Vláda v nejbližších týdnech vyhlásí tendr na stavbu bloku v Dukovanech

Petr Fiala oznámil, že zahájení tendru na výstavbu nového jaderného bloku je na spadnutí.

Reklama

aktualizováno •

Premiér Petr Fiala uvedl, že jaderný tendr by měl být vyhodnocený do konce roku 2024. Šéf ODS vyloučil, že by do projektu mohly zasáhnout bezpečnostně rizikové země, tedy Rusko a Čína.

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi uvedl, že v příštích týdnech vláda zahájí tendr na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech.

„Neřekl bych v příštím týdnu, spíše v nejbližších týdnech. Musíme spustit aspoň zkušební provoz v roce 2036. Tendr se musí v nejbližších týdnech spustit, čas už není skoro žádný,“ uvedl předseda ODS. S tím, že zahájení jaderné soutěže označil Fiala za jeden ze svých osobních úkolů.

Tendr by měl být dle něho vyhodnocený do konce roku 2024, zkušební výroba elektřiny by měla nastat v roce 2036. Potvrdil, že tendr bude nastavený tak, aby zamezil jakémukoliv riziku spojenému s dodávkou komponentů od ruských a čínských výrobců. Stát podle něho bude mít páky na to, aby mohl do projektu kdykoliv zasáhnout.

Premiér se k dotazům na dostavbu bloků v Dukovanech dostal v rámci debaty o ruské agresi vůči Ukrajině. Zdůraznil, že ještě v rámci opozice současné koaliční strany zabránily vládě Andreje Babiše pustit do tendru ruské a čínské firmy.

„Šlo se cestou bezpečnostní výjimky, uchazeči předložili bezpečnostní dotazník, který se vyhodnotil. Díky tomu víme, že nikdo z nich nepředstavuje bezpečnostní riziko,“ dodal Fiala.

Bez Číny a Ruska

Vyloučil riziko spojené se subdodávkami ruských a čínských výrobců. „Mezinárodní situace nám dává za pravdu. Že pustit Rusko nebo Čínu do takového strategického projektu by bylo extrémní riziko. To vše je ošetřeno,“ ubezpečil český premiér.

Prezident Miloš Zeman loni v září podepsal tzv. nízkouhlíkový zákon. Ten mimo jiné prostřednictvím bezpečnostních záruk počítá s tím, že pro výstavbu bude možné využít pouze technologie od dodavatelů ze států, které přistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách z roku 1996. Rusko a Čína, které byly mezi zájemci o přihlášení se do tendru, mezi tyto státy nepatří.

Premiér připomněl, že výběrové řízení na stavbu nového jaderného zdroje mělo být vyhlášeno už za vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), která byla u moci mezi lety 2014 až 2017. Nepodařilo se to ani předchozímu kabinetu Andreje Babiše (ANO).

Možnou stavbu brzdily hlavně nejasnosti ve způsobu financování. To by měl nakonec zřejmě plně zajistit stát.

Ceny a soběstačnost

Tendr by měl být dle něho vyhodnocený do konce roku 2024, kdy se podepíše kontrakt s dodavatelem. Následovat by mělo povolení k výstavbě v roce 2027, vydání stavebního povolení v roce 2029 a v roce 2036 by se měla zahájit zkušební výroba elektřiny.

„Jádro nutně potřebujeme, abychom byli energeticky soběstační a měli přijatelné ceny energií,“ pronesl Fiala v nedělním vysílání OVM.

Nový jaderný blok má nahradit stávající, které budou muset být odpojeny. Fiala také dnes upozornil, že jádro tvoří v energetickém mixu ČR 40 procent. Je tedy velmi podstatné. Mezi uchazeče na stavbu se řadí francouzská společnost EDF, jihokorejská KHNP a kanadsko-americký Westinghouse. Stavbu by měl financovat stát, dle dřívějších odhadů se cena předpokládala na zhruba 160 miliard, je však pravděpodobné, že finální suma bude mnohem vyšší.

Reklama

Doporučované