Hlavní obsah

Padne-li Ukrajina, přijde mnohamilionová uprchlická vlna, varuje Pojar

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar.

Reklama

„Je zájmem všech, aby Ukrajina fungovala. V opačném případě hrozí několikamilionová vlna uprchlíků. Podpora Ukrajiny je nákladná, ale kdyby země padla, řešení následků by bylo mnohem nákladnější,“ míní vládní poradce Tomáš Pojar.

Článek

Jeho návštěva v Pekingu, kde jej čekal i nejvýše postavený čínský diplomat Wang I, budila pozornost. Hlavně proto, že po konci vlády Andreje Babiše a odchodu Miloše Zemana z Hradu se potrhaly diplomatické vazby mezi Českem a Čínou.

„Ať už chceme nebo ne, Čína je druhou nejmocnější zemí světa, obchodně, politicky, vojensky. Každá suverénní země by měla mít přímý vztah s takovým hráčem,“ uvedl Pojar v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

V interview rozebírá i to, jak vidí pokračování ruského útoku na Ukrajinu, jakým způsobem svět ovlivní výsledek voleb amerického prezidenta. Jinými slovy zmínil, že exprezident Donald Trump by si zasloužil Nobelovu cenu za své činy na Blízkém východě.

Čínské signály

Je začátek roku 2024. Jaké budou jeho hlavní výzvy na poli bezpečnosti?

Z pohledu mezinárodní bezpečnosti to bude nepochybně vývoj války na Ukrajině a situace na Blízkém východě. Na domácí scéně doladění a vylepšení místního systému s ohledem na střelbu na filozofické fakultě, a pokud možno zabránění jakékoliv migrační vlně.

V lednu se uskuteční na Tchaj-wanu prezidentské volby. Může jejich výsledek ovlivnit i vztahy mezi Českem a Tchaj-wanem?

Doufám, že volby nepovedou k eskalaci ve východní Asii. Je třeba apelovat na všechny strany, aby k ničemu takovému nedošlo. My budeme držet dlouhodobou politiku výkladu jedné Číny, jejíž součástí také je, že mezi Čínou a Tchaj-wanem nedojde k ozbrojenému konfliktu. To je zásadně důležité.

Co vám Tchajwanci řekli na nedávnou a poměrně překvapivou návštěvu Pekingu?

Tchajwanci se od nás včas dozvěděli, co bylo třeba. Nepřišlo mi ale, že by se nějak o cestu extra zajímali. Sami Tchajwanci obchodují s Čínou jako nikdo jiný. Velmi dobře znají Čínu, a co od ní očekávat, jejich vztahy jsou velmi pestré a v zásadě i velmi bohaté. K žádnému překvapení nedošlo.

Stále mi vrtá hlavou, proč tam s vámi jel i ředitel rozvědky Vladimír Posolda.

No vidíte (smích). Mělo to různé dimenze, bylo to záměrně takto udělané, a věděli o tom jak naši spojenci, tak samozřejmě i čínská strana. Mělo to své opodstatnění. Cílem cesty bylo v prvé řadě uklidnit situaci a navázat zpřetrhané vztahy po covidu, výměně vlády a prezidenta.

Ať už chceme nebo ne, Čína je druhou nejmocnější zemí světa, obchodně, politicky, vojensky. Každá suverénní země by měla mít přímý vztah s takovým hráčem. Stejně jako jej mají země na Západě. V bruselských kruzích vám také pomůže, když v debatě můžete přispět vlastní zkušeností přímého vztahu s čínskými protějšky.

Mluvilo se o návštěvě Petra Fialy v Pekingu, je ve hře nějaká taková diplomatická akce?

O cestě premiéra se v tuto chvíli nejedná. Doufám ale, že kontakty s čínskou stranou v tomto roce budou pokračovat a bylo by zároveň chybou do budoucna vylučovat i kontakty i na nejvyšší úrovni.

Využil jste jednání obchodně a ekonomicky? V dané době fotbalovou Slavii ještě vlastnila tamní skupina Citic, z Číny se stahuje skupina PPF…

Jediné, co bylo naším ekonomickým zájmem, je, aby se čínský trh otevřel českým výrobcům a výrobkům. Aby se snížil obchodní schodek, kdy Čína do Česka vyváží mnohem víc než my do Číny. Dalším naším zájmem je třeba obnovení přímého leteckého spojení. Otázky na konkrétní firmy a obchodní případy jsme neřešili, nebyla to obchodní mise.

Slávistický boss Jaroslav Tvrdík dostal další pozvání od čínského premiéra na tento rok, využijete jeho kontaktů?

