Hlavní obsah

Souboj velvyslanců. Nabídky pro Dukovany provází politický lobbing

Foto: Westinghouse, Seznam Zprávy

Severoamerický Westinghouse je zpět ve hře o Dukovany. V úterý otevřel svou kancelář blízko ČEZ.

Reklama

Tendr na stavbu nových reaktorů v Dukovanech, respektive i v Temelíně, dospěl do finále. Svou definitivní nabídku podali v úterý všichni tři uchazeči: EDF, KHNP a Westinghouse.

Článek

Na tento den Česko čekalo roky a nebyla to poklidná jízda. V tendru na nové reaktory se nestřetávají jen technologie, ale i země a vlády, které za globálními strategickými firmami stojí. A nejde o žádné muší váhy, naopak - o klíčové spojence.

V akci proto byli v úterý v Praze i zahraniční diplomaté. Francouzský ambasador Alexis Dutertre ráno pomohl „své“ EDF donést nabídku do centrály ČEZ. Severoamerický Westinghouse si u zadavatele tendru rovnou „rozbil stan“ - a americký velvyslanec Bijan Sabet slavnostně přestřihl pásku nové kanceláři. Jen korejský uchazeč si udržoval méně nápadný, suše byznysový profil.

V den D tendru se hodně mluvilo o energetické bezpečnosti a hrozbě z Ruska. Lobbing vlád je ale zatím zjevně takticky obezřetný - svědčí o tom fakt, že si hlavní favorité tendru stále nechávají svá očekávaná esa v rukávě: Američané přijetí v Bílém domě a Francouzi návštěvu prezidenta Emmanuela Macrona v Praze.

Být blízko ČEZ

V několika místnostech v kancelářské budově v pražské Michli - sice daleko od centra, ale hned vedle sídla ČEZ - se proplétají vlajky Česka a USA. Představitelé Westinghousu po týdnech „no commentů“ a taktického napínaní vstoupili do tendru s největší fanfárou.

Zástupce Westinghouse, který je jediným soukromým subjektem v soutěži - jinak jde o státní firmy -, přišel podpořit velvyslanec USA vyslaný do Prahy administrativou prezidenta Joea Bidena.

„Nejsem tu jen proto, abych podpořil Westinghouse, který je nejlepším dodavatelem technologie s nejlepšími doložitelnými výsledky, ale reprezentuji tu také dlouhodobý vztah mezi Českem a Spojenými státy a jeho budoucnost. Pro dalších padesát až sto let chceme být jaderným partnerem Česka,“ řekl Seznam Zprávám Sabet.

Jak dál s tendrem na Dukovany

Českou vládu čeká těžká volba mezi spojeneckými uchazeči o výstavbu nového bloku v Dukovanech. Není to jen střet technologií, ale i geopolitická volba.

A přidal politické argumenty. „Už víme, že energetická bezpečnost je naprosto propojená s národní bezpečností. Viděli jsme Rusko ilegálně vpadnout na Ukrajinu a jeho snahu udělat z energetických dodávek zbraň. Musíme být velmi obezřetní. My to bereme velmi vážně a víme, že vy také,“ dodal Sabet.

Z politického zákulisí se v posledních měsících ozývalo, že americká strana lobbuje za přímou dohodu mezi českou a americkou vládou na stavbě nových reaktorů, jako má Westinghouse v Polsku, a že se jí do tendru nechce. V úterý ale Sabet vyjádřil spokojenost s průběhem tendru. „Jsme optimisté a plní naděje. Víme ale, že to je velmi důležité rozhodnutí pro Českou republiku,“ dodal.

(Dis)Komfort tří nabídek

ČEZ a vláda Petra Fialy mají sice komfort výběru ze tří nabídek, ale zároveň to vypadá, že minimálně dva důležité spojence bude muset zklamat a jejich nabídky odmítnout. Nejde o málo - uchazeči do sepsání nabídek investovali nemalé prostředky a také Česko je s jejich „mateřskými státy“ silně geopoliticky propojené. A to zejména se Spojenými státy a Francií. Druhý jmenovaný se v posledních letech stal poměrně dobrým spojencem Česka zejména na půdě EU, právě v oblasti prosazování jádra a zlepšování jeho pověsti v Evropě.

