Hlavní obsah

Za peníze od Američanů budeme nakupovat materiál z USA, objasnila Černochová

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Reklama

Česko má od Američanů přislíbeno zhruba 2,7 miliardy korun. Ministryně obrany Jana Černochová v druhé části rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, jak chce armáda s penězi naložit.

Článek

Sto milionů dolarů půjde z amerického programu Zahraničního vojenského financování jako součást Kongresem schváleného druhého balíčku pomoci Ukrajině. Dalších šest milionů dolarů z Fondu pro čelení ruskému vlivu podpoří vybudování týmů kybernetické ochrany, které vzniknou v české armádě, uvedlo ministerstvo.

Jak uvedla Černochová, peníze pomůžou hlavně s modernizací české armády. Z amerických peněz se však bude muset nakoupit americké vybavení.

„Pomoc funguje tak, že se za finanční prostředky bude logicky nakupovat materiál z USA. My v naší výbavě máme celou řadu tohoto materiálu už dnes, takže moji kolegové prohlížejí rozpočet příštího roku a dalších let. Kdy peníze přijdou, není jasné,“ řekla v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Česko dostane od USA podporu ve výši 2,7 miliardy korun. Kdy peníze přijdou a na co je plánujete využít?

Podpora je určená pro další modernizaci armády i pro částečnou kompenzaci našich dodávek materiálu na Ukrajinu. Vnímáme to jako uznání České republiky jednak za pomoc, ale také za to, že patříme mezi pětici nejvíc pomáhajících zemí.

Jsme rádi, že si toho všimly nejen Spojené státy, ale i třeba Němci, kteří nám poskytli 15 Leopardů. Spojené státy nám poskytly také osm vrtulníků, šest bojových a dva transportní, což je obrovská pomoc pro naši armádu a i naše vzdušné síly mají větší schopnosti.

Pomoc funguje tak, že se za finanční prostředky bude logicky nakupovat materiál z USA. My v naší výbavě máme celou řadu tohoto materiálu už dnes, takže moji kolegové prohlížejí rozpočet příštího roku a dalších let. Kdy peníze přijdou, není jasné.

Použije se z peněz od Američanů něco na případný nákup stíhaček F-35?

Přála bych si to, ale je to asi nereálné. Kapacity jedou všude naplno a my v tom seznamu zemí, pokud se tam zapíšeme, budeme na nějaký rok 2028, 2029. Takže doufám, že tou dobou už tyto finanční prostředky budeme mít vyčerpané na něco jiného a budeme to mít dodané.

Více o nákupu stíhaček F-35

Seznam Zprávy oslovily několik vojenských analytiků ohledně záměru vlády koupit americké stíhačky F-35. Experti nastínili, kolik by mohly stát a co by se muselo změnit na vojenských základnách.

V jaké fázi je jednání o stíhačkách F-35?

Ministerstvo obrany odeslalo nezávaznou nabídku americké straně. Chceme nakupit 24 letounů F-35. Tento dokument není žádným závazným požadavkem. Česká vláda tím deklaruje svůj zájem začít s americkou stranou jednat o nákupu letounů a předání dopisu je pro americkou stranu vždy nutným předpokladem pro další vyjednávání. Bez toho si s vámi za žádný stůl nikdo nesedne. V říjnu by měli zástupci resortu ministerstva obrany v USA začít jednání o parametrech pořízení a provozování letounů. Jedním z hlavních bodů bude snaha o nějaké zapojení českého průmyslu.

Jaká velká výběrová řízení nyní běží?

V tuto chvíli jednáme o pořízení bojových vozidel pěchoty. Uzavřeli jsme memorandum se slovenskou stranou, postupujeme společně, protože v tom vidíme příležitost pro úspory, ale i společné zapojení jejich a našeho průmyslu. Podmínka zapojení českého obranného průmyslu minimálně ze 40 procent je nepřekročitelná. Podobnou podmínku budou mít i Slováci.

Probíhají první kola jednání se švédskou vládou. Chceme pořizovat vozidla CV90, která si pořizuje celá řada armád v našem regionu. Švédská strana slíbila dodat kompletní plán výroby, což nám umožní zapojení našeho českého průmyslu, to je pro nás moc důležité.

Přečtěte si první část rozhovoru:

Jak jsou nastavené kontrolní mechanismy, aby nedošlo ke korupci? Je to velká výzva při tak velkém množství chystaných nákupů.

Je tady několikastupňová kontrola, než se nákup spustí. Ať už to jsou kolegia ministra obrany, různé interní audity, jste to samozřejmě i vy novináři. Hlavně bychom v tomto ohledu měli nechat mluvit vojáky. Nikdo z nás si tady nevymyslí, že chceme nakoupit nějaký dron. Zadání si dává armáda, ne politici. Politici jsou od toho, aby zajistili transparentnost, aby uměli veřejnosti vysvětlit, proč se bude tolik finančních prostředků na něco vynakládat. Každá zakázka prochází několikakolovým schvalováním. Kontrola je důkladná.

Ministerstvo obrany předložilo do připomínkové řízení zákon, který má zjednodušit a zefektivnit systém financování obrany státu. V čem vám má novela uvolnit ruce?

Pomůže urychlit modernizaci české armády. Je zapotřebí, abychom měli transparentní plánování obranných výdajů, protože je toho skutečně hodně. Zákon zjednoduší a zefektivní systém financování obrany státu. Přináší tři zásadní oblasti:

Zaprvé stanovuje zákonem minimální objem výdajů na obranu ve výši 2 % HDP, což vyplývá i z našeho programového prohlášení. Zadruhé jasně definuje obranné výdaje a říká, že Ministerstvo obrany má odpovědnost za jejich řízení. A zatřetí stanovuje způsob financování strategických projektů, které trvají více let, mají zásadní dopad na obranyschopnost státu a počítají s rozpočtem nad 300 milionů korun. Toto je číslo, které navrhujeme, protože to bývá nejčastější položka, kdy se dá mluvit o strategickém projektu.

Reklama

Doporučované