Hlavní obsah

Zdanění vína bychom mohli kompenzovat podporou vinohradů, navrhuje Bendl

Foto: Jakub Stadler/MAFRA, Profimedia.cz

Petr Bendl, bývalý ministr zemědělství a poslanec ODS.

Reklama

Bývalý ministr zemědělství za ODS Petr Bendl si dovede představit, že dani bude podléhat i takzvané tiché, tedy nešumivé víno. Podle něj by ale stát měl peníze do moravských a českých vinohradů vracet.

Článek

Tři vládní strany -  TOP 09, Starostové a Piráti - tvrdí, že nulové zdanění tichého vína je v současné době politicky neudržitelné a chtějí to změnit.

Daňové zatížení vinařů připouští v rozhovoru pro Seznam Zprávy i poslanec ODS Petr Bendl, který je zástupcem strany v odborné komisi pro zdanění tichého vína.

„Jak vinařský svaz, tak všichni reprezentanti vinařů si uvědomují, že pořádek se udělat má a že šedá zóna existovat nemá,“ líčí posun v jednání komise, která se sešla naposledy v úterý. Ukazuje se ale, že děr v systému je více.

Jakou pozici zastává ve sporu o zdanění vína ODS?

ODS chce podporovat vinohradníky. Nechce, aby docházelo k vyklučování a likvidaci vinohradů, a bude hledat všechny cesty k tomu, aby vinohradníci přežili.

Chce ale udělat i pořádek v systému. Mám pocit, že jak Ministerstvo zemědělství, tak vinaři a představitelé vinařských svazů si uvědomují, že je to nutné, a vlastně hledáme nástroje.

Co to znamená?

Řešíme, jak udělat co nejlevnější systém, který by monitoroval, co se opravdu ve vinařském světě děje. Aby neexistovala šedá zóna, aby stát náklady vynaložené na kontrolu měl co nejlevnější, a zároveň, abychom hledali způsob, jak ochránit vinohradníky - tedy všechny pěstitele vína a majitele vinohradů.

Na to bychom se měli zaměřit. Protože u producentů vína není vždycky úplně jasné, kolik je tam moravského nebo českého hroznu a kolik je tam hroznů dovezeného zvenčí.

Takže nejprve vyřešit ochranu tuzemských vinohradníků… a pak je zdanit?

Vnímám, že jak vinařský svaz, tak všichni reprezentanti vinařů si uvědomují, že pořádek se udělat má, a že šedá zóna existovat nemá. Těch dva tisíce litrů (objem vína, který lze prodat a je osvobozen od daně, pozn. red.) dnes nikdo nezkontroluje - to je jeden rozměr u malých vinařů.

U těch největších zase víme, že se dováží mošty různě, a vinaři vám sami potvrdí, že Pálavy máme mnohonásobně víc, než jsou naše vinice na Pálavě schopny vyprodukovat. To jsou problémy, které jsou vážné.

Týká se to ale i rozvoje venkova. Nechceme zastavit život v obcích, které vinařstvím žijí a těží z turistického ruchu. Přistupujeme k tomu - nebo aspoň za sebe si myslím - s rozmyslem, bez emocí a ještě chvilku asi potrvá, než najdeme nějaké řešení.

S čím do toho hledání řešení ale jdete vy?

Já si umím představit, že zvýšené daňové zatížení, které by na vinaře padlo, jim vrátíme v nějaké podobě plošných podpor vinohradů, ale nikoliv vinařů. U vinohradů není pochyb o tom, že to je moravské nebo české víno. Takto nabídka vlastně zazněla na začátku.

Nabídka od koalice?

Teď mluvím za sebe. Stát nevidí důvod, proč subvencovat víno dovezené. Máme zájem na tom podpořit víno české a moravské a k tomu hledáme cestu.

Co říkáte na řešení vinařů, které zaznělo v úterý - tedy zavést minimální ceny za obsah etanolu místo spotřební daně na tiché víno?

Je tam spousta nezodpovězených otázek. Shodli jsme se na tom, že v tuhle chvíli na ně neznáme úplnou odpověď, a že ten návrh zanalyzujeme a podíváme se, do jaké míry je to reálné nebo není.

Ministerstvo financí mi v souvislosti s tím napsalo, že jimi navrhované řešení peníze do rozpočtu nějak výrazně nepřinese a minimální cena za alkohol zvýší výdělky výrobců.

Já neznám toto stanovisko Ministerstva financí. Každopádně zdanění tichého vína člověk nevyřeší z vteřiny na vteřinu. Potřebujeme chvíli přemýšlet, co se v systému dá udělat.

Během vašeho přemýšlení ale státu utíkají peníze.

Ale je to poprvé, kdy je nějaká odvaha se tím zabývat. Když říkáte, že utíkají měsíce - no - utekly desítky let a nikdo se tím nezabýval.

Jenže vy jste v situaci, kdy se tu řeší chybějící peníze nejen ve školství…

My jsme bohužel v té blbé situaci, kdy to stát řešit má. Ale jak říkám, vinaři i stát mají zájem šedou zónu vyřešit. Máme zájem věnovat se budoucnosti vinařství. Nechceme, aby vinohrady padaly a hledáme cestu. V tuhle chvíli se k tomu říci víc nedá.

Cítíte tlak veřejnosti nebo naopak vinařů? Oslovuje vás jedna nebo druhá strana?

Necítím. Možná vědí, že mám rád víno i pivo.

Reklama

Doporučované