Jak můžou jaderná soupeření zahýbat i s diplomatickými vztahy, ukázal pokus o tendr na dostavbu nových bloků v Temelíně, který před více než deseti lety vedla vláda Petra Nečase. Z něj už v první fázi vypadli Francouzi, což na nějaký čas dost ochladilo vztahy mezi Prahou a Paříží. Když pak celý tendr padl, nepomohlo to příliš ani vztahům mezi Českem a USA.

Více o jaderné energetice ve světě

Oba uchazeči - francouzská státní firma i Westinghouse se vrátili do tendru na Dukovany, který může vyústit i v další nové bloky v Temelíně.

„Máme plnou důvěru v odhodlání české vlády ponechat jádro součástí českého energetického mixu a také coby řešení z pohledu energetické bezpečnosti i přechodu k nízkouhlíkové ekonomice. Jde o vizi, jak nebýt vydaný na pospas snahám udělat z energetiky a energetické závislosti zbraň, jako jsme to viděli ze strany Ruska v kontextu ruské agrese na Ukrajině,“ řekl v rozhovoru se Seznam Zprávami u příležitosti podání nabídky francouzský velvyslanec v Praze Alexis Dutertre.

Neviditelní Korejci

Ten - podobně jako Američan Sabet v případě americké vlády - zdůrazňuje, že francouzská nabídka EDF má plnou podporu francouzské vlády. Francouzi si průběh tendru také pochvalují. „Je znát, že pro české úřady a ČEZ je důležité ukázat, že pokud máte tendr, probíhá podle pravidel spravedlivé soutěže, transparentnosti a objektivního hodnocení,“ dodal Dutertre.

Foto: EDF, Seznam Zprávy

Francouzský velvyslanec Alexis Dutertre u odevzdání nabídky na výstavbu nového bloku v Dukovanech s představiteli EDF.

Zároveň avizoval prosincovou návštěvu francouzské ministryně energetiky Agnes Pannierové-Runascherové. K otázce na návštěvu prezidenta Macrona poznamenal: „Pracujeme na tom.“

Jen pro srovnání: když běžel už zmíněný tendr pro Temelín, v Praze si podávali dveře světoví političtí VIP, určitě více než při této soutěži. A nechyběla ani „jaderná“ návštěva Bílého domu tehdejšího českého premiéra. Ale zároveň tato soutěž měla ostřejší geopolitický náboj - účastnil se i ruský Rosatom. Ten se sice o Dukovany ucházel za minulé vlády Andreje Babiše také, ale vypadl už po aféře Vrbětice.

Kauza Vrbětice

V dubnu 2021 zveřejnil tehdejší premiér Andrej Babiš, že podle českého vyšetřování stáli za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014 agenti ruské vojenské rozvědky (GRU). Mělo jít o stejné agenty, kteří otrávili ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala v anglickém Salisbury v roce 2018.

V reakci na tato zjištění české Ministerstvo zahraničních věcí vyhostilo takřka dvě desítky ruských diplomatů a dále dosáhlo osekání personálního stavu na ruské ambasádě v Praze, která měla do té doby nadsazené počty z dob studené války.

Zároveň tehdejší kabinet vyloučil z tendru na stavbu nového bloku v Dukovanech ruský státní Rosatom. Proti ruské účasti v tendru už ale před tímto rozhodnutím varovaly české zpravodajské služby s odkazem na riziko zesílení energetické závislosti na ruském autoritářském režimu.

Nejméně vidět a slyšet byli v úterý v Praze Korejci. Společnost KHNP rovněž podala svou nabídku. Do ČEZ za ni dorazili jen dva zástupci firmy, společnost ani nerozeslala tiskovou zprávu. Podle zástupce korejské společnosti KHNP Harryho Changa se firma snažila vyhovět potřebám a podmínkám českého tendru. Dodal, že nechtějí být přehnaně sebevědomí, ale i tak věří v úspěch, uvedla jen ČTK.

Reklama

Doporučované