Hlavní obsah

Žádné otázky, zaznělo po setkání kandidáta na ministra Síkely se Zemanem

Foto: ČTK

Kandidát na ministra průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) hovoří s novináři po setkání s prezidentem Milošem Zemanem 8. prosince 2021 v Lánech na Kladensku.

Reklama

aktualizováno •

Novináři nemohli po úvodním prohlášení Jozefa Síkely položit otázky, odpovídat chce až po svém jmenování. U prezidenta byl také Vít Rakušan, podle něj prezident počítá s tím, že by kabinet mohl v polovině prosince vzniknout.

Článek

Kandidát Starostů a nezávislých (STAN) na ministra průmyslu a obchodu Jozef Síkela diskutoval dnes s prezidentem Milošem Zemanem o podpoře podnikání, evropské Zelené dohodě (Green Deal) a energetické soběstačnosti. Síkela to řekl po jednání v Lánech.

Zdůraznil potřebu podpory malých a středních podniků jako páteře ekonomiky. Prezident podle něj řekl, že je potřeba se zaměřit i na velké firmy. „Shodli jsme se, že cílem je jedno, přechod ekonomiky z montovny k mozkovně,“ dodal.

Síkela informoval Zemana o svém pohledu na Zelenou dohodu, kterou považuje za velkou příležitost pro modernizaci českého průmyslu a energetiky. „Musíme se rozhodnout, jestli se vydáme stejnou cestou jako Evropa a Německo, nebo nám ten vlak ujede,“ podotkl. Ekonomické náklady nevyužití příležitosti by podle něj byly vysoké, protože by tak země ztratila konkurenceschopnost.

Velká část diskuse byla o energetické soběstačnosti a zajištění dostatečných kapacit výroby elektrické energie a výstavby nového jaderného zdroje. „Informoval jsem pana prezidenta o svém pohledu na věc a on mě informoval o jeho pohledu na celou problematiku,“ poznamenal bez bližších podrobností.

Novináři se chtěli na detaily schůzky ptát, Síkelův mluvčí však řekl, že dotazy budou možné až po jmenování ministrem.

Zelenou dohodu představila Evropská komise v červenci jako dosud největší soubor klimatických návrhů, které mají země EU nasměrovat ke splnění přísnějších emisních cílů v roce 2030.

Síkela v seznamu kandidátů v minulém týdnu nahradil původně navrženého Věslava Michalika (STAN), který se nominace kvůli spekulacím o svém podnikání vzdal. Síkela, který za sebou má 30 let v bankovnictví ve střední a východní Evropě, byl v minulosti například členem představenstva rakouské Erste Group.

Česko podle jeho dřívějšího vyjádření čekají globální výzvy. „Stát by měl mít ambici takovým změnám nebránit, ale naopak je využít ve svůj vlastní prospěch. Věřím, že v prosazování těchto témat mi pomůže má dlouholetá zkušenost z vrcholného mezinárodního bankovního prostředí,“ řekl. Na ministerstvo chce přinést moderní přístupy.

Rakušan: Prezident počítá s tím, že vláda v půli měsíce vznikne

Ještě před Síkelou byl ve středu v Lánech Vít Rakušan, kandidát na ministra vnitra. Novinářům řekl, že na obecnou politickou debatu s hlavou státu neměl moc času. Doufá ale v to, že Zeman jmenuje vládu jako celek. Z jeho pohledu prezident počítá s tím, že by kabinet mohl okolo poloviny prosince opravdu vzniknout.

Program v bezpečnosti i ve vedení a řízení Ministerstva vnitra označil Rakušan za ambiciózní. Důležitá je podle něj zejména důkladná změna legislativy krizového řízení. Česko je totiž na všech úrovních připraveno na tradiční hrozby, jako jsou například povodně. Méně ale na nové krize. „Ta pandemická situace nás evidentně překvapila,“ prohlásil. Bude proto podle něj nutné co nejdříve udělat z Ústředního krizového štábu „operativní těleso“.

Krizový štáb by se tak měl podle Rakušana zúžit a přestat být diskusní skupinou. V boji proti covidu-19 jsou také podle Rakušana potřeba pravidelné schůzky ministrů a pevná analytická skupina odborníků, o kterou se bude vláda opírat. Nová skupina také pracuje na tom, jak by měla vypadat implementace a hlavně vysvětlení protikoronavirových opatření. Protože vláda nechce lockdown a zavírat školy, je potřeba, aby lidé skutečně dodržovali stávající nařízení.

Reklama

Doporučované