Je v zájmu Česka využívat jakýchkoliv relevantních kontaktů českých občanů a subjektů na jiné země. V případě, že je možné je použít ve prospěch Česka, bylo by absolutní chybou se tomu bránit.

Amerika rozhodne

Jaké podle vás budou letos pro svět klíčové volby?

Jednoznačně volby v USA, které budou mít dopad na celý svět, včetně nás, EU, situaci na Ukrajině či na Blízkém východě.

Kdyby kandidoval a vyhrál Donald Trump, co by to znamenalo pro vývoj na Ukrajině? Jak byste to četl na základě toho, jak se nyní americký exprezident projevuje?

Nikdo neví. Donald Trump si vždycky zakládal na své nepředvídatelnosti, na tom se nic nemění. Nejistota v jakýchkoliv otázkách, protože Donald Trump byl vždy předvídatelný ve své nepředvídatelnosti, je to součást jeho DNA. Pokud si ale naši nepřátelé myslí, že by to byla jejich výhra, mohou se šeredně mýlit.

Podívejte se, jak dopadl velitel íránských revolučních gard Kásim Sulejmání, kterého Američané za prezidenta Trumpa zabili před čtyřmi lety. Díky tomu se podařilo zabrzdit íránské výboje na Blízké východě přinejmenším v následujících dvou letech.

Vyhlíží zvolení Trumpa ruský prezident Vladimir Putin? Spekulovalo se o Trumpově napojení na Rusko v době jeho volebního vítězství.

Asi si to přeje, ale nemyslím si, že to pro něj musí být automaticky jen výhodné. Myslíte, že se Rusku žilo dobře za Donalda Trumpa? Podle mě neměli žádné výhody za jeho působení v Bílém domě.

Kdyby se nejmenoval Trump, dostal by Nobelovku

A dopady zvolení Donalda Trumpa na válku mezi palestinským teroristickým hnutím Hamás a Izraelem?

Donald Trump se zasloužil o vznik takzvaných Abrahámovských dohod o normalizaci vztahů mezi Izraelem a některými arabskými zeměmi. Kdyby to nebyl republikánský prezident a Donald Trump, dostal by za to Nobelovu cenu za mír. Situace na Blízkém východě je v těchto dnech výbušná, Trumpova blízkovýchodní politika přinesla pozitivní plody, takže předpokládám, že po zvolení by v tom pokračoval.

Ke zklidnění ale dochází i díky současné demokratické administrativě Joe Bidena, kdy USA poslaly do regionu letadlové lodě a daly Íránu jasně najevo, že jeho vstup - byť přes prostředníky - do války by byl tragickým omylem. Díky tomu se konflikt zatím zásadně nerozšiřuje dalšími směry a pozornost se soustředí na likvidaci Hamásu.

Kdy se do Bílého domu vypraví premiér Petr Fiala? Je pravda, že zkraje roku by se mohlo něco domluvit?

Až dostane pozvání. Nic takového jsem neslyšel, je třeba se ptát americké strany. Jakmile Spojené státy českého premiéra nebo chcete-li prezidenta pozvou, ve vhodnou chvíli tam čeští představitelé přijedou. Na návštěvu je třeba mít pozvání, v tuto chvíli se žádná návštěva nedojednává.

Jak to bude letos s podporou ukrajinské armády, ztenčí se naše podpora v rámci dodávání těžké techniky či munice?

Nic se nemění. Tím, že dostáváme novou techniku, můžeme darovat na Ukrajinu tu starou, sovětskou techniku. Darovali jsme techniku a zbraně v hodnotě osmi miliard korun, za to dostaneme finanční kompenzace, techniku a zbraně, helikoptéry a tanky - zadarmo - v hodnotě 18 miliard korun. Tím došlo k rychlejší modernizaci a zvýšení schopností české armády.

V ukrajinských médiích se objevily výhrady vůči plnění dodávek některých českých zbrojovek, uváděná byla například skupina Czechoslovak Group. Domlouval jste prodloužení smluv tak, aby se dodalo všechno zboží?

České zbrojovky získaly vývozní licence v hodnotě 130 miliard korun. Jestli jsou nějaká zpoždění, jsou to promile celkové hodnoty zakázek. Nevím o žádném fatálním či vážném problému s českými dodávkami, na které dohlíží český stát, ukrajinským subjektům. Naprostá většina problematických zakázek jsou ty, které nešly přes české orgány. Vše běží, jak má. Ukrajinci si cení českých zbrojovek, chtějí spolupracovat nadále a navyšují objednávky.

