Hlavní obsah

Vetchý čelí výhrůžkám kvůli dronům pro Ukrajinu, škodit mu mají i fotomontáže

Foto: dronynemesis.cz

Herec Ondřej Vetchý je předsedou spolku, který vybírá peníze na drony pro Ukrajinu.

Reklama

Vedení spolku, který vybírá peníze na drony pro Ukrajinu, čelí výhrůžkám. Chodí i předsedovi, herci Ondřeji Vetchému.

Článek

Spolek s názvem Skupina D chce vybrat peníze na deset tisíc dronů pro Ukrajinu. Zakladatelem a předsedou spolku je herec Ondřej Vetchý, mezi další patří například bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy Mikulecký potvrzuje, že on i herec Vetchý čelí výhrůžkám a podvrženým fotomontážím. Na sociálních sítích je spousta příspěvků, kde lidé Vetchého vulgárně za pomoc Ukrajině urážejí nebo šíří falešné fotomontáže s jeho osobou.

„Pověsíme tě i s dětma“

„Ondřej, když to teď začalo gradovat, na to řekl, že je z toho strašně smutný. Je smutný za lidi, kteří tady nechtějí žádné ukrajinské uprchlíky a současně nechtějí, aby se pomáhalo Ukrajině,“ řekl Mikulecký v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Jak snáší Ondřej Vetchý výhrůžky, které dostává v souvislosti s podporou projektu na výběr peněz na drony pro Ukrajinu?

Nejsem tiskový mluvčí Ondřeje Vetchého, ale bohužel mohu potvrdit, že výhrůžky dostává. Stejně tak mohu potvrdit, že různé výhrůžky dostáváme i my ostatní, kteří se projektu Drony Nemesis účastníme. Dostáváme je v různé míře, samozřejmě Ondřej tím, že je veřejně známá tvář, na rozdíl od nás, těch výhrůžek dostává víc.

Zásadní na tom, co se nyní děje, je fakt, že se Ondřej stal obětí cílené manipulace, to znamená zneužití jeho staré fotografie, na kterou byly účelově doplněny ukrajinská vlajka, znak pluku Azov a celé to mělo navodit nějaký negativní dojem.

Fotomontáž kolující na sociálních sítích:

Foto: Fotomontáž kolující na sociálních sítích

Fotomontáž kolující na sociálních sítích.

Výhrůžky dostáváme nejčastěji formou zpráv přes sociální sítě, přes messengery, které jsou ke každé sociální síti přiřazené. S tím se setkáváme prakticky po každém mediálním vystoupení.

Čeho konkrétně se výhrůžky týkají?

Že vám někdo nadává, beru jako projev jiného názoru, byť možná zbytečně agresivní. Jako výhrůžky už ale beru to, když vám někdo napíše „Počkej, až se to otočí, pak si tě najdeme a náš tribunál tě odsoudí k smrti“. Nebo chodí rovnou už: „Pověsíme tě, najdeme si tě i s tvýma dětma.“ To už beru jako výhrůžky. Ano, takové věci chodí.

Jak výhrůžky vnímá Ondřej Vetchý?

Budu citovat jeho slova. Ondřej, když to teď začalo gradovat, na to řekl, že je z toho strašně smutný. Je smutný za lidi, kteří tady nechtějí žádné ukrajinské uprchlíky a současně nechtějí, aby se pomáhalo Ukrajině.

Vždyť jsou sami proti sobě. Pokud říkají, my tady žádné Ukrajince nechceme, tak on říká, no, tak pak by nás měli podpořit, protože pokud Ukrajina válku prohraje, Rusko bude okupovat větší část Ukrajiny nebo Ukrajinu celou, a to znamená, že Ukrajinců tady může být třeba 10 milionů a spolu s nimi třeba milion Moldavanů.

Ondřej Vetchý je vlastenec skutečně v tom slova smyslu, jak ho známe.
Milan Mikulecký, bezpečnostní analytik a zakladatel spolku Skupina D

To znamená, že uprchlíků, kteří budou prchat před ruským terorem, jejž Ukrajina měla možnost poznat na vlastní kůži na územích, které Rusko okupovalo, bude mnohem víc. Jeho citace je, že on je z toho zděšený a smutný, že lidé nechápou, o co tady jde. Za svůj život jsem poznal celou řadu lidí. Ondřej Vetchý je vlastenec skutečně v tom slova smyslu, jak ho známe. Ne, že je vlastenec, jen když Češi vyhrávají v hokeji.

