Hlavní obsah

Vyhrožování herci Ondřeji Vetchému řeší policie

Foto: https://www.dronynemesis.cz/

Herec Ondřej Vetchý je předsedou spolku, který vybírá peníze na drony pro Ukrajinu. Na snímku s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou.

Reklama

Herec Ondřej Vetchý čelí vyhrožování kvůli podpoře sbírky na drony pro Ukrajinu. Po medializaci se případem začala zabývat policie.

Článek

Mluvčí pražské policie Richard Hrdina na dotaz Seznam Zpráv uvedl, že se detektivové případy údajného vyhrožování herci Ondřeji Vetchému zabývají.

„Kriminalisté tento případ zjistili z mediálního prostoru a z vlastní iniciativy se jím začali zabývat detektivové z Odboru extremismu a terorismu, kteří zjišťují, zdali byl spáchán trestný čin, či přestupek,“ napsal policejní mluvčí ve vyjádření.

Spolek s názvem Skupina D chce vybrat peníze na deset tisíc dronů pro Ukrajinu. Zakladatelem a předsedou spolku je herec Ondřej Vetchý, mezi další patří například bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

Ten v rozhovoru pro Seznam Zprávy potvrdil, že Vetchý i členové spolku čelí vyhrožování.

„Bohužel mohu potvrdit, že výhrůžky dostává. Stejně tak mohu potvrdit, že různé výhrůžky dostáváme i my ostatní, kteří se projektu Drony Nemesis účastníme. Dostáváme je v různé míře, samozřejmě Ondřej tím, že je veřejně známá tvář, na rozdíl od nás, těch výhrůžek dostává víc,“ popsal Mikulecký, jaké situaci členové spolku čelí.

V případě trestného činu nebezpečného vyhrožování může být člověk potrestán odnětím svobody až na jeden rok.

Na sociálních sítích se kromě slovních urážek na adresu herce Ondřeje Vetchého objevila i fotomontáž.

„Zásadní na tom, co se nyní děje, je fakt, že se Ondřej stal obětí cílené manipulace, to znamená zneužití jeho staré fotografie, na kterou byly účelově doplněny ukrajinská vlajka, znak pluku Azov a celé to mělo navodit nějaký negativní dojem,“ dodává Mikulecký.

Foto: Fotomontáž kolující na sociálních sítích

Fotomontáž kolující na sociálních sítích.

Spolek Skupina D vybírá peníze na drony pro Ukrajinu

  • Spolek chce pořídit tzv. FPV drony, které umožňují operátorovi sledovat obraz přenášený dronem v reálném čase pomocí speciálních brýlí.
  • Mezi zakladateli spolku Skupina D jsou herec Ondřej Vetchý, bezpečnostní analytik Milan Mikulecký, Mikuláš Kroupa a Martin Kroupa z Post Bellum, Otakar Foltýn z Vojenské kanceláře prezidenta republiky nebo investor a člen aktivních záloh armády Jan Veverka. Čestným předsedou spolku je náčelník generálního štábu armády Řehka.
  • Svým názvem Skupina D odkazuje ke Zvláštní skupině D, která vznikla za druhé světové války v roce 1941 ve Velké Británii pro výběr a výcvik československých parašutistů k výsadku na území okupovaná nacistickým Německem.

Reklama

Doporučované