Slyšel jsem, že když byl v Praze na návštěvě nový slovenský premiér Robert Fico, sešel jste se v Praze s ministrem obrany jeho vlády Robertem Kaliňákem. Řešili jste zbrojní dodávky na Ukrajinu, které Slovensko plánuje utnout z vlastních zásob?

Z definice jde o dodávky, které se týkají více zemí, nejde jen o zemi, která podporu poskytne, a Ukrajinu. Takových jednání probíhá celá řada a neustále, logicky probíhají i se zeměmi, které s Ukrajinou sousedí - jako třeba Slovensko. Nemohu však komentovat konkrétní jednání, navíc s konkrétní zemí. Byla to první schůzka s premiérem Ficem – ale ano, logicky jsme řešili i téma Ukrajiny. Je zájmem všech, aby Ukrajina fungovala, v opačném případě hrozí další několikamilionová vlna uprchlíků do střední Evropy. Podpora Ukrajiny je nyní nákladná, ale kdyby Ukrajina padla, řešení následků by bylo mnohem nákladnější.

Foto: Archiv Tomáše Pojara, Seznam Zprávy

Tomáš Pojar v letadle, které loni v létě dopravilo do Prahy ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského.

Jaký vývoj ruské války na Ukrajině očekáváte letos?

Obávám se, že intenzita bojů neustane. Boje mohou trvat po celý třetí rok války, protože Vladimir Putin se dle mého přesvědčení rozhodl, že bude čekat na to, jak dopadnou volby amerického prezidenta. Do té doby bude bez problémů obětovat další desetitisíce svých občanů na ukrajinském bojišti.

Získá Ukrajina zpět své ztracené území?

Že by Ukrajina v dohledné době dobyla zpět každý kilometr čtvereční svého území, je velmi málo pravděpodobné.

Všechny čtyři reaktory

Řešíte i téma dostavby jaderné elektrárny v Dukovanech. Zájemci o kontrakt odevzdali loni na podzim své nabídky. Slyšel jsem, že z prvotního hodnocení nepůsobilo na české straně kdovíjaké nadšení, co se týká ceny či garancí. Vy jste spokojený s podanými nabídkami?

Finální vyhodnocení jsem neviděl. Jsem ale hluboce přesvědčený, že z důvodů ekonomických i s ohledem na zajištění energetické bezpečnosti je výhodné stavět více než jeden jaderný blok, tedy dva v Dukovanech a dva v Temelíně. Věřím, že to z předložených nabídek bude jasně vidět.

Nabízí tedy zájemci stavbu vícera reaktorů, závazně jeden s opcí na další?

Takto by to zájemci měli nabízet. To velí i selský rozum, protože v zájmu uchazečů je stavět více reaktorů a náklady na výrobu jedné megawatthodiny budou u více reaktorů nižší.

Za vás by tedy bylo ideální, kdyby se postavily rovnou čtyři nové reaktory v Dukovanech a Temelíně?

Ano, abychom do budoucna byli konkurenceschopní a měli dostatek elektrické energie, jejíž spotřeba bude stoupat. Prostor vidím i pro menší modulární reaktory.

Nehrozí, že by se tendr opět zrušil a dostavba se domluvila na úrovni vlád? Zrušené tendry už jsme zažili.

Doufám, že se dospěje k ekonomicky a bezpečnostně nejlepšímu řešení. Tak, aby to řešení bylo samozřejmě i právně čisté. Cílem je co nejrychleji a nejrozumněji začít stavět, reaktory potřebujeme mít dostavěné co nejdřív. Navíc, kdo dříve začne, bude mít výhodu před ostatními. V Evropě totiž nastane velká přetahovaná o stavební a dodavatelské kapacity.

Jste sice dočasně uvolněný z vedení vysoké školy Cevro, ale přesto tam občas učíte. Tak mě zajímá, co říkáte na to, že finanční podporu školy zajišťuje podnikatel Pavel Tykač, brzy i majitel fotbalové Slavie?

Obecně vítám, že čeští miliardáři vracejí své investice zpět do české společnosti, ekonomiky, kultury, vzdělávání, charity. Přál bych si, aby to dělal v zásadě každý, kdo má ty možnosti a peníze. Cevro podporuje nejen Pavel Tykač, ale i René Holeček. Když se přidají další, jedině dobře.

Co se týká fotbalu, nefandím ani Slavii, ani Spartě, byl jsem na fotbale asi dvakrát v životě a to vždy v Izraeli, když tam hrály české kluby. Zdá se mi ale v zásadě hezké, že se čeští miliardáři vlastnící Spartu a Slavii utkají nejen na poli energetiky. Český fotbal to snad může i povznést.

Reklama

Doporučované