Hlavní obsah

„Vrátíme EET,“ hřímala Schillerová. „Vy nic jiného nemáte,“ rýpl si Stanjura

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Alena Schillerová a Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Poslanci se na rozpočtovém výboru připravili na poslední střet k vládnímu úspornému balíčku. Opozice si stěžovala zejména na to, že jim vládní poslanci smetli ze stolu všechny pozměňovací návrhy.

Článek

Rozpočtový výbor ve středu ráno finálně projednal vládní úsporný balíček na konsolidaci veřejných financí. Ke třetímu čtení se poslanci sejdou v pátek dopoledne a opozice s předstihem avizovala projevy na plénu.

Na balíček se z opozičních řad opět snesla kritika. Vadí jim zejména to, že koalice ve druhém čtení nepodpořila žádný z jejich pozměňovacích návrhů.

„Opoziční návrhy jsou kobercovým náletem proti konsolidaci veřejných financí. Všechny, kromě pár výjimek, jdou proti smyslu konsolidace,“ prohlásil dopoledne předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Při následném hlasování o souhlasných či nesouhlasných stanoviscích k pozměňovacím návrhům sněmovní výbor většinu opozičních odmítl.

Prošel pouze ten od poslankyně Zuzany Ožanové (ANO), který k digitalizaci blokových pokut pro celníky a policisty přidává ještě úředníky. Podporu mu už dříve avizoval i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Bez stanoviska zůstal návrh poslankyně SPD Karly Maříkové na zahrnutí minerálních vod do snížené sazby DPH.

„Nic jiného než EET nemáte“

Šéfka poslanců ANO a bývalá ministryně financi Alena Schillerová se na jednání se svým nástupcem Zbyňkem Stanjurou (ODS) dohadovala kvůli EET, které současná vládní koalice od začátku letošního roku zrušila.

Schillerová slíbila, že až její hnutí opět usedne ve vládě, vrátí se i elektronická evidence tržeb. „Neříkám, že zavedeme stejné EET, protože technologie je už někde jinde, ale určitě něco moderního zavedeme. Tak jak je to ve vyspělých zemích. My se tu nebudeme dívat na fenomén cash only,“ nechala se slyšet.

„Vy nic jiného než EET nemáte,“ povzdechl si Stanjura.

Poslankyně a bývalá hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO) si postěžovala, že stát nepřistoupil na změny rozpočtového určení daní pro kraje, se kterými přišla Asociace krajů.

„Můj názor je, že navržený systém je lepší než stávající a lépe odpovídá realitě. Podmínka koalice ale byla, že změna má být rozpočtově neutrální,“ reagoval Stanjura s tím, že vláda vidí rozpor uvnitř Asociace krajů. „Kdyby se na tom shodla jednomyslně, tak si myslím, že není žádný problém a stanovisko koalice by bylo pozitivní.“

Změny v konsolidačním balíčku přehledně

Konsolidační balíček půjde do Sněmovny s několika změnami. Ty nejvýznamnější se týkají hlavě zaměstnaneckých benefitů, daně z nemovitostí či ponechání původní sazby DPH u novin.

Osm desítek návrhů

Opozice ve druhém čtení načetla na osm desítek pozměňovacích návrhů. „Pan ministr tady sliboval, že se se všemi návrhy seznámí a ty rozumné podpoří nebo o nich bude debatovat. Všiml jsem si, že všechny mají negativní stanovisko – kromě jednoho, který má neutrální. Co tím chcete říct?“ ptal se pro změnu poslanec Patrik Nacher (ANO).

Třetí čtení odstartuje v pátek úderem deváté hodiny ranní. Opoziční poslanci už na výboru slíbili, že politickou diskuzi si nechají na plénum. Jak první, tak druhé čtení úsporného balíčku provázely dlouhé rozpravy a opoziční obstrukce. První čtení trvalo s přestávkami 27 hodin, diskuze ve druhém čtení pak trvala 17 hodin.

Ministr Stanjura znovu zopakoval, že smyslem balíčku je v roce 2024 úspora ve výši 97 miliard, v roce 2025 pak 150 miliard korun.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme výsledky hlasování o pozměňovacích návrzích.

Reklama

Doporučované