Hlavní obsah

Žádná dobrá možnost neexistuje, říká expert k zásahu vlády proti HHC

Foto: Unsplash, Seznam Zprávy

ilustrační fotografie.

Reklama

Zákaz psychoaktivních látek HHC, HHC-O a THCP bude platit od 1. března 2024. Po dnešním jednání vlády, která je zařadila na seznam návykových látek, to řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vláda dnes schválila změnu, která by měla ukončit sérii případů, kdy měli často nezletilí lidé zdravotní potíže po požití pochutin s kanabinoidem HHC. Látku zařadila na seznam návykových látek.

„Z těch všech možných špatných variant je to jedna z těch, která se dá nějak přijmout,“ komentoval rozhodnutí pro Seznam Zprávy národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS).

Jelikož se vládní rozhodnutí dotýká společného evropského trhu, musí ho ještě notifikovat Evropská komise, uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podle jeho odhadu to bude trvat 10 až 20 dní.

Zákaz skončí podle Válka 1. ledna 2025, kdy by už měla platit připravovaná novela zákona o návykových látkách, která substance označuje jako psychoaktivní látky a reguluje jejich prodej.

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil v rozhovoru pro Seznam Zprávy hodnotí, jak se vláda s HHC vypořádala.

Vláda rozhodla o zákazu psychoaktivní látky HHC. Co říkáte na to, jak to dopadlo? Nešlo to řešit jednodušším způsobem?

Vzhledem k tomu, že to bylo vyhrocené, tak to asi v tuto chvíli nešlo jinak. Kvituji to, že se dal jasný limit do kdy. Má to být jen do konce roku. Ano, byly tam i nějaké jiné návrhy, ale je to takto a těžko se k tomu vyjadřovat.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš i vy jste navrhovali opatření Státní zemědělské a potravinářské inspekce, které by umožnilo okamžité stažení látek z trhu.

Tak teď se k tomu nedá asi postavit nějak jinak. Z těch všech možných špatných variant je to jedna z těch, která se dá nějak přijmout.

Bartoš s rozhodnutím vlády nesouhlasí

S postupem vlády nesouhlasí ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

„ODS, STAN, KDU-ČSL a TOP 09 se místo toho rozhodly pro plošný zákaz všech výrobků s HHC. To je nejen nesmysl, ale bohužel i nebezpečný nesmysl, před kterým varovala řada expertů. Plošný zákaz nic neřeší, jen otevře cestu silnějším a nebezpečnějším produktům, jako se to stalo ve Francii,“ uvedl na sociální síti X Bartoš.

Proč je ještě nutná notifikace Evropské komise?

Jestli chceme schengenský prostor a volný trh, což určitě chceme, tak pak musí každá věc, která je na trhu Evropské unie a kterou nějaká vláda někde zakazuje, projít touto notifikací. Aby si někdo neřekl, že zakáže třeba mléko.

Vidíte v rozhodnutí vlády nějaká rizika? Co tam je případně špatně?

Všechno dobře není, ale není na tom všechno špatně. Žádná dobrá možnost neexistuje. To je kolotoč nových zakázaných látek, kde poptávka na tom trhu bohužel je. Je to velmi sofistikovaná, připravená strategie nadnárodních skupin, které si s tím takhle hrají, a státy tahají za kratší konec.

To, co dnes vláda rozhodla, nakonec jsem s tím do nějaké míry spokojený proto, že to bude dočasné. To mě třeba nenapadlo navrhnout, to byl dobrý nápad.

Proč?

Bude to tlačit na systémovější řešení, které to také nevyřeší stoprocentně. To je ten zákon o psychomodulačních látkách. Od 1. ledna ten zákon musí být účinný. Je to priorita vlády to udělat, protože jinak budeme stát za tři čtvrtě roku před stejným dilematem.

Bude tlak na to, abychom tuhle věc postavili do nějaké priority a pořešili, protože to je nekonečný koloběh a my pak budeme mít nástroje, jak okamžitě stáhnout dočasně něco z trhu.

Je správný postup, kdy stát něco zakazuje, nebo důležitou roli hraje i prevence?

Na to se pořád zapomíná, že všechno nevyřeší zákazy nebo regulace. Víme, že prevence je účinnější, máme na to i čísla. Ale to by do toho vláda musela dát nějaké prostředky – a nemusí být většinou velké.

Extrakty konopí. Co je THC, CBD a HHC?

Konopí v sobě má desítky kanabinoidů.

  • Tetrahydrokanabinol (THC) je hlavní psychoaktivní látkou v konopí a je v něm nejvíce zastoupeným kanabinoidem. V Česku je pěstování látek obsahujících více než jedno procento THC zakázané.
  • Kanabidiol (CBD) je po THC nejvíce zastoupenou látkou v konopí. Na rozdíl od THC není psychoaktivní. Jeho prodej je legální, syntetizuje se z něj i HHC.
  • Hexahydrokanabinol (HHC) je v malé koncentraci v konopí, může se ale syntetizovat i z kanabidiolu (CBD) jako tzv. polosyntetická droga.

Reklama

Doporučované