Hlavní obsah

Začal sběr podpisů za Babišovu prezidentskou kandidaturu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér v demisi Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Premiér Andrej Babiš již dříve řekl, že by kandidoval na prezidenta v případě, že by někdo sehnal dostatečné množství podpisů.

Článek

Bezpečnostní analytik Miloslav Ondra začal sbírat podpisy za prezidentskou kandidaturu končícího premiéra Andreje Babiše ve volbách 2023.

Právě tím, že občané sami začnou se sběrem podpisů, Babiš podmínil možnou kandidaturu. O startu sběru podpisů jako první informoval server iDnes.cz, který spadá pod holding Agrofert.

První petiční stánek se objevil na pražském Andělu, propaguje se na něm i Babišova nejnovější kniha.

„Je to spontánní občanská iniciativa, líbilo by se mi, kdyby Babiš kandidoval,“ řekl serveru Ondra. Za 2,5 hodiny sesbíral asi 150 podpisů.

Ondra také uvedl, že připravuje až 50 podobných stánků po celé zemi. Ke kandidatuře na prezidenta je potřeba 50 tisíc podpisů občanů. Babiš ale podobnou iniciativu nepotřebuje – mohl by využít druhé možnosti, tedy sesbírat podpisy dvaceti svých poslanců.

„Já to vím. Je to fajn, že mám ještě lidi, kteří mě podporují,“ řekl k tomu končící premiér. O kandidatuře se ale bavit ani tentokrát nechtěl. „Já vám v této chvíli na to neodpovím, protože to není na stole. Musíme nejdřív předat vládu, potom jsou Vánoce a kandidátů na prezidenta je víc a víc, takže bude velký výběr,“ reagoval Andrej Babiš.

Reklama

Doporučované