Ondřej je skutečně hrdý na to, že je Čech. Účastní se řady projektů, které připomínají českou historii, naše často neprávem zapomenuté hrdiny. A já za sebe říkám, že aby ho někdo tímto způsobem dehonestoval, včetně toho, že mu podsouvá některé symboly, které je možné spojovat s nacismem, to je strašně zlé a strašně hloupé.

Čekali jste vlnu výhrůžek, nebo to za vás už překračuje nějakou mez?

Asi jsme to čekali. Beru to, že je to spíš potvrzení úspěchu celého projektu. Pokud by projekt nebyl úspěšný, pokud by ho někdo nevnímal jako nějaké nebezpečí, nebude mu stát za to se mu tolik věnovat. Samozřejmě víme, jaké jsou naše schopnosti, a rozhodně se nebudeme přeceňovat.

I kdyby se nám podařilo 10 tisíc dronů rychle vyrobit a dodat na Ukrajinu, tak to samozřejmě nemá tak zásadní dopad, že by jí to pomohlo osvobodit Ruskem okupovaná území. Tuhle naději si neděláme. Nicméně evidentně i to málo asi některým lidem vadí. A minimálně se nás touto formou snaží odradit pokračování v projektu.

Vyhrožování se řeší se státními orgány

Budete se vy konkrétně, nebo spolek právně bránit?

Je to poměrně obtížné, protože vymáhat právo v České republice trvá strašně dlouho. To je jedna věc. A druhá věc bránit se právně v případě výhrůžek násilím, to může být někdy i pozdě, protože sami jsme nedávno v Praze viděli, co dokáže člověk, který je vyšinutý. Zásadní věci už řešíme i s některými orgány státní moci.

Můžete konkretizovat, s který státními orgány to řešíte?

V tuto chvíli by nebylo vhodné, abych to konkretizoval.

Na činnosti spolku se tedy nic nemění a výběr peněz na drony pokračuje?

Všechno běží dál. Mohu říct sám za sebe, ale i za kolegy, že jsme neuvěřitelně překvapení podporou, která není jen finanční. Podpora je i o tom, že se nám ozývá celá řada firem, které chtějí spolupracovat, jednotlivců, kteří nabízejí konkrétní pomoc, ať už při dopravě, při výrobě a podobně.

Co je vaším hlavním cílem?

Pomoci Ukrajině, která se zoufale brání. Nicméně vidím zde i velký přesah do České republiky. Cílem je si také vyzkoušet, že tady máme schopnost v rámci České republiky v případě jakékoliv potřeby vyrábět něco tak zásadního pro budoucí bojiště, jako jsou FPV drony.

Foto: Spolek Skupina D

Organizátoři spolku Skupina D chtějí vybrat peníze na 10 tisíc dronů pro Ukrajinu.

V tuto chvíli už dokážeme vyrábět vrtulky, rámy, nosníky, dokážeme dokonce vyrábět i kompletní základové desky. Ekonomicky ještě nedává smysl vyrábět kamery nebo motory. Pořád je výhodnější to dovážet z Číny. Dnes už jsme přesvědčení, že jsou na trhu české firmy, které, v případě potřeby, kdy se například zastaví logistické toky z Číny, a vy pak nebudete tolik řešit cenu, tak že budeme mít schopnost tohle všechno stoprocentně vyrábět v Čechách.

Když se podíváte na historii českého obranného průmyslu, ve spoustě věcí už nemáme šanci nikdy navázat, prostě už tady nikdy nebudeme vyrábět tanky, navíc české konstrukce, asi už těžko tady někdy budeme vyrábět nadzvukové bojové letouny, ale zrovna drony jsou segment, ve kterém i právě díky té historii jsme schopni ten vlak doběhnout a naskočit do něj.

Spolek Skupina D vybírá peníze na drony pro Ukrajinu

  • Spolek chce pořídit tzv. FPV drony, které umožňují operátorovi sledovat obraz přenášený dronem v reálném čase pomocí speciálních brýlí.
  • Mezi zakladateli spolku Skupina D jsou herec Ondřej Vetchý, bezpečnostní analytik Milan Mikulecký, Mikuláš Kroupa a Martin Kroupa z Post Bellum, Otakar Foltýn z Vojenské kanceláře prezidenta republiky nebo investor a člen aktivních záloh armády Jan Veverka. Čestným předsedou spolku je náčelník generálního štábu armády Řehka.
  • Svým názvem Skupina D odkazuje ke Zvláštní skupině D, která vznikla za druhé světové války v roce 1941 ve Velké Británii pro výběr a výcvik československých parašutistů k výsadku na území okupovaná nacistickým Německem.

Reklama

Doporučované