Hlavní obsah

Vláda válečných štváčů, hřímal ve Sněmovně Okamura. Chce nové volby

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Snímek z jednání Sněmovny. Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Projevem expremiéra a předsedy ANO Andreje Babiše začala ve Sněmovně schůze, na níž chce opozice hlasovat o nedůvěře vládě. Babiš kritizoval kabinet Petra Fialy. Ten reagoval, že Babišovi jde o rozvrat a chce se znovu chopit moci.

Článek

Ve Sněmovně pokračuje jednání, které má na programu jediný bod: hlasování o nedůvěře vládě.

I když je výsledek předem jasný a vláda Petra Fialy (ODS) by měla hlasování bez problému ustát, opoziční strany využívají prostor k její kritice. A hodlají si vzít velmi dlouhý prostor. Několik členů grémia Seznam Zprávám řeklo, že jednání se protáhne určitě přes noc.

„Je to téměř jisté, že to bude do pozdní noci či rána,“ potvrdil místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO). Hodinu před půlnocí ještě na svoji řeč čekalo několik ministrů s přednostním právem a dalších 37 poslanců bylo přihlášeno do diskuze a rozpravy.

Během prvních osmi hodin stihlo vystoupit jen osm řečníků. Těsně před devátou hodinou večerní byly poslanecké lavice značně prořídlé, což zkritizoval ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Otáčel se zejména na stranu, kde sedí opozice. „Lavice po levé straně jsou prázdné. Ti, kteří tuto schůzi svolali, si ani nepřijdou poslechnout argumenty vlády nebo řeč svých kolegů. A ta časová náhoda se soudem předsedy ANO, který tu také není. Proč by tu byl, když to svolal,“ podotkl Lipavský.

Jednání do brzkých ranních hodin si poslanci museli dostatečně dopředu odhlasovat. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) krátce po šesté hodině navrhnul, aby Poslanecká sněmovna mohla hlasovat i po 19., 21. a 24. hodině. Návrh byl přijat.

Válek zároveň upozornil na to, že premiér Fiala dnes slaví 58. narozeniny. „Petr Fiala je můj bývalý rektor. Jak tady padlo, že za chlapem musí být něco vidět, za ním je vidět kampus Masarykovy univerzity. Dnes má Petr narozeniny, dovolte, abych mu popřál. Petře, ad multos annos!“

Hnutí ANO trvá na odvolání ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN). Podle šéfa Andreje Babiše je Fialova vláda bezradná a neschopná.

„Tahle schůze se koná jen proto, že se Andrej Babiš bojí – budoucnosti, soudu i lidí protestujících na svých mítincích,“ řekl k motivaci předsedy nejsilnější opoziční strany Vít Rakušan. A dodal, že jediný obžalovaný z organizace dotačního podvodu, se kterým se kdy setkal, byl Andrej Babiš.

Babiš: Začněte něco dělat

„Je pět minut po dvanácté, začněte něco dělat. Krize se sama od sebe nevyřeší. Vyjeďte ze svých malostranských paláců mezi lidi, vyslechněte, co je trápí. Poslechněte si příběhy matek samoživitelek, které se rozhodují, zda dětem koupí svačinu, nebo zaplatí nájem,“ burcoval Babiš ve svém projevu vládu.

Podle něj kvůli neschopnosti a bezradnosti Fialova kabinetu hrozí Česku náraz do zdi. „Poslední už ani nebude muset zhasínat, protože nebude čím svítit,“ dodal.

Anketa

Uvítali byste, kdyby byli ministři více vidět v regionech mezi lidmi?
Ano, měli by komunikovat s občany.
73,9 %
Ne, raději ať pracují v úřadu.
26,1 %
Celkem hlasovalo 6191 čtenářů.

„Nemáme konstruktivní opozici“

Po projevu Babiše reagoval premiér Petr Fiala. Za hlavní důvod čtvrteční schůze označil to, že se blíží volby. „Žádné faktické důvody nejsou. Dalším důvodem je to, že Andrej Babiš chce zakrýt své problémy, které má,“ řekl premiér.

Důvody vyvolání hlasování o nedůvěře vládě jsou podle Fialy zástupné.

„Ukazuje se bohužel, že naše země nemá konstruktivní opozici. Vaše vystoupení je důkazem, že vám jde o rozvrat, o uchopení moci za každou cenu, neohlížíte se, co se děje kolem,“ řekl v projevu předseda vlády.

Okamura: Vláda válečných štváčů

Po řeči premiéra si slovo vzal šéf druhé opoziční strany, která mimořádnou schůzi svolala.

Tomio Okamura (SPD) vládě vyčetl, že je vládou ukrajinskou, nazval ji i vládou válečných štváčů. Zavzpomínal také na covidovou pandemii a postěžoval si na dehonestaci léku ivermektin.

Pustil se i do šéfa vlády. „Petr Fiala je slabý, bez vize, nerozhodný. Viděli jsme, jak naši republiku vedli nedorostlí hošíci jako (Stanislav) Gross nebo (Bohuslav) Sobotka. A viděli jsme, kam přivedli republiku i svoje strany,“ pravil předseda SPD.

„Takhle vláda už stihla napáchat tolik zla, že by měla odstoupit a měly by se konat nové volby,“ prohlásil také.

Fialova vláda čelí prvnímu hlasování o nedůvěře

Schůze začala ve 13 hodin a může se protáhnout do noci. Jak dlouho se bude hovořit, opozice nedokázala odhadnout. „Počítáme, že vystoupí všichni stínoví ministři, ostatní kolegové vystoupí tehdy, pokud budou cítit, že mají co říct,“ uvedla za ANO Alena Schillerová.

Předseda vlády opakovaně uvedl, že k Rakušanovu odvolání nevidí důvod. Je si jistý, že vláda v hlasování uspěje. Babiš se podle premiéra snaží odvést pozornost od svých vlastních afér. Obžalovaného Babiše čeká v září soud v dotačním případu Čapí hnízdo.

Už po středečním zasedání vlády odmítl Fiala kritiku opozičních stran. „Vláda rozhodně neváhá. Chápu netrpělivost ve společnosti. Žádná geniální řešení nejsou, nemají je ani jiné země,“ prohlásil premiér ve středu.

Reklama

Doporučované